Dil beceresi kişiden kişiye değişmektedir. Kimileri yabancı bir dili çok kolay bir şekilde öğrenirken, kimilerinin öğrenmesi ise aylar sürer. Tabii dil becerisi kadar dillerin kolaylığı da bu noktada önemli bir faktör oluşturmaktadır. Dilbilimciler ve dil öğrenme uzmanları, dilin gramer yapısı, yazı sistemi, telaffuzu ve kültürel bağlamını dikkate alarak genel bir sıralama yaptı. İşte Türkçe'nin sıralamadaki yeri…
11. Arnavutça
Arnavutça, karmaşık grameri nedeniyle öğrenmesi oldukça zor olabilir. Örneğin, Arnavutçada isimlerin hem durumu hem de cinsiyeti vardır ve bunları öğrenmenin tek yolu, kelime dağarcığını incelerken her ismin durumunu ve cinsiyetini ezberlemektir.
12. Farsça
Farsça dilinin en zorlayıcı yönlerinden biri, Latin Alfabesi'nden tamamen farklı görünen ve sağdan sola doğru okunan bir Arap alfabesi kullanmasıdır. Farsça, ustalaşması zaman alsa da, birçok kelimenin derin anlamlar taşıdığı ve aynı zamanda çift anlamlı olduğu çok şiirsel bir dildir. Ayrıca karmaşık kelime türetme sistemi, fiil yapıları bulunur.
13. Tayca
Tayca, Çince gibi tonlu bir dildir. Bu, öğrencilerin söylenen şeyin bağlamını anlayabilmek için bir tonun perdesini tanıyabilmeleri gerektiği anlamına gelir. Tayca beş tona sahiptir ve tüm bu tonları öğrenmek zaman alabilir. Tayca ayrıca ezberlenmesi gereken 44 ünsüz, 18 ünlü ve altı diftongdan oluşan kendi yazısını kullanır.
14. Gürcüce
Gürcüce, benzersiz yazısı, karmaşık fonolojisi ve zorlu grameri nedeniyle İngilizce konuşanlar için öğrenilmesi oldukça zor bir dildir. Mkhedruli adı verilen Gürcü alfabesi farklıdır ve Latin alfabesinde doğrudan karşılığı yoktur, bu da öğrencilerin tamamen yeni karakterlerle tanışmaları gerektiği anlamına gelir. Ayrıca eklemeli bir dil olması sebebiyle genellikle alışması vakit alabilir.