TRT Haber'de yer alan habere göre; Suriye başta olmak üzere gerek yurt dışında gerek yurt içindeki güvenlik operasyonlarında sergiledikleri performansla Türkiye'yi bu alanda 'dünyanın en iyileri' arasına taşıyan SİHA'lar üzerlerindeki yerli/milli mühimmatlarla da rakiplerinden çok daha ileri bir seviyeye konumlanmaya devam ediyor.
ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Geçmiş dönemde çok kritik operasyonlarda yerli ve milli imkanlarla geliştirilen mühimmatları kullanan ve son derece başarılı sonuçlar elde eden Türk SİHA'ları için TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) başta olmak üzere savunma sanayii kuruluşları çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
GÜCÜMÜZE GÜÇ KATACAK
Bu kapsamda yakın zamanda envantere girecek olan lazer güdümlü insansız hava aracı mühimmatı olan Bozok için de heyecanlı bekleyiş sürüyor.
Savunma sanayii araştırmacısı Anıl Şahin, Bozok'un fazlar halinde üretilecek çok önemli bir mühimmat olduğunu belirterek, ilk etapta hizmete alınacak Bozok-Faz 1'in Türkiye'nin havadaki gücüne güç katacağını söyledi.
ANKA ve Bayraktar TB2'lerin mevcut durumda Roketsan üretimi MAM-L ile MAM-C mühimmatlarını kullandığını hatırlatan Şahin, "Kabaca tarif etmek gerekirse; MAM-L, 22.5 kilogram ağırlığa sahip ve L-UMTAS füzesi üzerinden geliştirildi. MAM-C ise 6.5 kilogram ağırlığa sahip ve CİRİT füzesi üzerinden geliştirildi. Bu mühimmatlar yaklaşık 8 kilometre menzile sahip" dedi.
LAZER GÜDÜMÜ VAR
Muharebe ortamının doğası gereği SİHA'ların farklı hedeflerle çeşitli şartlarda karşılaştığını anlatan Anıl Şahin, şöyle devam etti:
"Bazen öyle bir hedef oluyor ki; MAM-L atılsa gereğinden fazla bir etki üretiyor, MAM-C atılsa istenenden az etki oluşturuyor. İşte TÜBİTAK-SAGE, menzili 8 kilometre olan bu iki füzenin yanı sıra bir 'ara çözüm' olarak Bozok-Faz 1'i geliştirdi.