ADANA
En ünlü yemeği Adana Kebap'tır genelde Şalgam
ile tüketilir.Diğer yemekleri Bamya Dolması- Etli Dolma- İçli Köfte- Aşlama
(Meyan Kökü ile yapılan soğuk bir şerbet)-Analı kızlı (Çorba)- Güç( Adana'ya
özgü bir Sandviç)-Karakuş (Tatlı)-Bici (Nişasta ile yapılan bir tatlı)
KIRKLARELİ
Kırklareli mutfağında,Et ve süt
ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve de beslenmede önemli bir yer tutar. Kaşar
peyniri ve ay çiçeği üretimi yaygındır. Yörede, bağcılığa bağlı olarak içki
yapımı gelişmiştir. Keşkek, zerde, kaymakçına, plaska, sulu kaçamak, kuru
kaçamak, ısırgan böreği, külür, kapama, çoban böreği ısırgan otu çorbası yöreye
özgü yemeklerdir. -Nohutlu Ekmek -Yeşil Mercimek Çorbası -Kuzu kapama -Pırasa
Böreği -Poğaça -Kaçamak
AFYON
Maydanoz Yemeği, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Bulgur
Aşı, Solta Pilavı, Haşhaşlı Çörek, Sakala Çarpan Çorbası, Özbek Pilavı.
KAHRAMANMARAŞ
Dövme dondurma, biber, tarhana, leğen
çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu,
bastık, çullama, ilende, hapısa, ravanda.
KIRIKKALE
Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma,
sarığı burma, ekmek aşı.
KOCAELİ
Yahni, Kavurma, Tavuklu Keşkek, Çiğceli
Kavurma - Sebze Yemekleri: Mantar Yemeği, Ebe Gümeci, Mancar Yemeği, ev
Makarnası, Gözleme, Cızlama (Akıtma), Lokum, Mantar Böreği, ÇiğceliYumurta,
Cevizli Börek
KONYA
Fırın Kebabı, Etliekmek, Çullama, iki bıçak
arası ciğer, Topalak Köfte, Cella, ekşili Kabak, Yumurtalı Kabak, Zülbiye (Papaz
Yahisi), Patlıcan Bayıltan, Lahana Kapaması, Patlıcan Böğürmesi, Çöpleme, Tayga,
Mercimekli Oğmaç, Arapaşı,Tandır, Bamya, Süt, Tutmaç ve Erişte Çorbası, Peynirli
Kıymalı Börek, Kıkırdaklı Börek, Tandır Saç, Su, Sedirler ve Tatar Böreği
MUĞLA
Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen,
çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce
kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek
reçeli,Milas köftesi
NİĞDE
Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme,
unlu söğürme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası.
ANTALYA
Kölle (buğday, fasulye, nohut ve bakla
haşlaması), saç kavurması, domates civesi, hibeş, arapaşı, tandır kebabı,
tatlılardan isa patlıcan, bergamut ve turunç reçeli sayılabilir. -Kabak Çiçeği
Dolması -Börülce Salatası -Toros Salatası(Al Köz-Al Göz) -Laba -Hibeş -Turunç
Reçeli -Patlıcan Reçeli -Gömbe dondurması -Tarhana çorbası