Ramazan ayının gelmesiyle oruç ibadetlerini yerine getiren Müslümanların akıllarında yer eden soruların başında "ezan okunurken su içilir mi?" geliyor.Oruç vakitleri İslamiyet'te güneşin doğduğu ve battığı saat aralığı olarak bilinmektedir. Peki, sahurda ezan okunurken su içilir mi?
EZAN OKUNURKEN SU İÇİLİR Mİ?
Konuya dair Diyanet'in yanıtı şu;
"Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur."
ORUÇLUYKEN SAHURDA EZAN BİTENE KADAR SU İÇİLİR Mİ?
Sözlükte "kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak" anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır. Halk arasında ise "imsak" oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur'an-ı Kerim'de şu şekilde açıklanmıştır: "(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın." (Bakara, 2/187).
Eğer sabah ezanı (imsak vakti) okunuyorsa, artık orucun başladığını gösterir ve su içmek de dahil hiçbir şey yenilip içilmemelidir. Ancak ezan okunmadan önce (imsak vakti girmeden) su içmek serbesttir.
Akşam ezanı okunurken ise oruç açma vakti gelmiş olur. Bu durumda su içmek tamamen caizdir ve hatta iftarı su veya hurma ile açmak sünnettir.
Ramazan hazırlıklarında sona yaklaşılırken Erzincan iftar vakti ve sahur saati araştırma konusu oldu. Bu şehirde yaşayıp Ramazan orucunu tutmaya hazırlanan pek çok kişi 2025 Erzincan İmsakiye ile sahur (imsak) vakti ve iftar saat kaçta sorusunun cevabını arıyor. 29 gün sürecek olan Ramazan-ı Şerif boyunca gün gün sahur ve iftar saati listesi belli oldu. İşte detaylar…
29 günlük Ramazan İmsakiyesi ile gün gün sahur vakti ve iftar saati hakkında bilgilere ulaşabilir, ezan saatlerini öğrenerek sahur ve iftar hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan il il İmsakiye ile hangi ilde orucun kaçta açılacağı belli oldu. Peki, Erzincan İmsakiye ile sahur (imsak) vakti ve iftar saat kaçta? İşte 2025 Erzincan iftar vakti…
ERZİNCAN İFTAR VAKTİ VE SAHUR (İMSAK) SAAT KAÇTA?
1 Mart 2025 Cumartesi
Sahur (İmsak) Vakti: 05:26
İftar Vakti: 18:20
2 Mart 2025 Pazar
Sahur (İmsak) Vakti: 05:24
İftar Vakti: 18:22
3 Mart 2025 Pazartesi
Sahur (İmsak) Vakti: 05:23
İftar Vakti: 18:23
4 Mart 2025 Salı
Sahur (İmsak) Vakti: 05:21
İftar Vakti: 18:24
5 Mart 2025 Çarşamba
Sahur (İmsak) Vakti: 05:20
İftar Vakti: 18:25
❱❱❱ ERZİNCAN İFTAR VAKTİ ❰❰❰ SAYFAYA GİTMEK İÇİN TIKLAYIN
ERZİNCAN TERAVİH NAMAZI SAAT KAÇTA?
Ramazan ayının ilk teravih namazı 28 Şubat Cuma günü kılınacak. Türkiye genelinde camilerin dolup taşması beklenirken, imsakiye takvimine göre Erzincan için ilk teravih vakti 19:37 olarak duyuruldu.
Ramazan ayında teravih namazı vakitleri şöyle;
28 Şubat 2025 Cuma
1 Mart 2025 Cumartesi
2 Mart 2025 Pazar
3 Mart 2025 Pazartesi
4 Mart 2025 Salı
5 Mart 2025 Çarşamba
RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Ramazan Bayramı 1. Gün | 30 Mart Pazar 2025
Ramazan Bayramı 2. Gün | 31 Mart Pazartesi 2025
Ramazan Bayramı 3. Gün | 1 Nisan Salı 2025
ORUÇ KİMLERE FARZDIR?
İslam'a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir.
İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir.
İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.