Yumru şeklinde çiçekleri olan ve 2 metreye kadar uzayabilen bir bitki olan enginar, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur. Enginar kalbi ve damar sağlığını korumakta da etkilidir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır. Sarılıkta faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. İshali keser. Ter kokusunu giderir. Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır. Kolestrol ve enginar Enginar, karaciğerdeki safra salgısını destekleyerek kolesterol atımını artırır ve karaciğerin kolesterol üretimini azaltır. Enginarın hoş acı tadını veren ve genellikle yapraklarında yoğunlaşan 'cynarin'in ise 1970'lerde kolesterol düşürdüğü keşfedilmiştir. Ayrıca yine içerisinde bulunan 'luteolin' adı verilen maddenin kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolü düşürdüğü bazı araştırmalarla desteklenmiştir. İrritabl barsak sendromu ve enginar Enginar yapraklarının irritabl barsak sendromu yaşayan kişilerde hastalığa bağlı belirtileri azalttığı görülmüştür. 208 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada enginar yaprak ekstresinin irritabl barsak sendromu tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür. Karın ağrısı ve enginar Hazımsızlık ve karın ağrısıyla seyreden dispepsi rahatsızlığı, genellikle safra kesesinden salgılanan safranın yetersiz salgılanmasına bağlanır. Yapılan araştırmalar enginar yaprağı ekstresinin bu salgıyı uyardığını göstermektedir. Karaciğer fonksiyonları ve enginar Enginar bitkisi devedikeni ailesindendir. Bu aile genel olarak karaciğer ve safrakesesinin korunmasında çok etkilidir. Karaciğerin vücudu temizlediğini düşünürsek, bu bitki de karaciğeri toksin ve enfeksiyonlardan korumaktadır. Bazı Akdeniz ülkelerinde enginar yaprağının suyu şarap veya suyla karıştırılarak kullanılmaktadır. Diyabet ve enginar Enginar, şeker hastalarında kan şekerini dengelemede büyük yardımcıdır. Enginarın içerisindeki inulin formundaki karbonhidratın etkisinin görülebilmesi için taze olması tek şarttır. Enginar nasıl kullanılır? Enginar alırken dikkat edilmesi gerekenler Enginarın yapraklarının taze ve yeşil görünmesi gerektiği de sayılmaktadır. Dikkat edilmesi gerekenler arasında son husus ise enginarı alış tarihinizdir. Enginar, Mart ve Mayıs ayları arasında alınması gereken bir sebzedir. Enginarı nasıl soyacaksınız? Enginarı saklamanın püf noktaları Pazardan veya marketten enginar alırken genelde kolaylık olsun diye temizlenmiş alınır, ancak bu şekilde alınan enginar hemen tüketilmezse vitamin ve minerallerini kaybeder. Sebze sapı ile bir vazoya konulmalı ve suyu birkaç kez değiştirilmelidir. Her su değiştirmede enginarın sapı bir santim kadar kesilmelidir. Karanfilli Enginar Soğan yemeklik doğranıp biraz sıvı yağ ile öldürülür. Etler ilave edilir. Pişirmeye bırakılır. Etler suyunu salıp çektikten sonra ince doğranmış kırmızı biber, tuz, karabiber ve tarçın ilave edilip biraz çevrilir. Enginarların ortasına birer adet karanfil batırılır ve hazırlanan iç ortalarına yerleştirilir. Tencereye alınıp su ilavesi ile 15 dakika pişirilir. Zeytinyağlı Enginar Malzemeler: Enginarlarm kılçıklı kısımları ayıklanır ve limonlu suda kararmamaları için bekletilir. İç bakla biraz suda kısa süre haşlanır. Piyazlık doğranmış soğan haşlanmış bakla ile karıştırılıp enginarların ortasına yerleştirilir. Enginar başına birer adet şeker ilave edilir. Limon suyu, 1 bardak su, tuz karıştırılıp enginarların üzerine dökülür. 30 dakika pişirilir. Dereotu ile servis yapılır. Enginar Salatası Malzemeler: Enginar Çorba Malzemeler Baklalı Enginar Malzemeler: Peynirli Enginar Malzemeler (4 Kişilik)