Bağışıklık Sistemi:
Uzun süredir portakal ve portakal suyunun iyileştirici etkilerinden bahsedilir ve günlük aldığınız besinlere ekleyebileceğiniz yüksek C vitamini kaynağı olmalarından söz edilir. Tek bir porsiyon portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacınızın %200'ünü karşılayabilir.
C vitamini, aynı zamanda askorbik asit olarak da bilinir, vücutta önemli bir antioksidan olarak da görev almaktadır, vücuttaki özgür radikalleri vücut sistemine zarar vermeden önce yok eder ya da nötralize eder.
Antioksidanlar sağlıklı hücrelerinin DNAlarının mutasyona uğrayarak kanser hücrelerine dönüşmesini engellerler, yani C vitamini gibi antioksidanlar, kanser ve diğer ciddi rahatsızlıklar için birinci sınıf koruma sağlar
Detoks Etkisi:
C vitaminiyle birlikte, portakal suyu aynı zamanda A vitamini açısından da zengindir ve bu vitamin de düzenleyici bir antioksidan olarak görev alır. Bunun da ötesinde, böbreklerin fonksiyonunu yükselterek vücuda bir detoks etkisinde bulunur.
A vitaminin göz sağlığı ile ilgili bağlantısı uzun süredir bilinmektedir, maküler dejenerasyonlardan uzaklaşmak ve daha az ışıkta daha iyi görebilmek için diyetinize biraz A vitamini ekleyebilirsiniz.
Portakal suyunun tek bir porsiyonunda günlük almanız gereken A vitamininin %50'si bulunmaktadır
Kan Dolaşımı ve Kan Oluşumu:
Portakal suyunun ve portakalın içerisindeki bir diğer güçlü içerik de folattır. Folat B Kompleksinin bir üyesidir, teknik olarak da B9 Vitaminidir. Bu önemli vitamin yeni hücrenin büyümesinde ve DNAnın oluşumunda oldukça önemli bir rol oynar. Folat aynı zamanda hücreleri mutasyondan korur, ki bu da özgür radikallerin vücuda zarar verme yollarından biridir.
Daha da önemlisi folat yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynadığı gibi, vücudun uç noktalarına giden kan da yine folatın uyarısını kullanır. Bu da bütün organ sistemlerinin iyi şekilde oksijenlendiği ve tam kapasitede çalıştığı anlamına gelir. Bu da vücudun genel metabolizmasını destekler ve daha fonksyionel olan sistemler sayesinde daha etkili işlem yapılır ve birey daha sağlıklı bir hale gelir.
Kan Basıncı:
Hesperidin bir antioksidandır, bu da vücudu kansere ve başka hastalıklara karşı koruduğu anlamına gelir, bu suda çözünen bitki içeriği küçük kan damarlarının fonksiyonunu da etkiler. Bu genel olarak kan basıncını etkileyebilir, bir araştırma bu antioksidanı vücudun kan basıncının düşürdüğünü ve kardiyovasküler hastalıklarda azalmaya bağlantılı olduğunun görülmesini sağlamıştır.
Kolesterol Dengesi:
Yüksek kolesterol birçok kardiyovasküler rahatsızlığın tehlikeli sebeplerinden biridir, bu yüzden de vücudunuzdaki kötü kolesterolü atmanızı sağlayabilecek bütün yollar denemeye değerdir. Portakal suyunun vücuttaki "kötü" kolesterolü ve etkilerini azaltırken, vücuttaki "iyi" kolesterolün miktarında artışa sebep olduğu gösterilmiştir.
Genellikle Kasım ve Aralık aylarında tatlısı ile karşımıza çıkan bal kabağı hafif ve besleyicidir. Yüzde doksanı su olan bal kabağının sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Genel olarak rafine şekerle pişirilen bal kabağının sağlıklı tüketimine değinen uzmanlar bal kabağını tahin, pekmez veya bal ile tüketilmesinin çok daha doğru ve vücudumuz için faydalı olduğunu savunuyor. Peki bal kabağı faydaları nelerdir? İşte bal kabağının mucizevi faydaları...
Kış mevsiminin karakteristik lezzeti bal kabağının, bağışıklığı güçlendirmeden bağırsak hareketlerini hızlandırmaya, tok tutmadan cildi güzelleştirmeye kadar pek çok faydası olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu "Çoğumuz onu sebze olarak değerlendirirken aslında o; vitamin A, vitamin B, vitamin E, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan oldukça zengin bir meyve" diye konuştu.
Peki kışın hem yetişkinlerin hem de çocukların mutlaka tüketmesi gereken besinlerden biri olan bal kabağını nasıl tüketebiliriz? Bal kabağının faydaları hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, aynı zamanda çorbasından tatlısına hatta atıştırmalığına kadar bal kabaklı lezzetlerin tariflerini de verdi.
Alerjiye karşı savunma kalkanı: Bal kabağı, alerjik reaksiyonların önlenmesine yardımcı oluyor. Astım, alerji gibi hastalıkların temelinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yer alırken, antioksidan kapasitesi yüksek vitamin ve mineraller önem kazanıyor. Antioksidan kapasitesi en yüksek vitaminlerden biri olan beta karotenlerin ise en yüksek oranda bulunduğu besinlerden bir tanesi bal kabağı. Yarım su bardağı kadar bal kabağında günlük ihtiyacın 2 katı kadar vitamin A bulunuyor.
Cildin yenilenmesini sağlıyor: Özellikle kadınlar soğuk kış günlerinde ciltlerinin kuruyup çatlamasından şikayetçi. Oysa cildin ışıltısını ve tazeliğini sağlayan malzemeler kozmetik mağazalarında değil tam da yanı başınızda ve mutfağınızda! Soğuk kış günlerinde kurumaya başlayan cildin yenilenmesini bal kabağının içeriğinde bulunan antioksidan mineraller ve A vitamini destekliyor. Peeling olarak dahi birçok maskenin içeriğinde bulunan bal kabağı özellikle çorba olarak tüketildiğinde cildin nem kazanmasına destek oluyor.
Bağırsak harekelerini hızlandırıyor: Posadan oldukça zengin bir kaynak olduğundan püresi veya çorbası uzun süre tok kalmanızı sağlarken; bağırsak tembelliği yaşayan kişilerde bağırsakların yeniden hareket kazanmasına yardımcı oluyor. Özellikle bebeklerde kabızlık şikayeti olduğu dönemde 6-8. aydan itibaren püre ya da çorba olarak tüketilebileceği gibi yulaf ilavesi ile posadan daha zengin hale getirilebilir.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor: Bal kabağı antioksidan vitamin ve minerallerden oldukça zengin olduğundan vücudu bakteri, virüs ve mikroplardan koruyarak mevsim geçişlerinde ve dondurucu kış günlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyor.
Göz sağlığını koruyor: Bal kabağının içeriğinde bulunan ksantin adlı bileşen ultraviyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardımcı olurken bu durum ileri yaşlarda görülebilecek gözde doku harabiyeti ve katarakt probleminin önüne geçiyor. İçeriğinde bulunan A vitamini ayrıca gece ve alacakaranlıkta gözün ışığa uyumunu sağlayarak görüş kabiliyeti kazandırıyor.
Kilo vermenize destek oluyor: 100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlarken gereksiz enerji alımının önüne geçiyor ve kilo verme sürecine destek oluyor.
Tatlısını yaparken, sağlığa zararı kesin olarak kanıtlanmış rafine şekerden kaçının. Onun yerine pekmez veya bal kullanarak tatlandırabilirsiniz. Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır.