İlk gün iftarında ne pişirsem sorusuna yanıt arayanlar hangi yemekleri bir araya getireceklerini düşünüyor. Birbiriyle uyumlu bir sofra kurmak isteyenler menü araştırmalarına hız kazandırdı. İşte, Ramazanın 1. günü iftar menüsü önerisi...
1. GÜN İFTAR MENÜSÜ ÖNERİSİ: BUGÜN İFTARA NE PİŞİRSEM?
TARHANA ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler:
1 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı toz tarhana
1 yemek kaşığı kuru nane
7 su bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak
Aşçının Notu:
Çorbanın suyunda önceden hazırladığın tavuk ya da et suyu kullanabilirsiniz. Bu, çorbanıza daha bir lezzet katacaktır.
Yapılışı:
Öncelikle ilk iş olarak tarhanayı geniş bir kabın içine dökelim.
Toz nane ve suyu kabın içine dökelim. Çırpma işlemine başlayalım.
Tarhana yumuşayana dek, yaklaşık 15 dakika boyunca dinlendirin.
Bir tencerenin içine sıvıyağ ve tereyağını ekleyip, ocağın üstüne tencereyi koyun.
Yağların erimesini bekleyin. Sarımsak ve salçayı ezerek karıştırın.
Yumuşayan tarhana karışımını ekleyin ve karıştırın.
Tencerenin içine 5 su bardağı suyu ekleyin. Koyulaşana kadar pişirmeye devam edin.
Bu çorba sıcak olarak servis edilir. Soğumasını beklemeyin. Afiyet olsun.
KAŞARLI KÖFTE TARİFİ
Malzemeleri:
500 gram köftelik kıyma
(dana ve koyun eti karışık)
1 adet yumurta
2 dilim bayat ekmek
10-12 dal maydanoz
Tuz, karabiber
150 gram kaşar peyniri
Yapılışı:
Kıyma ve yumurtayı yoğurma kabına alın. İçine ıslatıp, suyunu sıktığınız ekmek içi, kıyılmış maydanoz, tuz vekarabiber ekleyip, tüm malzemeyi yoğurun (yoğururken içine 1 çorba kaşığı su ilave ederseniz köfte daha yumuşak olur). Yoğurduğunuz malzemeden mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde şekil verin.
Köfteleri kızdırılmış sıvıyağda kısık ateşte önlü arkalı kızartın ve fırın tepsisine dizin. Üzerlerine dilimlenmiş kaşar peyniri yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşar peyniri eriyene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
PATATES PÜRESİ TARİFİ
Malzemeler:
4-5 adet orta boy patates
1/4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Muskat
Yapılışı:
Patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarını soyun. Daha sonra patatesleri küp şeklinde doğrayın.
Bir tencereye doğradığınız patatesleri koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Tencereyi orta ateşe koyun ve patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika kaynatın. Patateslerin kolayca çatalla ezilebilecek kadar yumuşamasını sağlayın.
Yumuşayan patatesleri süzgece alın ve suyunu iyice süzdürün. Ardından tencereye geri koyun.
Tereyağını ve sütü (isteğe bağlı olarak) tencereye ekleyin. Tuz ve karabiberi de ekleyerek patatesleri ezin veya püre haline getirin. İsteğe bağlı olarak mikser veya püre makinesi de kullanabilirsiniz.
Tüm malzemeler iyice karıştığında, püreniz hazır olacaktır. Kıvamını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Eğer daha kremamsı bir püre isterseniz süt miktarını artırabilirsiniz.
Patates püresini sıcak servis yapın. Genellikle et yemeklerinin yanında garnitür olarak tercih edilir.
Bu tarif, temel bir patates püresi tarifidir. İsteğinize bağlı olarak tarife farklı lezzetler ekleyebilirsiniz. Örneğin, rendelenmiş kaşar peyniri veya ince doğranmış taze otlar gibi malzemeleri ekleyerek pürenizi zenginleştirebilirsiniz. Afiyet olsun!
GAVURDAĞI SALATASI TARİFİ
Malzemeler:
4 adet domates,
1 adet yeşil biber,
1 adet kuru soğan,
3-4 dal taze soğan,
3-4 dal maydanoz,
İri kırılmış ceviz içi,
2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ,
2 yemek kaşığı nar ekşisi,
Sumak,
Tuz.
Yapılışı:
Gavurdağı salatası yapmak için gerekli olan sebzeler güzelce yıkanır. Domatesler ve yeşil biber küçük küçük doğranıp, geniş bir kase içerisine alınır. Kuru soğanın kabukları soyulup yıkanır ve küçük olacak şekilde doğranıp, tuzla ovularak domateslerin üzerine eklenir.
Yeşil soğan ve maydanozlar, ince ince kıyılır ve kaseye ilave edilir.
Sebzelerin doğrama işlemi bittikten sonra, üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, sumak, iri kırılmış ceviz içi ve tuz ilave edilip, güzelce karıştırılır. Hazırlanan gavurdağı salatası, servis tabağına alınır ve servise sunulur.
FIRIN SÜTLAÇ TARİFİ
Malzemeler:
1 litre süt
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
2 su bardağı su
Yapılışı:
Fırında sütlaç için öncelikle pirinci haşlayalım.
Pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra 2 su bardağı su ile pişene kadar haşlayın. Çok az sulu kalacaktır.
Diğer malzemeleri ekleyelim ve sütlacı pişirelim.
Haşlanan pirinçlerin üzerine sütü, vanilyayı ilave edip kaynatın.
Karışım kaynamaya başlayınca şekeri ve 1/3 su bardağı sütle karıştırdığınız 3 yemek kaşığı buğday nişastasını ilave ediniz.
10-15 dk daha kaynatıp altını kapatın.
Sütlaçları fırına sürelim.
Fırın için uygun ısıya dayanıklı sütlaç kaselerine sütlaçlarınızı paylaştırın.
Tepsinize soğuk su doldurun ve sütlaç kaplarını fırın tepsinize dizin ( Tepsideki su sütlaç kaplarının yarısına kadar gelecek)Tepsiyi fırınınızın en üst rafına yerleştirin. 200 derecede, sütlaçlarınız kızarana kadar fırınlayın. Afiyet olsun.