Namaz vakitleri güneşin doğuşu ve batışına göre hesaplandığından her gün farklılık gösterir. İller arasında da aynı durum söz konusu olduğundan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan il il namaz vakitleri listesine göz atmak gerekir. Bu noktada Hatay'da bayram namazı saat kaçta kılınacak sorusunun yanıtı da Hatay ezan vakitleri listesi ile netlik kazanıyor. İşte 30 Mart 2025 Hatay bayram namazı saati.
HATAY BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?
Ramazan Bayramı il il namaz vakitleri listesi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşıldı.
Buna göre;
30 Mart 2025 Pazar günü eda edilecek Hatay bayram namazı saati 06:53 olarak belirlendi.
BAYRAM NAMAZI KILMAK FARZ MI?
Dinimizde Ramazan ve Kurban olmak üzere iki bayram vardır ve her ikisi için de bayram namazları meşru kılınmıştır. Bu noktada kendisine Cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı vaciptir.
"Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır" (Buhârî, "ʿÎdeyn", 3; Müslim, "Eḍâḥî", 7) meâlindeki hadise dayanarak ramazan ve kurban bayramlarının bayram namazının kılınmasıyla başladığını söylemek mümkündür.
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?
Ramazan Bayramı Namazı için: "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde niyet edilir.
Bayramı namaz iki rekat olup cemaatle birlikte kılınır. Niyet edildikten sonra imama uyularak şu şekilde namaza başlanır:
1. Rekat
· İmam sesli, cemaat sessizce Allahuekber diyerek iftitah tekbiri alır ve eller göbek hizasında bağlanır.
· Gizlice Sübhaneke okunur.
· Daha sonra imamla birlikte ilave (zâit) tekbirlere geçilir.
· İmam Allahuekber dediğinde eller kulak hizasına kaldırılır ve yanlara salınır.
· İmam 2. tekbiri alır ve eller kaldırılır, yanlara bırakılır.
· İmamla birlikte üçüncü tekbir alınır ve bu defa eller bağlanır.
· İmam gizlice Euzü besmele çektikten sonra açıktan Fatiha ile zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet okur. Cemaat ise eller bağlı şekilde sessizce imamı dinler.
· İmam tekbir aldığında rükuya varılarak 3 defa "sübhâne rabbiye'l-azîm" denir. "Semiallahü limen hamideh" diyerek ruküdan kalkılır.
· Ardından iki kez peş peşe secdeye varılır ve 3 defa "sübhâne rabbiye'l-â'lâ" denir.
· İkinci rekate kalkılır.
2. Rekat
· İmam; gizlice Besmele çeker, açıktan Fatiha ile zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet okur.
· Cemaat ise sessizce imamı dinler.
· Rükûya gitmeden önce imamın Allahuekber demesiyle tekbir alınır ve eller kulak hizasına kaldırılıp yanlara salınır.
· Aynı şekilde 2. tekbir alınır ve eller yanlara salınır.
· 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
· Son olarak, 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmadan rükûya gidilir.
· Rükû ve secdenin ardından oturulur, Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbenâ duaları okunur. Daha sonra "Esselamu aleyküm ve rahmetullah" denilerek önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
· Bundan sonra müezzinle beraber "Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi'l-hamd" diyerek 3 defa tekbir getirilir.
· Bu tekbirlerle birlikte imam-hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar. Hutbe bittikten sonra dua edilerek namaz tamamlanır.
30 Mart sabahına Ramazan Bayramı ile uyanacak İslam alemi ibadetle dolu geçirecekleri bu özel 3 günü bayram namazı ile başlatıyor. 81 ilde merak edildiği üzere Elazığ bayram namazı saati de araştırmalara konu oldu. Camilerin yolunu tutmaya hazırlanan Müslümanlar, ikamet ettikleri yerde namaz vaktini kontrol ediyor. Peki; 2025 Elazığ'da bayram namazı saat kaçta kılınacak?
Elazığ bayram namazı saati Diyanet İşleri Başkanlığı ile takip ediliyor. Namazı erken eda edecek iller arasında yer alan Elazığ'da namaz vakti için alarmlar kuruldu. Ramazan Bayramının 1. Günü itibarıyla ibadetler başlıyor. Peki, bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte, o vakit!
ELAZIĞ'DA BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA? Elazığ ve tüm illerde bayram namazı saatleri Diyanet ile öğreniliyor. Ramazan Bayramının ilk günü kılınacak namazların vakti ilden ile fark ediyor. Elazığ Bayram Namazı Saati: 06.41
RAMAZAN BAYRAMI HAKKINDA Arapça'da îdü'l-fıtr ve îdü'l-adhâ şeklinde adlandırılan her iki bayram da hicretin 2. yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Esasen ramazan orucu ilk defa bu yıl farz kılınmış, bu ayı oruçla geçiren müminler sonraki ayın (şevval) ilk üç gününü bayram olarak kutlamışlardır. Bu sebeple bu bayrama ramazan bayramı veya bayramdan önce fitre (fıtır sadakası) verildiği için fıtır bayramı denilmiştir.