Birçok vitamin vücudumuz tarafından üretilmediğinden bu vitaminleri beslenme yoluyla dışarıdan almamız gerekmektedir. Sağlığımızı önemli derecede etkileyen bu vitaminlerin eksikliğinde ise birçok sağlık sorunu ortaya çıkabiliyor. Özellikle de sağlığımız üzerinde faydaları saymakla bitmeyen C vitamini eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Vücudun çalışmasında önemli bir role sahip olan C vitamini eksikliği nasıl ortaya çıkıyor? C vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? C vitamini eksikliğini nasıl giderebiliriz? C vitami eksikliği sonucu ne gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır? İşte C vitamini eksikliğine dair her şey...
C VİTAMİNİ NEDİR?
Kimyasal adı L-askorbik asittir. Birçok hayvanın aksine insan vücudunda üretilmediğinden esansiyel vitaminler arasında yer alır. Beslenme ile dışarıdan alınması gerekir. Vücutta birçok önemli görevi vardır ve sağlık açısından birçok faydası olduğu bilinmektedir.
Suda çözünen vitaminlerdendir ve birçok meyve ve sebzede değişen miktarlarda bulunur. Kadınların günlük 75 mg, erkeklerin ise 90 mg alması önerilmektedir. Uzmanlar bu vitaminin büyük oranda besinler yoluyla alınmasını önerse de, birçok insan açığı kapatmak için takviyelere başvurur.
C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Günümüzde bu eksiklik gelişmiş ülkelerde nadiren görülmektedir. Eksiklik belirtileri, alım seviyesi birkaç hafta boyunca günlük 10 mg'ın altına düştüğünde açıkça ortaya çıkmaktadır.
İlk belirtiler yorgunluk, kırgınlık ve diş etlerinin şişmesidir. İlerledikçe vücuttaki kolajen sentezi olumsuz etkilenir ve bağ doku zayıflar. C Vitamini eksikliği belirtileri nelerdir dendiğinde öne çıkanlar şu şekilde:
C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ SONUCU ORTAYA ÇIKAN HASTALIK HANGİSİDİR?
C vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkan hastalık iskorbüt hastalığına yol açmasıdır.
Eksiklik dolaylı yoldan demir eksikliği anemisine de yol açabilmektedir. 18. Yüzyılın sonlarına kadar uzun yolculuklara çıkan birçok denizci bu nedenle iskorpit geçirmiş, bazıları yaşamını yitirmiştir. 1700'lerin ortasında narenciye meyveleri yemenin iskorpiti önleyebildiğini keşfeden İngiliz Deniz Cerrahı Sir James Lind, bu soruna çözüm bulmuştur.
İskorpiti önleyen aktif bileşenin iskorpit olduğu ancak 1932 yılında keşfedilebilmiş, C Vitamini faydaları arasında en önemlilerinden biri olduğu anlaşılmıştır.
Bahsettiğimiz gibi, gelişmiş ülkelerde az rastlansa da gıda çeşitliliğinin düşük olduğu yerlerde görülebilmektedir.
C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLEBİLİR?
C vitamini eksikliği yaşamamak için gerekli günlük tüketim miktarları vitamine ve kişinin cinsiyeti, yaşı, hamilelik gibi faktörlere göre değişebilmektedir. Gerekli vitaminleri almanın en iyi yolu birçok çeşitte gıdayı içeren dengeli bir beslenme olsa da, gerektiğinde takviye almak iyi bir fikir olabilir.
GENÇLER
14 – 18 yaş arası kızlar: 65 mg/gün
Hamile gençler: 80 mg/gün
Emziren gençler: 115 mg/gün
14 – 18 yaş arası erkekler: 75 mg/gün
YETİŞKİNLER
19 yaş ve üzeri erkekler: 90 mg/gün
19 yaş ve üzeri kadınlar: 75 mg/gün
Hamile kadınlar: 85 mg/gün
Emziren kadınlar: 120 mg/gün
Sigara içen veya sigara içilen ortamlarda sigara dumanına maruz kalan bireyler (pasif içici) günlük C Vitamini alım miktarlarını 35 mg kadar arttırmalıdır. Bu sayede maruz kaldıkları zararı en aza indirebilirler.