Cassava (manyok) Afrika ve Güney Amerika'da bulunan bu kök sebzesinden genellikle içecek, puding, kek ve cips yapılıyor. Kök ve yaprak kısmında siyanür barındıran bu bitki, titizce hazırlanmadığı taktirde ölümü de beraberinde getiriyor. Fugu (kirpi balığı) İnce dilimlenerek servis edilen bu balık, iç organlarında bulunan tetrodotoxin ve nörotoksin nedeniyle doğru ve titiz hazırlanmadığı taktirde yiyen kişiyi felç edebiliyor. Japon yasalarına göre kirpi balığı servis edilen restoranlarda çalışan ahçıların en az 3 yıl balığın hazırlanmasıyla ilgili eğitim alması gerekiyor. Dev Boğa Kurbağası En büyük kurbağa türü olan boğa kurbağaları genellikle Afrika ülkesi Namibya'da kutlamalarda tüketilen bir yiyecek. Yılda sadece özel günlerde nadiren tüketilen bu yemek, yetişkin kurbağalardan yapılıyor. Çünkü henüz çiftleşme dönemine girmemiş genç kurbağalarda böbrek yetmezliğine neden olan bir toksin bulunuyor. Ackee meyvesi Sadece Jamaika'da yetişen bir meyve türü olan Ackee, tam olgunluğa erişmeden ve siyah tohumları açmadan önce tüketilmesi gerekiyor. Yemeklerde de kullanılan bu meyvenin tohumlarında hypoglycin denilen zehir bulunuyor. Sannakji (canlı ahtapot) Korelilerin favori yemeği olan bu bebek ahtapot, parçalara ayrılıp canlı olarak servis ediliyor. Yenildiği esnada uzuvları hala hareket halinde olduğu için, vantuzları yiyen kişinin boğazına yapışıp boğarak ölümlere yol açabiliyor. Bu yüzden bu yemeğin çok ufak parçalara ayrılıp servis edilmesi gerekiyor. Kanlı istiridye Genellikle Çin'de tüketilen bu istridye, aslında yenilebilen nadir istridye türleri arasında yer alıyor. Her türlü yemeğe katılan, oksijen seviyesinin düşük olduğu yerlerde yaşayan bu canlı, bünyesinde hepatit A, hepatit B, typhoid ve dysentery virüs ve bakterilerini taşıyor. Hakarl İzlanda'nın ulusal yemeği olan sadece o çevrede yaşayan bir köpek balığı türü. Bu balık temizlendikten sonra 6 ay boyunca asılı bir şekilde kurutulmaya bırakılıyor. İdrar yolu bulunmadığı için tüm organlarında atık ve toksik madde bulunduruyor. Uzun süre kurutulmaya bırakılmadan yenilirse ölümlere sebep oluyor. Casu marzu Koyun sütünden yapılan bir peynir türü. Marzu, açık bir şekilde dışarıda bırakılır ve sineklerin içine larvalarını bırakmasına izin verilir. Peynirin içindeki larvalar peynirin mayalanmasını sağlıyor fakat canlı olan larvalar yendiği taktirde ölümcül mide sorunlarına yol açabiliyor. Echizen kurage (denizanası yemeği) Fotoğraftan da gördüğünüz gibi devasa boyutlarda olan bu denizanası Japonya'da yemek olarak tüketiliyor. Zehirli kısımları çıkarılan canlı, ince parçalara ayrıldıktan sonra iyi pişirilip yenilebilir hale getiriliyor. Fesikh Bu balık sadece Mısır'ın Shem el-Nessim şehrinde yerel bahar festivalinde tüketiliyor. Mısır'ın geleneksel yiyeceği olan bu balık 1 yıl boyunca tuzlanmış halde güneşin altında kurumaya bırakıldıktan sonra tüketilebiliyor. Aksi taktirde barındırdığı toksinler nedeniyle ölüm kaçınılmaz. Sosisli sandviç Sosisli sandviçlerin servis edildikleri kağıtların üzerine 'Boğazınıza takılabilir' ifadesinin yazılması isteniyor. Yemek sırasında nefessiz kalıp ölenlerin yüzde 17'si bunu sosisli sandviç yerken yaşıyor. Fugu (balon-kirpi) balığı Lüks restoranlarda incecik dilimler halinde servis edilen fugu balığı oldukça riskli bir gıda. Bu şişman balığın bağırsak, yumurtalık ve ciğeri tetrodoksin isimli, siyanürden 1200 kat daha kuvvetli bir zehir içeriyor. Guinness Rekorlar Kitabı'nda dünyanın en zehirli balığı olarak yer alan fugunun vatanı Japonya. Kirpi ya da balon balığı olarak da bilinen fugudaki zehrin bir toplu iğne başı kadar miktarı bile ölümcül sayılıyor. Bir balıktaysa 30 kişiyi öldürmeye yetecek kadar zehir var. Bu nedenle de şefler fuguyu doğru dilimleyebilmek için iki yıllık özel bir eğitimden geçiyor. Fıstık Bira ve çikolatalı tatlılarla birlikte sık sık tükettiğimiz fıstık düşündüğünüz kadar masum değil. Amerikan Alerji Akademisi'nin açıklamalarına göre yiyecek alerjisi nedeniyle yaşanan ölümlerin birçoğunun nedeni fıstık. Üstelik fıstığın bu kötü ünü katlanarak büyüyor; ABD'de 1997-2002 tarihleri arasında yaşanan fıstık alerjisi ölümleri eskiye oranla iki kat artmış. Yeşil yapraklı sebzeler Sağlıklı beslenme uzmanlarının ısrarla tüketilmesi gerektiğini söyledikleri ıspanak, lahana, marul ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler de riskli gıdalar arasında yer alıyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA'in araştırmalarına göre geçtiğimiz yıl ABD'de yeşil yapraklı sebzelere bağlı 363 zehirlenme olayı yaşanmış. Bunlardan 240'ı restoranlarda tüketilen sebzelerden. Merkez, zehirlenmelerin iki nedeni olabileceğini belirterek insanları 'yeşil'lere karşı uyarıyor. Nedenlerden biri mutfak çalışanlarının ellerini yıkamaması. Öteki ise sebzeye ekim ve büyüme aşamalarında hayvan gübresi ya da mikroplu su ile salmonella virüsü bulaşması. Ton balığı Dünyanın en çok tüketilen balığı unvanını elinde tutan ton da (orkinos) sütten çıkmış ak kaşık değil. 2004'te Amerika'da hazırlanan bir çalışmada hamilelerin ve küçük çocukların fazla ton balığı yemelerinin tehlikeli olduğu açıklandı çünkü balıktaki cıva bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine zarar verebiliyor. Kahve Kahve, kalp atışlarını hızlandırması ve uyku kaçırması gibi zararların yanı sıra tehlikeler içeren bir gıda. Başınıza gelebileceklerden biri de yanık bacak sendromu! McDonald's'ın kahve bardaklarında 'Dikkat sıcaktır' yazmasının nedeni de bu. Her şey 1992'de New Mexico'lu 79 yaşındaki Stella Liebeck'in McDonald's'dan kahve alıp üzerine dökmesiyle başladı. Bacaklarında yanıklar oluşan Liebeck, firmaya tazminat davası açtı ve yaklaşık 2,86 milyon dolar kazandı. Mantar Bu listede mantarın bulunmasına şaşırmamışsınızdır herhalde. Halüsinasyona sebep olan özelliklerinin yanı sıra mantarlar ölümcül de olabiliyor. Türkiye'de en çok rastlanan zehirli mantar türleri ise köygöçüren ve kızıl göbek.