EYT YASASI MECLİS'TEN GEÇTİ!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası çıkış tarihi Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle uzamıştı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 3 haftalık aranın ardından 28 Şubat 2023 Salı günü açıldı. Meclis Genel Kurulu'nda ilk olarak milyonlarca vatandaşın uzun süredir beklediği EYT kanun teklifi görüşüldü.
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından kanun teklifi, Meclis sürecini tamamladı ve yasalaştı.
EYT NE ZAMAN RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAK?
Meclis Genel Kurulu'nda oylanıp yasalaşan EYT'nin Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bu hafta içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
EYT'nin yürürlüğe girmesi sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklayacağı detaylı genelge ile merak edilen tüm sorular yanıt bulacak.
EYT YASASI ŞARTLARI DEĞİŞTİ Mİ? AKBAŞOĞLU AÇIKLADI!
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Meclis'te yaptığı açıklamada "Mevcut yasa ile yaş şartı, prim ve sigortalılık süresini tamamlayan emekli oluyor. Biz 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan çalışanlar için burada yaş şartını kaldırıyoruz. Yeni bir şart kesinlikle getirmiyoruz" ifadelerini kullandı.
EYT ŞARTLARI PAYLAŞILDI!
EYT düzenlemesinde ilk nokta 8 Eylül 1999 tarihi. Emeklilik için yaş şartının kaldırılması ardından prim günü ve sigortalılık süresi mevcut mevzuattaki gibi kalacak.
Buna göre SSK'lı EYT'liler 5000-5975 gün arasında değişen şartlarda emekli olabilecek.
İŞTE EYT HESAPLAMA TABLOLARI
AK Parti'nin EYT kanun teklifini duyurması sonrası SSK'lılar için emeklilik tabloları netleşti. Buna göre SSK'lılar 1976'dan itibaren işe başlama tarihine göre 5.000 ila 5.975 gün arasında 75'er gün kademeli prim günü ile emekli olabilecek. SSK'da sigortalılık süresi kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl olacak.
Bağ-Kur ve emekli sandığı kategorisinde ise kadınlarda 7.200 prim günü erkeklerde 9.000 prim günü geçerli olacak. Burada yine kadınlarda 20 erkeklerde ise 25 sigortalılık süresi şartı bulunuyor.
Tablolar şöyle: