Uzunköprü'nün 2009 yılına kadar belde statüsünde olan, ancak nüfusunun 2 binin altına düşmesiyle 'mahalle' olarak bağlanan Çöpköy, sıra dışı ismiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Mahalle Muhtarı Metin Aral, geçmişte ismin değiştirilmesi için girişimlerde bulunulsa da, Çöpköylülerin bu tarihi isimden memnun olduğunu belirtiyor.
PADİŞAH 2. MURAT'IN "ÇÖPKÖY" EMRİ
Mahallenin ismine dair en bilinen rivayetlerden biri, Osmanlı padişahı 2. Murat dönemine dayanıyor. Muhtar Aral, bu hikayeyi şöyle anlatıyor: "Uzunköprü, Osmanlı'nın Rumeli'ye kurduğu ilk şehirlerden. 2. Murat ve beylerin buraları av sahası olarak kullandığı bir yermiş.
Bir gün av dönüşü susamışlar ve Çöpköy'den geçerken bir evden su istemişler. Genç bir kız, toprağa gömülü bakır testiden ayran ikram etmiş, ancak ayranın içine bilerek bir saman çöpü atmış. Padişah ve beyler duruma bozulmuşlar, 'Padişahın içeceğinden nasıl çöp çıkar?' diye sormuşlar.
Kız ise, 'Avdan geldiğiniz için yorgun olacağınızı düşündüm. Ayran soğuk olduğundan birden içerseniz hasta olursunuz diye bilerek attım. Çöp ağzınıza geldikçe dinlenmek zorunda kalacaksınız, böylece sağlığınız bozulmayacak' demiş. Bunun üzerine Padişah da 'O zaman burasının ismi Çöpköy olarak tescillensin' demiş."
ÇÖPKÖY: "KURA ÇEKİLEN YER" ANLAMINA GELİYOR
İsmin kökenine dair bir diğer rivayet ise Balkan Savaşları sonrası mübadele dönemine dayanıyor. Muhtar Aral, "Mübadele yıllarında Balkanlar'dan gelen Türkler, ilk olarak buralara toplanmışlar, burası bir toplanma bölgesiymiş. Çöp, aslında 'kura çekme' anlamını taşıyor.
Kura çekilerek dağıtımları yapılmış, kimisi Lüleburgaz'a, kimisi İzmir'e taşınmış. Esasında Çöpköy; çöplük değil, 'kura çekilerek dağıtım yapılan yer' anlamını taşıyor" ifadelerini kullandı.
"İSİMDEN MEMNUNUZ, DEĞİŞMESİNİ İSTEMİYORUZ"
Geçmişte ismin "çöplük" anlamını çağrıştırması nedeniyle değiştirilmesi için Ankara'ya başvurular yapıldığını dile getiren Aral, tüm haritalarda işaretli olması nedeniyle değiştirilmesinin pek mümkün olmadığını ve şu an için Çöpköylüler olarak isimlerinden memnun olduklarını söyledi.
Aral, tarımla uğraşan Çöpköy'ün, toprakların artık insanlara yetmemesi nedeniyle geçmişte büyük göçler verdiğini ve nüfusun 2 bin 500'lerden 969'a kadar düştüğünü de ekledi.
"ESKİ BELEDİYE BAŞKANINDAN TARİHİ ONAY"
Çöpköy belde statüsünde olduğu 2004-2009 yılları arasında belediye başkanlığı görevini yürüten İzzet Topçu (60) da, başkanlığı döneminde ismin mübadele döneminden geldiğini kabul ederek bunu belediye kayıtlarına geçirdiklerini belirtti.
Topçu, "Balkan Savaşları'nda, Balkanlar'dan gelen Türk asıllı göçmenlerimizin, Trakya bölgesinin dağıtımının yapıldığı yer aslında. Türkçesi 'çöp çekilen yer' olduğu için adını buradan almış" dedi. Türkiye'de Çöpköy isminin eşine pek rastlanılmadığını dile getiren Topçu, "Söylem olarak elbette insanlara farklı çağrışım yapıyor. İsmini değiştirmeyi düşündük ama tarihsel adı olduğu için, Türkiye'de bu isimde bir yer olmadığı, tek olduğu için değerlendirmesini yaptık ve vazgeçtik. Kalıcı olmasının daha iyi olduğuna inandık" diye konuştu.
"ÇÖPKÖYLÜLER İSİMLERİNDEN GURUR DUYUYOR"
Çöpköy sakinleri de mahallelerinin adından memnun. 96 yaşındaki Nazmiye Aral, köyün geçmişte çok kalabalık olduğunu ve isminden memnun olduğunu belirtirken, uzun yıllar İstanbul'da yaşadıktan sonra Çöpköy'e dönen 60 yaşındaki Zübeyde Uzun ise "Çöpköy geliniyim. Köyümüz çok güzel. Çöpköy adından çok memnunum.