Deve dikeni
İnce ve çengelli bir yapıya sahip olan ve yaşken güzel koku veren, 1,5 metreye kadar boylanabilen büyük, otsu bir bitkidir. Uçucu yağ, flavonlar ve acı madde içerir.Anayurdu Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve
Asya’dır; Akdeniz havzasında, Türkiye’de, İspanya’da, İngiltere’de, Irak’ta, Çin’de, Hindistan’da yaygınlıkla bulunur.
700 metre yüksekliğe kadar olan kurak ve taşlı bölgelerde, sürülmeyen tarlalarda, yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Kireçli toprakları sever.
Kök, gövde ve yan sürgünler suda haşlanıp salata yapılarak ya da et yemeklerinin içine sebze olarak eklenerek yenir. Gövde tazeyken soyularak çiğ de yenebilir. Çiçek tomurcukları enginara benzer lezzetiyle tüketilir. Tohumlarından yağ çıkarılır ya da kavrularak kahve yerine içilir.
Faydaları:
Karaciğer hasatalıklarının tedavisi zor ve uzun zaman alan bir tedavidir. Pek çok ilaç kullanımı da karaciğeri yorar ve zarar verir. Ama doğa öyle şifalı bir yer ki sizlere bu hastalıkla ilgili olarak son derece şifalı bit birki sunuyor. Deve dikeni.
Halk arasında bilinen diğer isimleri ;Akkız, Kasna, Eşek dikeni, Kenger otu. Safrayı arttırır.Deve dikeni Özellikle karaciğerdeki zehirli maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olarak karaciğer hastalıkları ve zehirlenmelerinde faydalı olur. İştahı açar.
1 yaprak, 1 küçük kök yada 3 tutam tohumu 1 litre suda birkaç dakika kaynatarak günde 3 defa yemeklerden önce 1’er çay bardağı içilir.Karaciğeri tüm zehirli ve zararlı maddelerden arındırır, karaciğer hücrelerinin yenilenmesini destekler, en ağır karaciğer hastalıklarında bile gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Kullanım biçimi: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı dolusu tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay, sabah aç karnına, öğlen yemeğinden yarım saat önce ve yatmadan yarım saat önce birer bardak olmak üzere, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir.
Ak diken
Müsil: Ak diken meyvesinden 20-25 adet yenirse derhal ishal yapar. Bu meyveler kurutulup ya da marmelat, şurup yapılıp saklanır.
Demir dikeni
Toprak üstüne yatık olarak duran, yaprakları bileşik, çiçekleri küçük açık sarı renkli, meyvesi 100 mm kadar otsu bir bitkidir
Faydaları
Antibiyotik (mikropları öldürücü), bağırsak kurtlarını düşü-rücü, terletici, idrar artırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliklere sahiptir.
Ateş Dikeni
Gülgiller familyasındandır. Diğer adları Tavşan elması, Ebem bükü, Kuş alıcı, Kirkat. 2-5 metre boylarında, dikenli, ilkbaharda küçük beyaz çiçekler açan, dekoratif bir ağaççıktır Jölesi yapılır, portakal reçeline eklenir.
Ancak meyvenin çekirdeğinde ve bitkinin yapraklarında oksijen siyanürü bulunabilir.