BU TÜR BESLENMENİN ÇIKIŞ NOKTASI
0 kan grubunun avcı toplayıcı olan en eski insanların, hayvansal protein bakımından yüksek diyetlere sahip ata kan grubu olduğunu bu nedenle hayvansal besinlerden ağırlıklı bir beslenme modeliyle yaşam sürmelerinin yararlı olduğu düşünülüyor. A kan grubunun ise insanlar tarıma başladıklarında ve daha çok vejetaryen tarzı beslendiklerinde geliştiği savunulur ve bitkisel besinler ön planda tutulur.
B kan grubuna sahip bireylerin, süt ürünleri tüketiminden fayda sağladıkları düşünülüyor. Çünkü bu kan grubunun göçebe kabilelere dayandığı varsayılıyor. Son olarak, AB kan grubu olan bireylerin, A ve B grubu için önerilenlerin orta düzeyinde olan bir diyetten fayda göreceğine inanılıyor. Ancak kan grubu ile sindirim arasında bir bağlantıyı kanıtlayan hiçbir bilimsel çalışma yoktur.
HASTALIKLARLA BAĞLANTISI VAR MI?
A, B, 0 kan grupları ve hastalıklar arasındaki bağlantıyı inceleyen bilimsel çalışmalarda farklı kan grubuna sahip kişilerin bazı hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek ya da düşük olabileceğine dair kanıtlar bulundu. Örneğin 0 kan tipine sahip bireylerde kalp damar hastalığı riski diğer gruplara kıyasla daha düşük fakat mide ülseri riski daha yüksektir.
B grubuna sahip bireylerin ise tip 2 diyabet riski, 0 kan grubuna sahip bireylerden daha düşüktür. Bu nedenle kan grubu sisteminin bir bireyin belirli hastalıklara karşı duyarlılığını belirlemede rol oynaması muhtemeldir. Ancak bunun diyetle ilgisini gösteren hiçbir çalışma yoktur.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR NE DİYOR?
2013 yılında The American Journal of Clinical Nutrition'da yayımlanan, dünyadaki tüm tıbbi literatürü analiz eden derleme çalışması kan grubu diyetinin sağlığa faydalı olduğuna dair hiçbir bilimsel çalışma bulamamıştır. 2014 yılında PLoS One adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada 1455 kişinin kan grubuna göre diyet uygulamanın kalp damar sağlığını etkileyen parametreler üzerindeki etkisini incelemiştir.