AMASYA
Cılbır Çorbası, Çatal Çorbası, Sakala Çarpan
Çorba, Bakla Dolması, Etli Bamya, Göbek Dolması.
BALIKESİR
Tirit, börülce, sura, manav tarhanası,
saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde
gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar
dikkati çekmektedir. -Keşkek -Kapama -Metez -Börülce -Sarımsaklı -Kaymak Hamuru
-Tirit -Tavuklu Mantı -Balıkesir Kaymaklısı -Höşmerim
BİTLİS
İçli köfte,halise,lahana dolması,kabak
dolması,keşkek,çorti,çorti köftesi,klorik(sulu köfte),gari aşı, turşu
aşı,katıklı dolma,yoğurtlu pappar,pişrük,kabak boranisi,murtuğa(ev helvası)
BOLU
Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin
yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca
tanınmışlardır. Mengen'den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar
dayanmaktadır. Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi. Günümüzde turistik tesislerin
bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen
İlçesinin ata mesleğidir. Bu nedenle Mengen'de 1985 yılında Anadolu Aşcılık
Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi
amaçlanmıştır. Her yıl Eylül ayının ilk haftasında da Mengen'de Türkiye'nin tek
"Aşçılık Festivali" düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor
karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Özellikle her yıl
değişik türde bir şov yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir. Yöremizde
genellikle mutfak, yemek yapmak ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle
evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına özen gösterilmektedir. Köylerde hemen
hemen her evin bahçesinde tuğla ve topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır.
BURDUR
Burdur'un yöresel yemeklerinden; testi kebabı,
Burdur şiş, kabak helvası, ceviz ezmesi, ceviz helvası, Burdur muhallebisini
sayabiliriz. Yörede özel günlerde ve davetlerde et suyundan pişirilmiş, pirinç
çorbası, soğanlı kazan eti veya pirinç pilavı, sac kebabı, sac böreği, et böreği
ve katmer yapılır. Kışlık yiyecek yapımı arasında; pekmez, salça, reçel, turşu,
bulgur, tarhana, zeytin, salamura, pestil yer alır. Ayrıca, bamya, patlıcan,
biber gibi sebzeler kurutularak iplere dizilir ve kışın yenir. Bu sebzelerden
konserve de yapılır. Ayrıca makarna ve erişte kesme de yaygındır. Burdur ve
çevresinde hamur işleri de mutfak kültüründe önemli bir yere sahip. Peynirli,
patatesli, kıymalı ve karışık gözleme çeşitleri, tahinli, haşhaşlı, gömbe,
katmer, pişi ve pideler yapılır. Bunlar daha çok kandil, bayram, doğum gibi özel
günlerde hazırlanan yemek çeşitleri. Yörede sütten ve yoğurttan; peynir,
çökelek, höşmerim, tereyağı, süzme yoğurt, yoğurtlu çorba, ıspanak türü sebzeler
haşlanarak yoğurtlu yemekleri, patates veya makarna haşlanarak borana yapılıyor.
Borana, süzme veya koyu yoğurt, tereyağı, biber, sarımsak, patates, haşlanmış
yumurta ile yapılan bir yemek türüdür.
BURSA
İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa talısı,
pideli kebap, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası olarakta bilinen
cennet künkü, höşmenim ve kestane şekeri Bursa ile anılan tatların başında
gelir.
ÇANAKKALE
Çanakklale, Yöresel Yemekler
ÇORBALAR,Tarhana Çorbası-Yoğurt Çorbası-Sütlü Çorba.YEMEKLER,Kuru Bamya-Kuzu
Kapama-Oğlak Çevirme Terbiyeli Köfte-Bakla Keşkeği-Tumbi Peynirli
Patlıcan-Mantı-Turp Otu Salatası-Kaçamak-Şelame.DENİZ ÜRÜNLERİ,
Lakerda-Balık-Izgara TATLILAR, Zerde-Biga Peynir Tatlısı-Peynir
Helvası-Sütlü İrmik .İÇECEKLER , Erik Macunu (Hoşaf) Uynuk (Ayran) Ahlat
Suyu-Ayva Komposta
ÇANKIRI
Tava çöreği, yazma çöreği, bükme, gözleme,
cızlama, tatar böreği, iri hamur, mantı, pıhtı, çullama bunların başlıcalarıdır.
Tarhana, toyga, şaştımaşı, tutmaç, yarma, dene, cümcük gibi çorbalarda ana madde
buğday ürünleridir.
ÇORUM
Leblebisi ile ünlü olan Çorum, yöresel yemekler
bakımından oldukça zengindir. İlin özgün yemekleri arasında Mayalı , (Saç
Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı
Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit ,
İskilip Dolması , Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava
sayılabilir. Katipler Konağı ve Veli Paşa Konağında yöresel yemekleri tatmak
mümkündür. -KEŞKEK -İSKİLİP DOLMASI -MANTI -Kuru Mantı -ÇATAL AŞI -ÇORUM
BAKLAVASI (GÜL BURMA) -LEBLEBİ
EDİRNE
Edirne'de değişik beslenme biçimleri görülür.
Meyve ve Sebze beslenmede önemli yer tutar. Türkiye çapında ünlü beyaz peynir
imalatı çok yaygındır. Edirne Peyniri denilen bu peynir genellikle koyun
sütünden yapılır. Mavzana, tarhana, ciğer sarması, akıtma, badem ezmesi, lokma,
gaziler helvası, deva-i misk, Edirne'nin özgün yemek ve tatlılarının
başlıcalarıdır. Ayrıca ısırgan yemeği, borani, değişik türde bir peynir tatlısı
olan belmuş, mısır unundan imal edilen kaçamak, süte peynir eklenmesiyle yapılan
akçakatık ve hardaliye de özgün beslenme öğeleri arasında yeralır. -Ciğer Tava
-Ciğer Sarması -Elbasan tava
ELAZIĞ
Kurutlu çorba, Sırın, Pestilli yumurta, Göme,
Mukaşerli pilav, Harput köftesi, Pekmez helvası ve Gül tatlısı
ERZURUM
Anadolu'nun her yöresinin kendine ait yöresel
bir mutfağı vardır. Erzurum'da zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.Bunlardan
lor dolması, kadayıf dolması, özel yapılmış su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı
bu mutfağın baş yemekleridir. Erzurum'a yolu düşenlere bu yemekleri, özellikle
meşhur Tortum Cağ kebabını tatmalarını özellikle tavsiye ederiz. -Ayran Aşı
-Kesme Aşı -Su Böreği -Hıngel -Cevizli kete -Çortutu Pancarı -Borani -Peynir
Kuymağı -Poğaç
ESKİŞEHİR
Ebegümeci, madımak, mantar, kuzu kulağı ,
Bulamaç, Toyga, Sütlü ovmaç, Göceli (yarma) tarhana, Bıt bıt ve Düğün köfte ,
Kapama, Haşhaşlı dolama, Tatar böreği ve Cevizli tatlı
GAZİANTEP
Ekşili Taraklık, et kızartma, Et Sarması,
Kuveysal, Darap Gatel, et Paça, Mardındella, Rulo Köfte, Yufkalı Paça, terbiyeli
Köfte, Ciğer kavurması, Ciğertavası , Doğrama, Domates Doğraması, Kabaklama,
Kabak Oturması, Kabak Mıkşısı, Patlıcan Musakkası, Hızmalı Patlıcan Musakaksı,
Haylan Kabağı Musakkası, Kazan Kebabı, Kamış Yahnisi, Zerdali Aşı, Çir Yahnisi (
Kaysı ve Zerdali Kurusu) Ebegümeci Buğulaması ,
Ciğer ve Izgara Piliç
Baharatı, Terbiyeli tike Kebabı, Altı Ezmeli Tike Kebabı, Patlıcan Kebabı,
Torbada Patlıcan Kebabı, Kıyma Kebabı, Sebze Kebabı, Patates Kebabı, Sarımsak
Kebabı, Frank Kebabı, İslim Kebabı, Koç Kebabı, Bamya Kebabı, Simit Kebabı, Keme
Kebabı belli, Soğan kebabı
GİRESUN
Her yörenin kendine has mutfağı olduğu gibi
Giresun'un da kendine özgü çok değişik ve lezzetli yemekleri vardır. Özellikle
yörenin en önemli sebzesi olan Karalahanadan değişik yemekler yapılmaktadır.
Bunun yanında mısın unundan da yemekler yapılır. Tabii ki Karadeniz denilince
aklımıza ilk gelen hamsi, Giresun Karalahana Çorbası, dolması ve diblesi,
ısırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu, Kiraz Tuzlaması, Pezik Mıhlaması.
Ünlü Giresun Pidesi peynirli, kıymalı, karışık vb. çeşitleriyle Pazar
sabahlarının vazgeçilmez alışkanlığıdır. -Acılı fındık ezmesi -Fındıklı yufka
tatlısı -Hamsi diblesi -Mısır çorbası -Mısır unu helvası -Yumurtalı fasulye
kızartması -Karalahana (Pancar) Çorbası
GÜMÜŞHANE
Gümüşhane Mantısı, Kuşburnu çorbası, Zuluflu Çorbası,Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Pağla Denlisi, Borani,Fıtfıt Haşılı,Patates Kavurması,Muhla, Yergök Dolması,Sütlü Haşıl,Lor Dolması,, Ekmek Aşı, Çıtma Fasulye, Kaygana, Siron, Erişte, Lemis,Erişti Tatlısı,Hasude Kuymağı, Kara Helva, Burma,(sini), Tel Helvası, Lalanga bilinen yemeklerindedendir.Siron, Fırın Erişte, Mantı Çorbası, Lemis, Fasulye Bulgurlusu, Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Yavan Çorbası, Doduk Çorbası, Fırfır Çorbası, Dırma Çorbası, Gendime Çorbası, Erişte Çorbası, Arpa Yarması Çorbası, Zuluflu Çorbası, Pağla Denlisi, Borani, Lemis, Fıtfıt Haşılı, Patates Kavurması, Muhla, Yergök Dolması, Sütlü Haşıl, Evelik Dolması, Kalem Dolması, Lor Dolması, Ekşili Dolma, Ekmek Aşı, Çırtma Fasulye, Kaygana, Kete, Pancar Kavurması, Pişi, Tava Lemisi, Zırıhta, Lahana Dolması, Yalancı Dolma, Güveç, Su Böreği, Paparna, Toğala Kuymağı, Hıngel, Galıya, Karın Kaymağı.
ADIYAMAN
Çiğ köfte, İçli Köfte, Basalla (ekşili
köfte), Cılbır, Mercimekli Köfte, Pestil, Yapıştırma
HAKKARİ
"jaji" dedikleri yabani sarmısak, taze soğan,
yoğurt ve tereyağı bileşiminden yapılan çökelek kahvaltının ana malzemesini
oluşturur. Ayrıca "ağavk" dedikleri, tereyağının içinde kavrulmuş un ve şekerle
yapılan bir yemek de hemen her kahvaltıda yer alır. "Lalepet" de sofralarda sık
sık tüketilir. Yağda kavrulan unun üzerine yumurta kırılmasıyla elde edilen bu
yemek, tarlada ve yaylada çalışanları hem tok tutar, hem de çok besleyicidir.
Öğle yemekleri genellikle kahvaltı benzeri yiyeceklerle geçiştirilir. Akşam
yemeklerinde mutlaka pilav yer alır. Son derece zengin çeşide sahip olan ve
pirinçten yapılan bu pilavlar genellikle etlidir ve içinde yöresel otlar yer
alır. Şalgam ve şekerpancarı da pilavla birlikte pişirilen diğer sebzelerdir.
Mısır ve "dahn" dedikleri buğdayla da çeşitli pilavlar yapılır. Bu pilavlarda et
yerine kelle ve paça kullanılır. Hakkarinin en meşhur yemekleri arasında
"qiris", "duğeba", "kiftik", "gulol", "keledoş" sayılabilir. Bunlar yoğurt, et
ve kıyma içeren, kimisinin içine kuru üzüm ve ceviz içinin de yer aldığı
yemeklerdir.
HATAY
Kağıt kebabı, oruk, dövme (aşşur), semirsek,
tepsi kebabı, humus, zahter salatası, künefe, peynirli irmik helvası, kabak
tatlısı, cevizli biber, küflü çökelek salatası, turplu tarator, humus,
patlıcanlı yoğurtlama, sarmaiçi, yumurta öccesi Hatay adıyla özdeşleşmiş
yemeklerden bazıları. Bu güzel yemeklerin bir kısmı Hatay’dan tüm Türkiye’ye
yayılırken, bazılarını denemek için dahi Hatay’a gitmek şart. Ancak belirtmekte
yarar var, künefe, kağıt kebabı, humus, kabak tatlısı gibi tüm ülkeye mal olmuş
tatlı ve yemeklerin lezzeti de Hatay’da bambaşka