Türk sinemasının görkemli tarihi en sonunda gözler önüne serildi. Beyoğlu'nda Atlas Pasajı'nda geçen hafta açılan İstanbul Sinema Müzesi Türk sinemacıların en büyük hayaline ev sahipliği yapıyor. İçerisinde yer alan her eserin ayrı ayrı çok kıymetli olduğu müzedeki Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nu söylerken onu kayda alan kameranın yeri ise çok ayrı…
İstanbul Sinema Müzesi'ndeki her bir eser çok kıymetli. Müzede Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nu söylerken onu kayda alan kamera da yer alıyor. Kameranın hikayesi anlatılırken Gazi'nin milli vazife uğruna bir filmde artist gibi rol alabileceğini söylediği söz de var. Pek bilinmez ama Atatürk, bir film için kamera karşısına geçmişti. İşte hikayesi...
Atıf Yılmaz, Ömer Kavur, Memduh Ün, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Ayşen Gruda, Tarık Akan, Safa Önal, Cüneyt Arkın, Ali Özgentürk, Halit Refiğ, Metin Erksan... Meslek hayatım boyunca "Hâlâ bir sinema müzemiz yok" serzenişini işittiğim sinemacılardan bazıları.
Söyleşilerde, röportajlarda ya da festival sohbetlerinde söz dönüp dolaşıp Türk sinemasının tarihine gelince, sinemacılar bu görkemli tarihin gösterişli bir şekilde ortaya koyulamadığından şikayet eder ve müzesizlikten yakınırlardı. Yani bir hayaldi sinema müzesi sinemacılar için...
Beyoğlu'ndaki Atlas Pasajı'nda geçen hafta açılan İstanbul Sinema Müzesi işte o hayalin gerçekleştiği yer. Geçmişten günümüze Türk sinemasının hafızasının ortaya çıktığı bir yer hem de... Sergilenen her eser, her materyal çok kıymetli. Hepsinin ayrı bir hikayesi var.