İran'lı General Kasım Süleymani'nin Amerika Birleşik Devletleri tarafından öldürülmesinin ardından dünya üzerinde hangi ülkelerde kaç Amerikan askeri olduğu merka konusu, İşte ABD askeri bulunan ülkeler ve Türkiye'de yer alan Amerikan askeri mevcudu...
BAGRAM ÜSSÜNE ZİYARET GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ...
Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu, yaklaşık 14 bin Amerikan askerinin bulunduğu ülkenin "ABD-İran çekişme bölgesi" olacağı konusunda uyarıyor. ABD Başkanı Trump geçtiğimiz yıl kasım ayında Afganistan'daki Bagram Üssü'ne sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti...
Kuveyt: 13 bin asker
ABD'nin Körfez'de en çok asker konuşlandırdığı ülke 'NATO dışında ABD müttefiki' statüsüne sahip. Irak ve Suudi Arabistan arasındaki 4 milyon nüfuslu Kuveyt'te yaklaşık 13 bin Amerikan askeri bulunuyor. İki ülke 1991'deki Körfez Savaşı'ndan bu yana Savunma İşbirliği Anlaşması'nın tarafı.
Katar: 13 bin asker
Katar, ABD'nin bölgedeki en büyük askeri üssü olarak bilinen El-Udeyd Hava Üssü'ne ev sahipliği yapıyor. Doha yönetimi 1996'da 1 milyar Dolar'a inşa edilen üssün 2018'de iyileştirilmesi için 1.8 milyar Dolarlık plan açıkladı. Katar'ın diğer bölge ülkeleri Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile sorunlar yaşadığı biliniyor.
Bahreyn: 7 bin asker
ABD, Bahreyn'de Orta Doğu'daki en büyük deniz gücü olarak gösterilen 5. Filo'ya sahip. Yaklaşık 1.5 milyon nüfuslu ada ülkesi Suudi Arabistan'ın da yakın müttefiki olarak biliniyor. 5. Filo'nun operasyon alanı Hürmüz Boğazı, Süveyş Kanalı ve Babu'l Mendeb Boğazı, Basra Körfezi, Umman Körfezi, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu. Bahreyn yönetimi Trump'ın İran'a karşı sert duruşunu savunuyor. Bahreyn'de 2011'deki Şii ayaklanmasının sert şekilde bastırılmasının ardından İran ile ilişkiler kopma noktasına gelmişti.
Irak: 6 bin asker
ABD'li yetkililer Irak'ta tam olarak kaç asker bulunduğunu ifade etmiyor. Bağdat'ın kapalı diplomatik alanı Yeşil Bölge ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in kasım ayında ABD birliklerini ziyaret ettiği Esad Hava Üssü de dahil olmak üzere ülke genelinde yaklaşık 6 bin askerin görevlendirildiği tahmin ediliyor. Dışişleri Bakanlığı 4 Ocak'ta tüm Amerikan vatandaşlarına ülkeyi terk etmelerini emretti. Bir gün sonra da ABD birliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge ve Balad hava üssüne roket atıldı.
Birleşik Arap Emirlikleri: 5 bin asker
Hürmüz Boğazı yakınındaki Birleşik Arap Emirlikleri de tanker krizlerinin bir parçası. ABD ve Suudi Arabistan'ın geleneksel müttefiki olan ülkede 5 bin civarında Amerikan askeri bulunuyor. Son dönemde artan gerilimler üzerine ülke yönetimi Tahran ile uzlaşmacı politikalar üretmeye başladı.
Ürdün: 3 bin asker
Irak, Suriye, Suudi Arabistan ve İsrail ile sınırı olan Ürdün, ABD'nin bölgedeki önemli stratejik üslerine ev sahipliği yapıyor. Azrak kentindeki Muvaffak Salti Hava Üssü'nde savaş ve kargo uçakları gibi birçok askeri teçhizatı bulunan ABD, bu noktadan özellikle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı operasyonlar düzenledi. Kral Faysal Hava Üssü'nde kasım 2016'da bir Ürdünlü subay 3 Amerikan askerini öldürmüştü.
Suudi Arabistan: 3 bin asker
ABD'nin Suudi Arabistan'da bulunan üslerinde 3 bin askerin olduğu belirtiliyor. Suudi Arabistan ve İran arasında Yemen tansiyonunun arttığı dönemde ABD geçtiğimiz yıl ekim ayında bu ülkeye daha fazla asker göndereceğini duyurdu. Washington yönetimi İran'ı Suudi Arabistan'daki petrol ve gaz tesislerine saldırmakla suçluyor.
Suriye: 800 asker
Trump yönetimi 2019'un ekim ayında Suriye'den askerlerini çekmesinin ardından geride yaklaşık 800 kişilik bir ekip kaldı. O dönem bu ülkedeki Amerikan askeri sayısı 2 bindi. Suriye-Ürdün sınırındaki Tanf üssü bölgedeki en riskli yerlerden biri olarak görülüyor. Zira üssün yakınlarında İranlı ve İran destekli birliklerin olduğu biliniyor.
Umman: 600 asker
Washington ve 4.5 milyon nüfuslu Umman'ın 2019'un mart ayında imzaladığı anlaşmaya göre Amerikan uçakları ve savaş gemileri Umman limanlarını ve tesislerini kullanabiliyor. Ülke, bölgede dünyanın en önemli petrol geçiş noktası Hürmüz Boğazı'nın bulunması nedeniyle stratejik öneme sahip. Bu noktada ABD ve İran arasında aylar süren petrol tankeri krizi yaşanmıştı. ABD'nin İran petrolüne uyguladığı yaptırımlar üzerine Tahran yönetimi Hürmüz Boğazı'nı geçişlere kapatmakla tehdit etmişti.
Türkiye: 2 bin 500 asker
Türkiye'nin NATO üyeliğinden sonra Adana'da kurulan İncirlik Üssü'nde yaklaşık 2 bin 500 Amerikan askeri bulunuyor.
Özellikle Serik'te su basan ekili arazilerde maddi hasar oluşurken, devrilen ağaçlar, çöken çatılar ve yükselen sular sebebiyle araçlar hasar gördü. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, yağmurun etkisini kaybettiği bölgelerde hasar tespit çalışmalarına başladı.
Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Pazar günü gece başlayıp Salı sabahına kadar devam eden sağanak yağmurlarda Serik'te metrekareye 214, Manavgat Beşkonak'ta 203, Manavgat merkezde 103, İbradı'da 190, Belek'te 159, Gazipaşa'da 157, Aksu'da 139, Gündoğmuş'ta 138, Alanya'da 95, Akseki'de 107, Antalya merkezde ise 80 kilogram yağış düştü.
Serik'in Karadayı, Boğazkent, Belek ve Kadriye mahallelerinde derelerin taşması sonucu tarlalar, narenciye bahçeleri ve yollar su altında kaldı. Yağış sebebiyle bazı bölgelerinde hayat durma noktasına gelirken, ulaşımda aksamalar yaşandı. Gazipaşa'nın bazı mahalleleri metrekareye düşen 100 kilogramlık yağış sebebiyle adeta göle dönerken, sürücüler trafikte zorluk yaşadı, şelalelerin debisi arttı. İtfaiye ekipleri meteorolojik gelişmeleri takip ederek, olaylara kısa sürede müdahale etti.
ALANYA'DA SERALAR YERLE BİR OLDU Alanya'da dün gece boyu devam yağmur ve fırtına yaşamı olumsuz etkiledi. Metrekareye 103.6 kilogram yağışın düştüğü Alanya'da yağmurla ve saatteki hızı 60 kilometreyi bulan şiddetli rüzgarla birlikte oluşan hortumda Avsallar, Konaklı, Payallar, Kestel, Toslak, Yeşilöz gibi mahallelerdeki 100 dönümlük seralar zarar gördü.
KEMER'DE DUVARLAR YIKILDI Kemer'de günlerdir devam eden yağış, Yeni Mahalle'de 10 kişinin yaşadığı 2 katlı binanın önündeki istinat duvarının çökmesine neden oldu. Olayda, binada ve komşu binalarda oturan vatandaşlar büyük bir gürültü ve sarsıntı hissetti.
Dışarıya çıkanlar, binanın bahçesinin büyük bölümünün, istinat duvarıyla birlikte yok olduğunu fark etti. Kimsenin yaralanmadığı olayın şokunu atlatan bina sakinleri, kalan toprağın da yağışla çökerek binanın tehlikeye girmemesi için belediyeyi arayarak yardım istedi. Belediyenin gönderdiği brandayı bahçenin kalan bölümüne örten vatandaşlar, brandayı örtebilmek için bahçede kalan meyve ağaçlarını kesmek zorunda kaldı.
GAZİPAŞA'DA HAYAT FELÇ OLDU Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde de dün sabah saatlerinde başlayan sağanak sonrası ilçede hayat felç oldu. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre metrekareye saatte 100 kilogram yağışın düştüğü ilçede ana yollar sular altında kaldı. Yoldan yarım metre yukarıda bulunan iş yerlerini bile su bastı. Yoldan geçen araçların neden olduğu dalga nedeniyle iş yerleri sular altında kalan esnaf, kendi çaresini kendisi üretti. Yolu şeritle kapatan esnaf dalga oluşumunu engellemeye çalıştı.
İPTAL EDİLEN ANTRENMANLAR BUGÜN YENİDEN BAŞLADI Turizm bölgesi Belek'te birçok yol sular altında kalırken, dereler de taştı. Acısu Deresi'nin taşması sonucunda, derenin etrafında bulunan tarlalar sular altında kalırken, bölgedeki bazı yollar da ulaşıma kapandı. Devre arası kamp çalışmalarını yapan futbol kulüpleri de olumsuz hava koşulları nedeniyle program değişikliğine gitti. Fenerbahçe, Alanyaspor, Gaziantep FK gibi birçok Süper Lig ekibi dün sabah sahada yapacağı ancak iptal ettiği çalışmalarına bugün yeniden başladı.
KURŞUNLU ŞELALESİ COŞTU Debisi yükselen Kurşunlu Şelalesi'nde ise izleyenlere görsel şölen oluştu. Aksu bölgesindeki yağış, son yıllarda su seviyesi düşen Kurşunlu Şelalesi'ni olumlu ölçüde etkiledi. Özellikle yaz döneminde debisi ciddi düzeyde azalan Kurşunlu Şelalesi, yağışların ardından adeta coştu. Şelaleden kuvvetli su akarken yağmurdan dolayı suyun rengi de değişti. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin, yağmurun dindiği bölgelerde sahaya inerek hasar tespit çalışmalarına başladıkları bildirildi.