En leziz 10 Osmanlı saray yemeği

En leziz 10 Osmanlı saray yemeği

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayının  saray mutfağının 5250 m2 olduğunu biliyor muydunuz? Saray’da mutfak okadar önemli bir yere sahipti ki 8 ayrı bölümden oluşuyordu. Padişah için Kuşhane mutfağında  yemek pişirilir; Haremlerine, vezirlere, harem ağlarına , Divan vezirlerine hep ayrı aşçılar ayrı mutfaklarda yemek pişiriyorlardı. Fatih Sultan Mehmet en çok karides, tavuk ve balık severdi. Ona yapılan yemeklerde en çok yumurta kullanılırdı. II. Abdülhamit’in en sevdiği yemek ise soğanlı yumurta idi. Hatta bu yemeği kim daha iyi yaparsa ödüllendiriliyordu. Çünkü bu yemek öyle herkesin yapabileceği bir yemek değildi. Yemeğin pişme süresi tam 3,5 saat sürerdi.  En çok kuzu ve koyun etinin tercih edildiği saray mutfağında etlere mutlaka tarçın konuluyordu.  En popüler sebze ise patlıcandı. Hatta patlıcan özel olarak  Çin’den getirtiliyordu. Listemizde Saray mutfağında en çok tercih edilen, padişahların en çok sevdiği, en güzel Osmanlı yemeklerini sıraladık. Yemeklerin ortak özelliği ise  hepsinin çok fazla zahmet istiyor olması.

En leziz 10 Osmanlı saray yemeği

10- Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi

Tavuk, dana ve kuzu etinin kıyma haline getirilmesi ile pişen yemeğe, fıstık,yumurta ve çeşitli baharatlar ekleniyor.

En leziz 10 Osmanlı saray yemeği

Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi

En leziz 10 Osmanlı saray yemeği

9- Fodula (1481)

Dana etli çavdar ekmeği dolması.

En leziz 10 Osmanlı saray yemeği

Fodula (1481)

En leziz 10 Osmanlı saray yemeği

8- Mutancana (1539)

Güveçte kuzu eti, kayısı, arpaçık soğanı, kırmızı üzüm, bal ve badem ile pişiriliyor.

En leziz 10 Osmanlı saray yemeği

Mutancana (1539)

En leziz 10 Osmanlı saray yemeği

7- Mahmudiye (1539)

Güveçte badem, kayısı, rezaki üzümü, bal,tarçın,limon suyu ile tatlandırılmış köy pilici.

BİZE ULAŞIN