Maydanoz, ülkemizde özellikle salatalara katılarak tüketilen, küçük ama sağlık açısından çok önemli bir Akdeniz bitkisidir. Aynı zamanda afrodizyak etkisiyle mutluluk hormonlarını uyarıp çiftlerin ilacı oluyor... Maydanoz içerdiği esansiyel yağlar aracılığı ile kalıcı iltihaplara karşı etkilidir. İltihaptan kaynaklanan hastalıklara yakalanma oranını düşürür ve bağışıklık sitemini genel anlamda korur. Astım hastalığına da iyi geldiği söylenmektedir. Özellikle maydanoz suyunun astım ataklarının şiddetini azalttığı ve bronşları açtığı söylenir. Maydanozun en çok cilt sağlığını koruduğunu söylemek yanlış bir iddia olmaz. Maydanoz, serbest radikallere karşı çok etkilidir ve özellikle akne ve sivilce sorunlarına karşı etkilidir. Cinsel gücü artırıyor. Mutluluk ve haz hormonları olan serotonin ve endorfin hormonunu salgılanmasına yardımcı oluyor. Sinüslerin dolduğu ve öksürün arttığı zamanlarda maydanoz çayı veya suyu içmek iyi geliyor. İçerdiği C, B12, K ve A vitaminleri kemik sağlığı için hayati derecede önemlidir. Bunun yanında bu vitaminler sinir sitemi sağlığının korunması için önemlidir. İçerdiği vitamin ve bileşenler yardımıyla böbreklerin düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışması için fayda sağlar. Fakat aşırı tüketmemeye dikkat etmek gerekir. Aksi durumda bazı sorunlar yaşatabilir. Maydanozun içerdiği esansiyel yağlar saçlar ve kafa derisi için iyi gelir. Maydanoz suyunun saçlar uygulanmasının saç dökülmesini engellediğini savunan uzmanlar vardır. Kan basıncının düzgün olması birçok açıdan vücut sağlığı için önemlidir. Maydanozun içerdiği folik asit kalp için çok faydalıdır. Ayrıca kan basıncı seviyesini düzenlediği için kalp krizi riskini azaltır. Uykusuzluk sorunlarını çözme özelliği vardır. Yatmadan önce bir yaprak tüketmeniz halinde rahat bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Ayıca yorgunluğu giderici özelliği vardır. Sinir sistemini korur. Genel anlamda sindirim sitemine ciddi katkı sağlar. Genelde hareketsiz kalan bağırsaklarda görülen kabızlık sorunları için önemli bir besin kaynağıdır. Kabızlık sorunu çözmenin dışında bağırsak kurtlarını döker. Cinsel gücü artırıyor. Bol bol tüketilen pazının faydaları saymakla bitmiyor. İşte pazının faydaları ve sağlıklı pazı salatası tarifi; Türkiye'de sıkça bulunan pazının ıspanak ailesinden olan önemli sebzelerimiz den biri olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, Türkiye'de sıkça bulunan pazının ıspanak ailesinden olan önemli sebzelerimiz den biri olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, 'Besin değeri olarak da ıspanağa benzeyen pazı betakaroten (A vitamini), C vitamini, K vitamini ve Folik Asit bakımından zengindir. Bunların dışında pazının içeriğinde E vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum minerallerini de bulunmaktadır. Pazı sindirimi kolay olan besin değeri bakımından ıspanağa benzeyen salatası, kavurması ve farklı yemekleri yapılan bir çok sebze gibi sağlığımız için önemli faydaları bulunur' dedi. Pazının faydaları ve pazı suyunun faydaları nelerdir? 'Yemekler ile birlikte yenen pazı hazmı kolaylaştırıcı ve yardımcı olduğu için tercih edilebilir. Pazı suyu, pazı haşlanır suyu tüketilirse damar sertliğinin giderilmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Pazı hardal ile birlikte tüketilirse gazları giderdiği ve dalak hastalığına iyi geldiği bilinir. Antikanser özelliği vardır Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliği vardır. Yani kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder. Kanserden korunmak için bu şifalı sebzeyi tüketebilirsiniz. Pazı ile şeker hastalığına karşı korunun Diyabet günümüzde birçok kişinin yakındığı bir hastalık haline gelmiştir. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan yada diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız yada şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz. Kemikleri korur Önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin güçlenmesini de sağlar. Pazı haşlanarak lapası hazırlanarak basur memelerinin üzerine konursa hemoroid yani basur için fayda sağlar. Aynı zamanda vücuttaki deri hastalıklarına ve şişliğe de iyi gelir. Göz sağlığını korur Yüksek miktarda beta karoten içerir. Bunun sonucunda göz sağlığını korumaya yardım eder. Glokom, gece körlüğü gibi göz rahatsızlıklarına iyi gelir. Pazı nasıl tüketilir? Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve pazı yemeği yapılabilir yada yumurta kırılarak kavurması yapılabilir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirinçle tüketilebilir. Sağlıklı pazı salatası tarifi: Malzemeler: Kekik, lor peyniri, pazı, zeytinyağı ve kırmızı pul biber. Pazılar güzel yıkanıp sirkeli suda bekletildikten sonra pazı salatasının yapılışına geçebiliriz. Sağlıklı pazı salatası tarifi: Malzemeler: Kekik, lor peyniri, pazı, zeytinyağı ve kırmızı pul biber. Pazılar güzel yıkanıp sirkeli suda bekletildikten sonra pazı salatasının yapılışına geçebiliriz. Pazı hazır olunca üzerine kalorisi düşük olan lor peyniri koyarız arkasından da kekik konur. Kekiğin kötü kolesterolü engellediği görülmüş kekiği de ilave ettikten sonra salatayı az renklendirmek için kırmızı pul biber kullanabilirsiniz.