Keçiboynuzu: 8-10 metre yüksekliğinde, daima yeşil kalan bir ağaç olan keçiboynuzu bitkisi siyah boynuz şeklinde meyvelere sahiptir. Oldukça besleyici ve farklı tadıyla özel bir besin olan keçiboynuzu, harnup olarak da bilinir.
A, B ve E vitaminleri ile bol miktarda potasyum, kalsiyum ve fosfor içerir. Keçiboynuzu ve pekmezi yüksek besin değeri ile özellikle zayıflık çekenlere ve gelişim çağındaki çocuklara oldukça faydalı bir besindir.
Keçiboynuzu nasıl kullanılır?
Meyveleri taze ve kuru olarak yenir. Çekirdeklerinden de yararlanılır. Yaprakları ve dalları kurutulup kaynatılarak keçiboynuzu çayı yapılabilir.
Balgam söktürür, göğsü yumuşatır, bronşları açar, sigara tiryakileri için faydalıdır ve nefes darlığına oldukça etkilidir.(Alerjik nefes darlığı çekenlere ısrarla keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilir.)
Yüksek ham selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına ve gastrite etkilidir. Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir.
Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler. Mideye kuvvet verir. Yüksek mineral ve vitamin içeriği ile de diş ve diş etleri üzerinde çok olumlu etkileri vardır.
Zencefil; tropikal iklim karakterindeki coğrafi alanlarda yaşayan ve yetişen yumru köklü sarımtırak bir bitkidir. Düğümler şeklinde yetişen kökleri genelde toprağın 15-25 cm altındadır.
Zencefil kökünün bileşiminde önemli etken maddeler var. Taze zencefil etken madde bakımından daha zengin; yüzde 80 su, yüzde 2 protein, yüzde 1 yağ, yüzde 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor. Kuru zencefilde su oranı yüzde 10.
Grip, soğuk algınlığına iyi gelirVücudu ısıtıp sıcaklık yaymasının yanında boğaz ağrılarını ve şişkinliklerini geçirmede de zencefil çok yararlıdır. Grip sırasında bunu içmek hastalığı atlatmanızı sağlamasa da hastalığınız süresince rahatlamanıza yarar sağlar.
Cilt hastalıklarına iyi gelir Çağımızın en büyük sorunlarından biri de cilt hastalıkları. Bunların çoğunun kesin çözümü yok ama zencefil bir çoğuna sürekli uygulanması halinde çok iyi gelmekte. Özellikle cilt kızarıklıklarına uygulandığı takdirde zamanla kızarıklıkları geçiriyor.
Rahim kanseri hücrelerini öldürürHer ne kadar mucize bir etkisi olmasa ve sadece tedaviye yardımcı olarak kullanılabilecek olsa da zencefilin rahim kanseri hücrelerini yok ettiği ve büyümelerini durdurduğu tespit edilmiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi de bu tür bir hastalıkta yararlıdır.
Kolon kanserini önlerAkciğer kanserinden daha yaygın bir tür olan kolon kanserinin önlenmesinde, son araştırmalar zencefilin büyük önem taşıdığını gösteriyor. Hastalığın tedavisi sırasında da iltihapı önleyici ve kanser hücrelerini büyümesini engelleyici yarar sağladığı için zencefil hekimlere ve hastalara çok yardımcı oluyor.
Ağrıları azaltırÇok güçlü vitamin ve mineral kaynağı olan zencefil aynı zamanda doğal bir ağrı kesicidir. Ağrıları azaltmasının yanında yaralı bölgenin iyileşme sürecine de önemli katkılar sunar.
Bağışıklık sistemini güçlendirirTer bezleri antimikrobiyal dermcidin üreticisidirler. Zencefil acı bir baharat olduğundan vücudu ısıtır ve bu üretimin artmasını sağlar. Bu sayede tenimiz ve vücudumuzun bağışıklık sistemi artar ve biz hayat mücadelesine başka konuları kafaya takarak devam edebiliriz.
Üreme sorunlarını giderirÖzellikle kadınların regl öncesi sancılarını gidermede ve erkeklerin üreme sistemlerinin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Şüphesiz böyle bir tedavide doktor kontrolü olmadan kullanım fayda sağlamayacağı gibi zararlı da olabilir.
İltihap gidericiİltihapları ve iltihapların yarattığı diğer sorunları azaltmada zencefilin yararı Çin’de çok uzun zamandır bilinmekte ve kullanılmaktadır. Zencefilin içinde bulunan gingerol gibi bazı maddeler tamamen iltihap tedavisinde kullanılabilmektedir.
Rahat uyumayı sağlıyorUykusuzluk, kas ağrısı, sabit kusma gibi belirtilerle hasta olan bir kişi, zencefil ve baldan yapılmış çay içerlerse terleme olur, ağrılar azalır, ateş düşer ve derin bir uyku gelir.
Zencefilin vücuda alınma yöntemleri1- Zencefil çaylarla birlikte alınabilir özellikle yaş zencefil dilimlenerek fincan içerisine konmuş çayda bekletilir.2- Toz halindeki zencefil bal ile özenerek alınabilir.zencefil