Yükseköğretim Kurumu Sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih işlemleri 25 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. TYT puanı ile tercih yapmayı planlayan üniversite adayları 2 yıllık en iyi bölümler ve taban puanları hakkında araştırmalar yapıyor. Bu noktada önü açık ön lisans bölümleri 2024 için araştırmalar hız kazandı. İşte, son yılların geleceği parlak, en iyi 2 yıllık ön lisans bölümleri ve maaşları...
EN İYİ 2 YILLIK BÖLÜMLER:
İlk ve Acil Yardım (Paramedik)
Adalet
Anestezi
Ağız ve Diş Sağlığı
Odyometri
Bilgisayar Programcılığı
Çocuk Gelişimi (2 Yıllık)
Büro Yönetimi
Grafik Tasarım
Diyaliz
Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
Ameliyathane Hizmetleri
Fizyoterapi
Radyoterapi
Elektronörofizyoloji
Diş Protez Teknolojisi
Evde Hasta Bakımı
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
Patoloji Laboratuvar Teknikleri
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon
Bilgi Güvenliği Teknolojisi
Uçak Teknolojisi
Aşçılık
Bankacılık ve Sigortacılık
Elektrik
Makine
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik
TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ!
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri
İLK VE ACİL YARDIM (PARAMEDİK) İŞ İMKANLARI VE ÇALIŞMA ALANLARI
İnsan sağlığına hizmet eden Paramedik, çeşitli kurumlarda çalışabilmektedir. Devlet hastaneleri başta olmak üzere devlet kurumlarında, özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde, acil servislerde, ambulans hizmetlerinde ve özel helikopter ambulanslarda çalışırlar.
Ülkemizde acil sağlık durumu için kullanılan 112 Acil merkez ve istasyonlarında paramedikler birincil iş gücünü oluşturmaktadır.
Hastane bünyesinde çalışacak olan paramediklerin görev yerleri hastane yönetimlerince belirlenir. Paramedikler genel olarak acil servisler, triaj, resüsitasyon, anestezi yoğun bakım, kardiyoloji yoğun bakım gibi özellikli birimlerde görevlendirilir.
ADALET BÖLÜMÜ MEZUNLARININ İŞ İMKANLARI VE ÇALIŞMA ALANLARI
Adalet programının amacı hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir. Mezunlar, mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.
Adalet Bölümü ve DGS Dikey Geçiş Olanakları
Ön lisans bölümleri (iki yıllık) arasında en popüler olan bölümlerden bir tanesidir. Hem dikey geçiş imkanının olması hem de iş olanaklarının geniş olması, tercih edilmesinin sebepleri arasındadır. DGS'den başarılı olunduğu takdirde, bu bölüm öğrencilerinin Hukuk Fakültesine geçme imkanları bulunmaktadır.
ANESTEZİ PROGRAMI İŞ İMKÂNLARI VE ÇALIŞMA ALANLARI
Anestezi Programı mezunları; kamu hastaneleri, üniversite ve özel hastanelerin ameliyathane, acil servis, reanimasyon servisi ve ağrı odalarında, özel tıp merkezlerinin ameliyathane ve acil servislerinde, tüp bebek merkezlerinde kariyer oluşturabilir.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BÖLÜMÜ İŞ İMKANLARI VE ÇALIŞMA ALANLARI
Ağız ve diş sağlığı bölümü son zamanlarda ismini çok duyurmaya başlamıştır. Bu bölümün mezunlarının unvanı Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri'dir. Ağız ve diş sağlığı bölümünden mezun olan kişiler KPSS Ön lisans alımındaki şanslı bölümlerden birisidir. Bölümden mezun olan kişiler Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde, devlet hastanelerinde, üniversitelere bağlı olan üniversite hastanelerinde, eğitim ve araştırma hastanelerinde, özel hastanelerde ve daha nice yerlerde iş bulabilirler. Bu yerlerde iş sahibi olabilmeleri için 2 yıllık Ağız ve Diş Sağlığı bölümünü okuyup KPSS ile atanmaları gereklidir. Ancak elbette DGS ile kendilerini geliştirebilme seçenekleri de vardır.
ODYOMETRİ BÖLÜMÜ İŞ İMKANLARI VE ÇALIŞMA ALANLARI
Odyometri bölümü mezunu kişiler, KBB uzmanı veya odyolog uzmanın gözetimi altında, özel hastanelerde veya devlet hastanelerinde çalışmaktadırlar. Muayenelerde ve kliniklerde Odyometri bölümü mezunu odyometristlere ihtiyaç duyulur. Odyometri çalışanlarının görev yerleri sessiz ve temizdir. Her açıdan steril ortamlarda çalışırlar. Ayrıca işitme cihazları üzerine üretim ve satış yapan firmalarda veya işitme cihazı merkezlerinde de görev alabilmektedirler. Odyometri mezunlarına sağlık sektöründe oldukça ihtiyaç duyulur. Odyometristler, özel hastanelere şahsi başvuru yaparak çalışma hayatlarına başlayabilirler. Fakat kamu hastanelerinde veya üniversite hastanelerinde çalışabilmek için KPSS şartı aranmaktadır. Ön lisans KPSS'ye girmiş adaylar belirlenmiş olan odyometri taban puanlarına göre tercihlerini yaparlar. Tercih yapan adayların kamuda belirlenen puana göre ve odyometri sıralama aşamasına göre atamaları gerçekleştirilir. Odyometri iş imkanını belirleyen çalışma alanları genel olarak şöyledir:
Özel sektöre bağlı sağlık kuruluşlarında ve kamuya bağlı devlet hastanelerinde görev alabilirler.
Özel tetkik merkezlerinde uzman yardımcısı olarak görev alabilirler.
Özel işitme testleri yapan ve uygulayan sağlık merkezlerinde görev alabilirler.
İşitme cihazları üreten ve satışını gerçekleştiren şirketlerde çalışabilirler.
GRAFİK TASARIMI PROGRAMI İŞ İMKANLARI VE ÇALIŞMA ALANLARI
Grafik Tasarımı Programı mezunları, grafiker ya da tasarımcı olarak;
Reklam ajansları
Matbaalar
Yazılı basın
Görsel basın
Sinema ve tv sektörü
Tekstil sektörü
Ambalaj sektörü
Grafik departmanı olan bütün kuruluşlarda kariyer oluşturma imkânına sahiptir.
Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olanlar, üniversitelerin Grafik Tasarım Bölümünde öğrenim görerek, kariyer oluşturma imkânını genişletebilir.
Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınav sonuçları sonrası başlayan tercih maratonu 17 Temmuz'da sona erdi. Puanlarına uygun tercihlerde bulunan adaylar MEB duyuruları ile LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak sorusuna yanıt arıyor. meb.gov.tr ekranı üzerinden öğrenciler lise eğitimi alacakları okulları öğrenecek. Peki, LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak, nereden öğrenilir 2024? İşte, lise LGS tercih sonuçları 2024 sorgulama ekranı (meb.gov.tr)…
LGS tercihleri sona erdi. Öğrenciler okul yüzdelik dilimleri, kontenjanları ve taban puanlarını dikkate alarak tercih listelerini hazırladı. Öğrenciler, T.C. kimlik numaraları ve doğum tarihleriyle tercih sonuçlarını öğrenebilecek. Sonuçların açıklanmasıyla adayların okullara kayıt işleri başlayacak. Peki, LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte MEB ile 2024 LGS tercih sonucu sorgulama ekranı ve tüm detaylar…
LGS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu MEB tarafından yayımlandı. Takvimle LGS tercih sonuçlarının ilan edileceği tarih belli oldu.
Takvime göre, LGS tercih sonuçları 22 Temmuz'da açıklanacak.
Öğrencilerin yerleştirme sonuçları https://www.meb.gov.tr internet adresinden açıklanacak olup sonuç bilgilerinde kaydının yapıldığı okul bilgileri bulunacaktır. Ayrıca SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile yerleştirme sonuçları bildirilecek.