KİMLER TÜKETMEMELİ?
HIV/AIDS hastaları, böbrek ve kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler bu çayı tüketmekten kaçınmalı. Ayrıca şekerli ve asidik içeriği huzursuz bağırsak sendromu hastalarında ishal, karın ağrısı, şişkinlik gibi sindirim şikayetlerini artırabilir. Bu çay ince bağırsaktan yavaş emilen, bu nedenle bağırsak hareketliliğini ve bağırsakta su tutulumunu artırarak dışkılama düzenini değiştirme özelliğine sahiptir.
Huzursuz bağırsak sendromuna sahip bireylerde tüketimi tercih edilmemeli. Gastrit, mide ülseri veya asitli besinlere karşı hassasiyeti olan bireyler için uygun değildir. Kombu çayı düşük miktarda da olsa alkol, kafein ve basit şeker içerdiğinden gebe ve emziren kadınlar da tüketimden kaçınmalı.
KOMBU ÇAYLI MUFFİN TARİFİ
MALZEMELER
YAPILIŞI
Geniş bir kapta un, kabartma tozu, vanilya ve tuzu karıştırın. Üzerine zeytinyağı, pekmez veya bal ve Kamboçya çayını ekleyin ve iyice çırpın. Hazırladığınız bu karışımı muffin kaplarına dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Fırından çıkarıp soğuttuktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
10 GÜN ODA SICAKLIĞINDA BEKLETİN
NASIL HAZIRLANIR?
1 litre suyun içerisine 5 gram çay yaprakları, 50 gram kadar şeker eklenir ve 10 dakika demlenir, çay yaprakları uzaklaştırılır. Kombu çayını temiz bir mutfakta, temiz mutfak araç gereçleriyle hazırlamak, istenmeyen mikroorganizmaların varlığını ve çaya bulaşmasını önlemek için son derece önemlidir. Bakteri kültürleri veya önceden hazırlamış Kombu çayından bir çay bardağı kadar ilave edilir.
Ancak bu mikrobiyal koloni eklenmeden önce hazırlanan içecek uygun fermentasyon koşullarını sağlamak için oda sıcaklığına kadar soğutulmalıdır. Sonra temiz pamuklu bir bezle üstü örtülür ve yine oda sıcaklıklığında 7-10 gün kadar bekletilir. Daha az zaman, daha az ekşi olan daha zayıf bir Kombu çayı üretirken, daha uzun bir bekleme süresi Kombu çayının fermentasyonunu daha da uzun süre kılar ve daha fazla tat geliştirir.