Balıktan zeytine, fındıktan kabak çekirdeğine günlük hayatımızdaki birçok besin, aslında içindeki çoklu ve tekli doymamış yağlarla vücudumuza sayısız fayda sağlıyor.
Çoğumuz yağlı yiyeceklerden tamamen uzak durmaya çalışırız. Oysaki onların içlerinde de masum ve yararlı olanlar bulunuyor.
Balık yağının besin takviyesi şeklinde üretiliyor olmasının nedeni de budur. Bu yüzden her balığı mevsiminde yemek gerekir ki, güzelce yağlansın, hem lezzetli hem sağlıklı olsun.
Müthiş üçlü: Fındık, ceviz, badem
Fındık, badem ve cevizde de yararlı tekil yağlardan bolca bulunur.
Bu nedenle bu üçlü, kolesterolü düşürme, hafızayı güçlendirme, kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini en aza indirme gibi birçok fayda sağlar. Doğru ölçü, bu üçlüden her gün bir avucu geçmeyecek kadar yemektir.
Sadece mutlu etmez: Bitter çikolata
Çikolata sadece seratonin hormonunu harekete geçirip bizi mutlu etmekle kalmıyor.
Bitter çikolatanın içindeki faydalı yağlar sinir sisteminizin düzenli işlemesini sağlıyor, bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor.
Aşırıya kaçmadan, az yağla: Yumurta
Akını mı yesek sarısını mı tartışmalarını bir kenara bırakalım ve içindeki yağlara odaklanalım.
Masum ve sağlıklı: Kabak çekirdeği ve chia tohumu
Tuzla kavrulmamış kabak çekirdeği ve chia tohumu gibi işlem görmemiş çekirdekler omega 3 yağ asitleri ile dolup taşıyor.
Bu nedenle hücrelerimizde besleyici ve güçlendirici bir etki yaratıyor. Tuzlu ve işlenmiş olanlarından uzak durduğunuz takdirde, çekirdekler sağlıklı bir vücudun en leziz yardımcıları.
Yağlı ama yararlı: Keten tohumu
Keten tohumu çok yağlı, ancak bunlar çoklu doymamış yağlar, yani zararlı değil yararlı. Bu sayede sindirim sistemini düzenliyor, kalp ve damar sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor.
Sağlıklı destek: Soya fasulyesi
Soya fasulyesinin içinde bolca proteinin yanı sıra çoklu doymamış yağlar da bulunuyor.