1 MAYIS RESMİ TATİL Mİ?
1 Mayıs İşçi Bayramı, emekçilerin haklarını savunmak, dayanışmayı güçlendirmek ve çalışma koşullarına dikkat çekmek amacıyla her yıl dünya genelinde kutlanan önemli bir gündür. Türkiye'de de resmî tatiller arasında yer alan 1 Mayıs'ta, okullar, kamu kurum ve kuruluşları kapalıdır.
30 NİSAN YARIM GÜN MÜ?
İşçi Bayramı olarak kabul edilen 1 Mayıs, resmi tatiller arasındadır ve bu tarihte okullar ve kamu kurumları tatil olur. Öncesinde gelen 30 Nisan ise yarım gün değildir ve okullar, iş yerleri normal düzenlerinde devam eder.
1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI'NIN TARİHÇESİ
1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri uzun ve yoğun çalışma süresinin günlük 8 saate düşürülmesi talebiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İşçiler talepleri doğrultusunda 21 Nisan'da 1856'da Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yürüdü.
Avustralya'yı ABD'deki işçiler takip etti. ABD'deki işçiler 1884'te işverenlerden çalışma saatlerini azaltmalarını talep etti. Günlük çalışma süresinin 12 saatten 8 saate indirilmesi için mücadeleler başladı ve 1886'daki kitlesen grevlerle küresel bir boyut kazandı.
Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı 1889 yılındaki Paris Kongresi'nde, yılın bir gününün işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. Sendikacıların da önerisiyle bu özel gün 1 Mayıs olarak belirlendi. Bu tarihten itibaren 1 Mayıs dünyanın pekçpk yerinde 1 Mayı İşçi Bayramı olarak ancak farklı isimlerle kutlanmaya başladı.
Cumhuriyet döneminde ilk resmi kutlama 1923'te oldu.
Osmanlı'da 1 Mayıs ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçileri tarafından kutlandı. İstanbul'daki ilk kutlama ise 1912'de yapıldı. Resmi olarak kutlanması ise ilk kez 1 Mayıs 1923'te oldu.