Bilim insanları kalbi gençleştirmek için o besinleri şiddetle öneriyor. Emory Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, basit bir diyet değişikliği, kalp krizi ölümlerinin %50'sinden fazlasını önleyebilir. İşte bunun cevabını sunan o besinler...
EDAMAME
Edamame en güçlü kalp koruyan besinlerden biri. Çünkü magnezyum, potasyum ve folat içerir. Bu besinler kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını korur, bu da kalp hastalığı riskini azaltır.
Vücudun düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) reseptörleri üretme kapasitesini artıran lif, kalbi korur ve "kötü" kolesterolü kandan adeta çeker. Ek olarak, edamame bu konuda harika bir kaynaktır.
Ayrıca, stres hormonu veya "göbek yağ hormonu" olarak da bilinen stres hormonu, kan dolaşımında yükselir ve yağ hücrelerinde de depolanmaya yol açar. Fakat bu durumun da bir çaresi bulunuyor: Rooibos çayı!
Aspalathin adı verilen eşsiz flavanoid, Rooiboos çayının sakinleştirici etkisinin kaynağıdır. Araştırmalar, bu bileşiğin kalbinizin sağlıklı kalmasına ve açlığı ve yağ depolanmasını tetikleyen stres hormonlarını azaltmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Sonuç olarak, kilo kaybı için de en iyi seçeneklerden biridir.
DOMATES
Domates diğer besinlerden farklı olarak pişirildikten ve işlendikten sonra artan bir antioksidan olan likopen açısından çok daha zengin bir hale gelebilir.
CEVİZ
Kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azaltan omega-3 yağ asitleri ve antioksidanların en zengin kaynağı olan ceviz, kalbinizi gençleştirmenin en iyi yollarından biri.
Kardiyovasküler hastalıklarla ilgili kuruyemiş tüketimi üzerine yapılan en kapsamlı klinik çalışma, haftada beş veya daha fazla kez günde bir avuç ceviz tüketmenin kalp hastalığı riskini yaklaşık %40 oranında azaltabileceğini gösterdi! Ceviz yağından yararlanmak için onu kuru bir tavada orta ateşte kavurmayı da deneyebilirsiniz.
BİTTER ÇİKOLATA
Araştırmacılar, düzenli olarak bitter çikolata tüketenlerin kalp sağlığının, içmeyenlere göre çok daha iyi olduğunu keşfetti. Circulation Heart Failure dergisinde dokuz yıllık bir araştırma, haftada bir ila iki porsiyon yüksek kaliteli çikolata yiyen kadınların, kakaoya hayır diyenlere göre kalp yetmezliği geliştirme riskinin yüzde 32 daha düşük olduğunu keşfetti.
KETEN TOHUMU
Keten tohumunun bir çorba kaşığı yaklaşık üç gram lif ve 55 kalori içerir. Keten tohumu, iltihaplanmayı azaltmaya, ruh hali değişikliklerini önlemeye ve diyabeti ve kalp hastalığını önlemeye yardımcı olan bitki kaynaklarından zengin omega-3 yağlarıdır.
Keten tohumu gibi kalp için iyi olan yağları içeren bir diyet, HDL kolesterol seviyelerini yükseltir. Keten tohumu, yoğurda, smoothie'lerde ve salata soslarında ince ve dokusu yoğun bir lezzet katar.
Kokusuz olduğu için sevilebilir. Bir araştırma, düzenli olarak yemek yiyen kişilerde damarlarda plak oluşumunun azaldığını gösterdi.
TATLI PATATES
Tatlı patates lif ve besin yoğunluğu konusunda oldukça zengin olmak kalmaz, yağ yakmanıza da yardımcı olabilir. Kan şekeri seviyelerini stabilize eden ve kalorilerin yağa dönüştürülmesini önleyen insülin direncini azaltan antioksidanlar olan karotenoidler bu harika alternatiflerden biridir.
Bu sayedeHA, diyabet, kalp için en büyük tehlikelerden biri olan riskinizi azaltır. Ayrıca A, C ve B6 vitaminleri içeren yüksek vitamin profilleri sayesinde spor salonunda daha fazla enerji yakabilirsiniz.
HAŞLANMIŞ YER FISTIĞI
Alışkın olmadığımız bir tüketme şekli olsa da, yer fıstıkları haşlandığında, kuru kavrulmuş, yağda kavrulmuş veya çiğ fıstıklardan beş kat daha fazla resveratrol (kalp için iyi olan bir besin maddesi) bulunur.
Resveratrol, çiğ yerfıstığı yerken bir kenara attığımız kabuğunda bulunur, çünkü haşlanmış yer fıstığı kabuğu kaynatılır. Çiğ veya kuru kavrulmuş fıstıklar, haşlanmış fıstıklara göre daha az yağ ve kalori içerir. Uzman Diyetisyen Isabel Smith; "Kuruyemişler, vücuttaki iltihapla savaşmaya ve ayrıca sindirimi desteklemeye yardımcı olabilecek harika bir lif ve sağlıklı yağ kaynağıdır" diyor.