Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Aile Yılı Tanıtım Programı'nda konuştu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliği ile aile planlamasına katkıda bulunacak yeni düzenlemelerden bahseden Başkan Erdoğan pek çok kalemde değişikliğe gidildiğini kamuoyuna duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni evlenen çiftlere sunulan faizsiz kredi desteğinin artık Türkiye genelindeki 81 ilde uygulanmaya başladığını duyurdu. Ayrıca, çocuk sayısına göre doğum yardımı tutarlarının da güncellendiğini açıkladı. İşte, ayrıntılar...
DOĞUM YARDIMLARI ARTTIRILDI!
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Aile Yılı görüşmeleri kapsamında doğum yardımlarının arttırıldığı kamuoyuna duyuruldu. Başkan Erdoğan açıklamalarında "Yeni doğacak ilk çocuk için verdiğimiz tek seferlik doğum yardımını 5 bin liraya yükseltiyoruz" ifadelerine yer verdi.
📌 Ailelerimize destek olmaya devam ediyoruz!
— T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (@tcailesosyal) January 13, 2025
"Doğum Yardımları" kapsamında, ilk çocuk için tek seferlik yardımı 5.000 TL'ye yükseltiyoruz.#AileYılı pic.twitter.com/AROn7BgrZh
DOĞUM YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin" eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.
Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye'de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.
Emekli maaşı artışı oranı belli oldu. 6 aylık enflasyon verilerine göre, emeklilere yapılacak zam yüzde 15,75 olarak belirlendi. En düşük emekli maaşı da bu oranda artarak 12 bin 500 TL'den 14 bin 469 TL'ye yükselecek. Ancak bu artışın uygulanabilmesi için yasal düzenlemelerin tamamlanması gerekiyor. Bu nedenle, yeni maaş düzenlemesinin Ocak ayında hayata geçip geçmeyeceği merak konusu. Peki, SSK, Bağkur, Emekli Sandığı zamlı emekli aylıkları ne zaman yatacak? İşte, 4A-4B-4C zamlı emekli maaşları ödeme günleri...
Emeklilerin beklediği zam oranı netleşti. Aralık ayı enflasyon verilerine göre, emekli maaşlarına yüzde 15,75 zam yapılacak. En düşük emekli maaşı 14.469 TL olarak belirlendi. Taban aylık düzenlemesini içeren kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunulurken, zamlı maaşların Ocak veya Şubat'ta ödenip ödenmeyeceği merak konusu. İşte, 2025 Ocak dönemi 4A, 4B ve 4C emekli maaşı ödeme takvimiyle ilgili detaylar haberin devamında...
EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLDU! 2025 yılı Ocak ayında emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları belli oldu. Emekli ve memur maaşları, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında, son 6 aylık enflasyon verilerine göre yeniden düzenleniyor. Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte 6 aylık enflasyon oranı netleşti. Bu doğrultuda, emekli ve memur maaşlarına uygulanacak zam oranları da kesinleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı yüzde 15,75 olarak belirlenirken, memur maaşlarına yapılacak artış oranı ise yüzde 11,54 oldu.
EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 14 BİN 469 TL Emekli maaşlarına yüzde 15,75 oranında zam yapıldı. Bu zamla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin en düşük aylığı 12 bin 500 TL'den 14 bin 469 TL'ye yükselirken, memur emeklilerinin taban aylığı 19 bin 617 TL oldu. 2025 yılı emekli taban aylığa yapılan iyileştirme için bir Meclis süreci gerekiyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ZAM TEKLİFİ MECLİS'E SUNULDU 2025 yılında en düşük emekli maaşının yüzde 15,75 oranında artırılarak 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya yükseltilmesini öngören yasa teklifi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklifin kabul edilmesi halinde, asgari ücretli çalışanlar için sağlanan 750 liralık işveren desteğinin de 2025 yılında 1000 liraya çıkarılması planlanıyor.
ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK? Emekli maaşlarına yapılacak zam düzenlemesi, Meclis'te kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Öncelikle, en düşük emekli maaşıyla ilgili düzenlemenin, maaş ödeme tarihine kadar Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Düzenlemenin belirtilen tarihe kadar yayımlanamaması durumunda, ocak ayı zam farkları şubat ayında ödenecek. Bu kapsamda taban maaş alan emekliler, 14.469 TL ile 12.500 TL arasındaki fark olan 1.969 TL tutarında ek ödeme alacak.
4A SSK EMEKLİ MAAŞI ÖDEME TARİHLERİ SSK ve Bağkur emeklileri, tahsis numarasının son hanesine göre ayın 17'si ile 26'sı arasında emekli maaşlarını alıyor. İşte tahsis numarasına göre 4A-4B-4C emekli maaşı ödeme günleri; Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17'sinde, Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18'inde, Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19'unda, Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20'sinde, Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21'sinde, Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22'sinde, Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde, Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde, Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor.
4B BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞI ÖDEME TARİHLERİ Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde, Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde, Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.
4C EMEKLİ SANDIĞI MAAŞI ÖDEME TARİHLERİ Üç ayda bir olarak alınan Emekli Sandığı maaşlarının ödeme günü aşağıdaki gibidir. Söz konusu günler; cumartesiye denk geldiğinde ödeme cuma, pazar gününe rastladığında pazartesi günü yapılır. Şubat, Mayıs, Ağustos, Kasım aylarında aylık alan birinci gruptakiler; Doğum tarihleri 00–40 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. gününde Doğum tarihleri 41–46 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. gününde Doğum tarihleri 47–49 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. gününde Doğum tarihleri 50–53 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. gününde Doğum tarihleri 54–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. gününde Mart, Haziran, Eylül, Aralık aylarında aylık alan ikinci gruptakiler; Doğum tarihleri 00–22 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. gününde Doğum tarihleri 23–28 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. gününde Doğum tarihleri 29–48 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. gününde Doğum tarihleri 49–54 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. gününde Doğum tarihleri 54–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. Gününde Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim aylarında aylık alan üçüncü gruptakiler; Doğum tarihleri 00–33 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. gününde Doğum tarihleri 34-37 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. gününde Doğum tarihleri 38–40 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. gününde Doğum tarihleri 41–43 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. gününde Doğum tarihleri 44–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. Gününde maaşlarını alırlar.