Balut, Filipinler'de ve diğer bölgelerde yaygın olarak kullanılan bir sokak yemeğidir ve ayrıca mağazalarda ve alışveriş merkezlerinde satılmaktadır. Balut yemeğinin Filipinler'e gelişi ise Çinliler tarafından yapıldı ancak o zamandan beri balut, kültürün geleneksel bir parçası olarak sayılıyor.
BALUT HAZIRLANIŞI
Geleneksel olarak döllenmiş yumurtalar güneşte kuluçkaya yatırılır veya kuma gömülür ve sıcaklığın korunması için sepetlerde saklanır. Embriyonun normal şekilde gelişmesi için, doğru süre boyunca ısıya maruz bırakılması, sıcaklığın yumurtalara zarar vermeyecek kadar sıcak veya büyümeye izin vermeyecek kadar soğuk olmaması gerekir.
Embriyo yüksek sıcaklıklara karşı son derece hassastır ve güneşte pişirildiğinde hemen ölür. Dokuz gün sonra yumurtalar, mumlama adı verilen bir işlemle , içindeki embriyonun ortaya çıkması için ışığa tutulur. Balut üretimi, yumurtanın gelişmeye başladığı ve dokusunun değiştiği yumurta olgunlaşma döngülerine bağlıdır. Bu çeşitli olgunlaşma dönemleri boyunca farklı sıcaklıklar gerekir.
Yumurta kuluçka süresi yerel tercih meselesidir. Filipinler'de balut, tüketim için kaynatılmadan önce genellikle 14 ila 18 gün bekletilir. Balut yapımcılarının çoğu ise ideal kuluçka süresinin 17 gün olduğu söylüyor.
NERELERDE TÜKETİLİR?
Balut,, Kamboçya, Vietnam, Tayland ve Filipinler dahil olmak üzere Güneydoğu Asya'daki ülkelerde yüksek miktarlarda tüketilmektedir.