Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, keçiboynuzunun faydalarını sıraladı. Keçiboynuzu lifi 24 polifenolik bileşik içerir; bunlardan yüzde 26'sı flavonoidlerdir. Flavonoidler ise çok güçlü antioksidan özellik gösteren bitkisel bazlı bileşiklerdir. Keçiboynuzu aynı zamanda belirgin miktarda, antioksidan bileşikler olan kuersetin ve mirisetin içerir. 1 adet orta / büyük boy keçiboynuzu, yaklaşık 31 kaloridir. İçerdiği gallik asit, çocuk felcini önlemede ve tedavide etkilidir. Ayrıca analjezik, anti bakteriyel, anti alerjik, anti viral, antioksidan ve antiseptik özellik de gösterir. Sindirimi düzenler ve kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Hem çocuk hem de yetişkinlerde 15-20 grama kadar keçiboynuzu, ishal tedavisinde kullanılır. Yapılan bir çalışmada; yüksek kolesterol seviyelerine sahip bireylere çözünmez keçiboynuzu lifi verildiğinde, total kolesterollerinin -%18 ve LDL kolesterollerinin -%23 oranında düştüğü gözlenmiştir. Kafein içermediği için yüksek tansiyonu olan bireyler tarafından da kullanılabilir. Düzenli kullanımı, akciğer kanserini önlemede yardımcıdır. E vitamini içeriği ile öksürük, grip, anemi ve osteoklazi tedavisine yardımcı olur. Fosfor ve kalsiyum zenginliği sebebiyle osteoporoza (kemik erimesi) karşı savaşır. Çikolataya göre daha düşük yağ, kalori ve kafein içerdiği için kilo vermeye de yardımcı olur. Keçiboynuzu doğal olarak tatlıdır, çikolata gibi eklenmiş şeker ilavesi içermez. Tohumlarından elde edilen tragasol adlı zamk benzeri madde; fırın mamülleri, dondurma, jöle, reçel, salata sosları, peynir, konserve etler ve diğer gıda ürünlerinde bir stabilizatör ya da koyulaştırıcı madde olarak kullanılır. Keçiboynuzu tozu; kakao tozu veya çikolata yerine kek, kurabiye ya da şekerlemelerde kullanılabilir. Sıcak içecekler, kahve yerine keçiboynuzu tozu kullanılarak yapılabilir. Kurabiye veya kek yapmak için damla çikolatalar yerine keçiboynuzu parçaları kullanılabilir.