'Biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz'

Çankırı'da arı sütü üretimi yapan Recep Tonbul, ahşap kaşıklarla miligram miligram topladığı arı sütlerini Türkiye'nin birçok kentine gönderiyor

  • Salı 25.10.2016
'Biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz'

Çankırı'da arı sütü üretimi yapan emekli imam, ahşap kaşıklarla miligram miligram topladığı arı sütlerini yurt içinde pek çok kente satıyor.

'Biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz'

Yaklaşık 30 yıldır Ilgaz Dağı'nın eteklerinde arıcılık yapan Recep Tonbul (58), köy camisinde imamlık yaparken hobi olarak arıcılığa başladığını anlattı.

'Biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz'

30 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirten Tonbul,

'Biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz'

"İmamlığım sırasında vakit aralarındaki boş zamanımı değerlendirmek amacıyla yaptığım arıcılıkta bal üretimiyle yetinmeyip polen ve arı sütü üretimi de yapmaya başladım.

'Biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz'

Emekli olduktan sonra da profesyonel olarak bu işi yapmaya devam ettim." dedi.

'Biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz'

Arı ürünlerinin en kıymetlisinin arı sütü olduğunu, ancak bu sütün üretiminin son derece zahmetli olduğunu dile getiren Tonbul, şunları söyledi:

'Biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz'

"İlk önce erimiş mumdan ana arı yüzüklerini yapıyoruz. Ondan sonra bu yüzükleri çıtalara yapıştırıyoruz.

'Biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz'

Peteklerdeki larvaları 'biz' benzeri bir iğneyle yüzüklerin içine transfer ediyoruz. Ana arısı olmayan bir kovana bu aktardığımız yavruları yerleştiriyoruz.

BİZE ULAŞIN