Bazı kişiler hem fazla kiloları yüzünden kendisinden şikayetçidir ve iştahını dizginleyemez. Yeme eylemine başladığında adeta hiçbir kuvvet engel olamaz. Ancak şu bir gerçek ki; o kişi kilo vermeyi çok ama çok istemektedir... Peki o zaman sorun nedir? Sorun, muhtemelen o kişinin yanlış beslenme tarzıdır. Zira, kimi besinler vardır ki acıktırır, kimileri de iştah kapatır. Bu nedenle hem iştahını dizginlemek hem de bu sayede kilosunu kontrol altında tutmak, hatta fazla kilolarını vermek isteyenler tükettikleri besin maddelerini iyi tanımak zorundadırlar. İşte acıktıran ve iştah kesen yiyecekler...
ÖNÜNÜZE GELENİ YEMEYİN!
Gün içerisinde bir türlü doymak bilmiyorsanız, sürekli acıkıyorsanız, kendinize 'dur' diyemiyorsanız ve bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorsanız yapmanız gereken tek şey doğru besini tercih etmektir. Çünkü bazı besinler sizin kurt gibi acıkmanıza neden olurken, bazı besinlerde uzun süre tok kalmanızı sağlamaktadır. Yani diğer bir değişle, önünüze her konulanı yememeniz ve kitabına göre beslenmeniz gerekiyor. Bunun aksini yaptığınızda ise her geçen gün vücudunuzdan sarkan fazlalıkların farkına varmanız içten bile değildir." Diyetisyen Esra Aran acıkmamızı sağlayan besinleri, iştahımızı kapatan besinleri ve iştahımızı kapatmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
ACIKMANIZI SAĞLAYAN BESİNLER
TUZ
İştahınızın açılmasına yardımcı olur. Tuzlu bir besinin hemen arkasından tatlı bir besin tüketme ihtiyacı hissedersiniz. Bunun nedeni kan şekerinizdeki iniş çıkışlardır. Aşırı tuz tüketiminden uzak durunuz.
BÖĞÜRTLEN
Antioksidant yönünden zengindir. Yoğurtla beraber tüketeceğiniz böğürtlen uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
İŞTAHINIZIN KAPANMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
-Tercih ettiğiniz besinleri tüketirken iyice çiğneyin. Besinler en minik hale geldikten sonra yutma işlemini gerçekleştirin. Yani, hızlı besin tüketimi yerine yavaş besin tüketimini seçin,
-Öğün aralarında atıştırma duygunuzu dişlerinizi fırçalayarak erteleyebilirsiniz,
-Gün içerisindeki su tüketiminize dikkat edin,
-Düşük glisemik indeks değerine sahip besinleri tercih edin. (Örneğin; kurubaklagiller, tahıl ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler gibi)