Günün en önemli öğünü kahvaltıdır, derler. Birçoğumuz için kahvaltı, güzel bir bardak çay veya kahvenin yanında omlet, peynir, zeytin, reçel, bal, domates ve salatalık demektir. Ama kahvaltı sadece bunlarla sınırlı değil, dünyanın farklı yerlerinde şaşırtıcı kahvaltı seçenekleri var. Hostelbookers. com adlı internet sitesi de bunları derleyerek, dünyanın en iyi 50 kahvaltısını seçmiş. Listede geleneksel Türk kahvaltısının da bulunduğunu belirtelim. 50 kahvaltı da birbirinden ilginç; kahvaltıda etli çorbalardan pişirilmiş muza, dünyanın her yerinden farklı seçenekler var.
1. İngiltere: İngilizler güne kuru fasulye, sosis, jambon, sahanda yumurta, sote edilmiş mantar, kızarmış patates ve ekmekle başlıyor. Tabii ki yanında demli bir bardak çayla.
2. İran : Lavaş ekmeğini, tereyağı ve reçelle brlikte yiyorlar. Daha zengin bir kahvaltı olacaksa, İran’ın geleneksel yemeği Halim de sofraya geliyor. Halim; buğday, kimyon, yağ ve şekerin kıyma ya da ince kıyılmış etle pişirilmesiyle yapılıyor.
3. Küba: Güne bir bardak ‘tatlandırılmış kahve’yle başlanıyor. Kahveye süt veya bir tutam tuz atıyorlar. Yanında da tereyağı sürülmüş, kızarmış özel Küba ekmeğini kahveye batırarak yiyorlar.
8. İsveç: Kahvaltı, ülkeye özgü bir gözleme çeşidi olan pannkakor’suz olmuyor. Yanında da mutlaka meyve veya reçel yeniyor.
9. İzlanda: Bazı bölgelerinde yılın yarısı gece olduğundan, güne güçlü bir kahvaltıyla başlamak önemli. Yulaflı bir kahvaltılık olan ‘Hafragrautur’, üzerinde kahverengi şeker ve biraz fındıkla tam da bu duruma uygun bir seçenek.
10. Portekiz: Kahvaltı; içine peynir, domates ya da yeşillikler konmuş lezzetli bir kruvasan ve kahveyle yapılıyor.
11. Avustralya: Sadece bir tane önemli kahvaltı yiyeceği var: Vegemite. Konsantre mayadan yapılan, bu koyu kahverengi şekerli ezme, Avustralya ve Yeni Zelandalılara özgü. Ezme, kızarmış ekmeğin üstüne sürülüyor.
14. Galler: Kahvaltıda, üzerinde peynirle kızarmış ekmek servis ediliyor.
15. Danimarka: Çavdar ekmeği, yanında salam, peynir, bal, yulaf, ince kıyılmış etten yapılan ‘pate’ ve bir kase ‘çikolata’yla servis ediliyor.
16. FilipinLer: Yerel meyveler tercih ediliyor. Mango, en popüleri. ‘Longganisa’ adıyla bilinen sosisler de yenebiliyor. Yumurta, et, kuru fasulyeyle servis ediliyor.
17. Alaska: Kızarmış sucuk, salam, sosis, yumurta ve gözleme.
18. Almanya: Bol sucuk, salam ve jambon yanında yerel farklı peynir çeşitleri, taze ekmek ve kahveyle servis ediliyor.
19. ABD: Ev yapımı ‘pancake’ler (bir tür krep) şurup ve yaban mersiniyle birlikte yeniyor. Yanında sosis de var. Yulaf ezmesini tercih eden de çok.
24. Arjantin: Karışık bir bitki çayı olan mate içiliyor. Yanında da güzel bir kruvasan iyi gidiyor.
25. İrlan da: İngiliz ve İskoç kahvaltısına benziyor. Ama ek olarak vanilyalı puding ve İrlanda’ya özgü ekmekle servis ediliyor.
26. Kanada: Kanada’ya özgü, böreğe benzeyen perogie’ler yeniyor. İçine de patates, et, peynir ya da meyve konuyor. Kızarmış sosis ve ekmek de yenebiliyor.
27. Meksika: Biftekler; kaymaklı ve peynirli acılı sosunda kurutulmuş tortilla şeritleriyle yapılan geleneksel yemek ‘Chilequile’ ile birlikte servis ediliyor.
28. Rus: Pancake’i reçel, taze böğürtlen, bal ve kremayla yiyor.
29. Vietnam: Pirinç lapasıyla pişirilmiş, çeşitli et parçalarından oluşan özel bir yemek yiyorlar. İçinde mısır ya da farklı sebzeler de olabiliyor.
30. Peru: Akşam ve öğlen gibi kahvaltıda da deniz ürünleri tercih ediliyor. Balık, karides, kalamardan oluşan zengin bir tabak, meyve suyuyla servis ediliyor.
31. Bolivya: Geleneksel bir yemek olan Empanada’lar, çiğ böreğe benziyor. Yağda kızarmış böreklerin içine genelde et veya sebze konuyor.
32. Mısır: En lezzetli seçenek Foul Madamas. Bakla, nohut, sarımsak ve limonla yapılıyor. Üzerine zeytinyağı, Arnavut biberi, tahin, yumurta ve yeşil sebze konuyor.
35. Malezya: Mee adını verdikleri özel bir yemekleri var. Noodle’ın içine haşlanmış yumurta, sebze ve baharatlar katılarak hazırlanıyor.
36. Moğolistan: Haşlanmış koyun eti ya da at eti de yeniyor.
37. Belize: Taze ekmek, kuru fasulye, haşlanmış yumurta, reçel veya balla yeniyor.
38. Macaristan: Kahvaltıda mutlaka poğaça yiyorlar. Macarcada poğaçanın adı bile neredeyse bizimkiyle aynı: Pogacsa.
39. Kore: Öğle ve akşam yenilen Kimchee adlı; haşlanmış sebze, yumurta, pirinçle yapılan yemek, kahvaltıda da tercih ediliyor.
40. Pakistan: En popüler tercih, Aloo Paratha, içine sebze konmuş ince bir gözleme. Tercihe göre patates ya da yeşillik de ekleniyor. Çay da içiliyor.
41. Estonya: Kızarmış ekmek üzerine lor peyniri koyup, fırına verince ortaya çıkan lezzetli kahvaltılık, Estonyalıların tercihi. İtalyan peyniri ricotta ya da kaşarla da yapılabiliyor.
42. Ürdün: Labne peyniri, humus ve falafelin yanı sıra sosis, reçel, tereyağı ve hindi salamı da yeniyor.
43. Venezuela: Bolivya’daki gibi, Empanada adlı içi doldurulmuş börek tercih ediliyor.
44. Kolombiya: Changua adlı bu kahvaltılık için süt, yeşil soğan ve peynirle yapılan bir karışımları var. Buna suda kaynatılmış yumurta da ekleniyor.