Türkiye'de 9 milyondan fazla kişi, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında yer alıyor. 27 Aralık'ta, 2015 yılı öncesine ait Genel Sağlık Sigortası borçlarının silinmesine dair karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, GSS borçları silindi mi, ne zaman silinecek, kimleri kapsıyor? İşte, ayrıntılar...
GSS PRİM BORCU DÜZENLEMESİ YASALAŞTI
TBMM'de Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
GSS prim borçlarını ödeyemeyen sigortalılara yönelik kamuya olan borç yüklerini hafifletmek ve sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla düzenlemeye gidiliyor. Hükme göre, 1 Ocak 2015 öncesine ait olup ödenmemiş GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Hükmün yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler iade ve mahsup edilmeyecek.
BAKAN IŞIKHAN'DAN İLK AÇIKLAMA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:
"TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
Kanun Teklifi; sosyal devlet ilkesinin gereği olarak gördüğümüz sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği ve vatandaşlarımızın eşit sosyal güvenlikten faydalanması adına önemli düzenlemeler içermektedir.
Süreç boyunca emeği olan ve destek veren tüm Milletvekillerimize teşekkür ediyorum."
GSS BORCU NE ZAMAN SİLİNECEK?
GSS prim borçlarını ödeyemeyen sigortalılara yönelik bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu düzenleme ile, 1 Ocak 2015 öncesine ait ve ödenmeyen GSS prim borçlarıyla ilgili olarak, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ek alacaklar da dahil olmak üzere tüm tahsilat işlemlerinden vazgeçilecektir.
GSS PRİM BORCU NEREDEN ÖĞRENİLİR?
GSS prim borcu olanlar e-Devlet üzerinden borçlarını takip edebiliyor. T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapıldıktan sonra 'Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama' borç durumu bilgisi görüntülenebiliyor.