George Soros adı son zamanlarda sıklıkla anılıyor. Avrupa'nın en zengin insanlarından biri olan Milyarder Soros, Osman Kavala davasında adı sıklıkla geçiyor. Osman Kavala'ya Kızıl Soros denmesi, insanların Soros kimdir sorusunu daha fazla sormasına neden oluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet alan Osman Kavala için "Bu adam Türkiye'nin Soros'uydu açıklamasında bulundu. Peki, Soros nereli, Sorosçu kime denir? İşte detaylar…
GEORGE SOROS KİMDİR?
Macar kökenli ABD vatandaşıdır. 12 Ağustos 1930 tarihinde Budapeşte'de doğmuştur. 1992 yılında gerçekleşen Kara Çarşamba ekonomik krizi sırasında bir gün içerisinde 1 milyar dolar kazanarak "İngiliz Bankalarını Soyan Adam" unvanı kazanan Macar-Amerikan asıllı döviz spekülatörü, hisse senedi yatırımcısı, iş adamı.
1991'de Sovyetlerin dağılmasından sonra Doğu Avrupa'da oluşan ekonomik ve politik boşluğu yaptığı yatırımlarla doldurmaya çalışmıştır. Özellikle Belarus, Polonya, Ukrayna ve Romanya bu ülkeler arasında yer alır. Birleşmiş Milletler'den daha fazla yatırım yapmıştır. Kendisi Libya, Gürcistan gibi ülkelerde darbelere yardım etmiştir. Açık toplum görüşüne sahiptir.
Soros, Açık Toplum Vakıflarının kurucusudur. Soros'un Açık Toplum Vakıfları, Türkiye şubesi Eylül 2001'de kurulan Bebek'teki Açık Toplum Enstitüsü Yardım Vakfıdır (OSIAF). 2002'de, Irak Savaşı'nın başlamasından yaklaşık iki hafta önce Sabancı Üniversitesi'ni ziyaret etmiş ve söyleşide, "Türkiye, stratejik konumu nedeniyle en iyi ihracat ürünü ordusudur," demiştir.
GEORGE SOROS'UN DİNİ
Budapeşte'de dünyaya gelen Soros, Macar Yahudisidir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngiltere'ye ailesiyle birlilkte kaçtı.
GEORGE SOROS GENÇLİĞİ
1956 yılında ABD'ye göç etti. Arbitraj işlemleriyle zengin oldu. Yatırım fonu kurarak milyoner oldu. Birçok üniversitede fahri doktorluğu vardır.
SOROSÇU NE DEMEK?
MHP Lideri Devlet Bahçeli, MHP grup toplantısında, "Kılıçdaroğlu sormuş; Osman Kavala neden hapiste, Selahattin Demirtaş neden hapiste? Osman Kavala Sorosçu'dur. Selahattin Demirtaş teröristtir." Sözlerini sarf etti. Başka ülkelerde darbelere yardım eden Soros gibi Osman Kavala da darbeyi finanse etmekten müebbet hapis yemiştir.
Diyanet tarafından Cuma namazı saatleri belli oldu. Binlerce müslüman namaza gitmeden önce Diyanet İşleri Başkanlığı resmi site üzerinden duyurulan il il namaz vakitlerini incelemeye başladı. Hal böyleyken "29 Nisan 2022 Bugün Cuma namazı saat kaçta kılınacak, ezan ne zaman okunuyor?" soruları yanıt aramaya başladı. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı il il Cuma namazı saati 2022
Cuma namazı saati ile ilgili detaylar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyuruldu. Dualar edilecek, eller semaya açılacak ve namazlar kılınacak. Öte yandan vatandaşlar kendi yaşadıkları illerdeki namaz saatlerini şimdiden öğrenmek istiyor. Bu noktada "Bugün Cuma namazı saat kaçta kılınacak?" sorusu yanıt aramaya başladı. İşte 29 Nisan 2022 il il Diyanet ile Cuma namazı saati vakti ve detaylar...
29 NİSAN CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA? İSTANBUL: 13:07 ANKARA: 12:51 İZMİR: 13:14 BURSA: 13:06 ADANA: 12:41
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR? Cuma namazı öncelikle dört rekat ilk sünnet, iki rekat farz ve dört rekat son sünnet olmak üzere on rekattır. Camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır. Öncelikle "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekat farzını kılmaya. Uydum hazır olan imama." diye niyet ederiz. Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek Tekbir getiririz ve namaza başlarız. Tekbirden sonra elleri bağlarız ve sessizce Sübhaneke okuruz. Sübhaneke'den sonra bir şey okumayız ve imamı dinleriz İmam sureleri bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükuya gideriz. Rüku'da 3 kere "Sübhane Rabbiye'l-Azim" der ve doğruluruz. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbena leke'l hamd" deriz. Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere "Sübhane rabbiyel-a 'ala" deriz. "Allahu Ekber" diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere "Sübhane rabbiyel-a 'la" deriz. "Allahu Ekber" diyerek secdeden ayağa kalkarız ve ikinci rekata başlarız. Ayağa kalktıktan sonra ellerimizi bağlarız ve hiçbir şey okumadan imamı dinleriz. İmam sureleri bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya gideriz. Rüku'da 3 kere "Sübhane Rabbiye'l-Azim" der ve doğruluruz. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbena leke'l hamd" deriz. Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere "Sübhane rabbiyel-a 'ala" deriz. "Allahu Ekber" diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere "Sübhane rabbiyel-a 'la" deriz. Secdeden kalkarken "Allahu Ekber" diyerek Tahiyyata otururuz ve Ettehiyyatü, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okuruz. Dualar bittikten sonra imamla birlikte önce yüzümüzü sağa çevirir "Es selamu aleyküm ve rahmet'ullah" der selam veririz. Aynı şekilde sola da selam verdikten sonra Cuma namazının farzı tamamlanmış olur.