HASTALIKLARLA BAĞLANTISI VAR MI?
A, B, 0 kan grupları ve hastalıklar arasındaki bağlantıyı inceleyen bilimsel çalışmalarda farklı kan grubuna sahip kişilerin bazı hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek ya da düşük olabileceğine dair kanıtlar bulundu. Örneğin 0 kan tipine sahip bireylerde kalp damar hastalığı riski diğer gruplara kıyasla daha düşük fakat mide ülseri riski daha yüksektir.
B grubuna sahip bireylerin ise tip 2 diyabet riski, 0 kan grubuna sahip bireylerden daha düşüktür. Bu nedenle kan grubu sisteminin bir bireyin belirli hastalıklara karşı duyarlılığını belirlemede rol oynaması muhtemeldir. Ancak bunun diyetle ilgisini gösteren hiçbir çalışma yoktur.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR NE DİYOR?
2013 yılında The American Journal of Clinical Nutrition'da yayımlanan, dünyadaki tüm tıbbi literatürü analiz eden derleme çalışması kan grubu diyetinin sağlığa faydalı olduğuna dair hiçbir bilimsel çalışma bulamamıştır. 2014 yılında PLoS One adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada 1455 kişinin kan grubuna göre diyet uygulamanın kalp damar sağlığını etkileyen parametreler üzerindeki etkisini incelemiştir.
Sonuçta A kan grubuna sahip kişiler için önerilen bol sebze, meyve içeren bir diyetin kolesterol ve kan basıncı gibi kardiyometabolik risk faktörlerinde iyileşme sağladığı bulunmuştur. Ancak bu gelişme yalnızca A kan grubuna sahip olan bireylerde değil, A tipi yani bitkisel ağırlıklı beslenen herkeste görülmüştür. Bu da kan tipine göre diyet savunusunun gerçekçi olmadığını göstermektedir.
LEKTİN İÇEREN BESİNLERDEN SAKINILMALI MI?
Lektin baklagiller, buğday ürünleri, domates, yer fıstığı ve kaju, patlıcanda yoğun miktarda bulunan, tohumları böcek ve zararlı organizmalardan koruyan şeker bağlayıcı proteindir. D'Adamo teorisine göre lektinlerin, bireyin kan grubu ile uyumlu olmaması durumunda kırmızı kan hücrelerinde kümeleşme gerçekleşir.