Bayram gününe hayırlı amellerle başlangıç yapmak isteyenler sabahın erken saatlerinde camilerde toplanacak. Kurban ibadetinden önce yerine getirilen bu namaz, aynı zamanda birlik ve beraberliğin de sembolüdür. Bu noktada, Kırıkkale'de bayram namazı saat kaçta kılınacak sorusunu gündemine alan vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı ezan vakitleriyle bu soruya yanıt buldu. İşte Kırıkkale bayram namazı saati hakkında detaylar...
Bayram günleri bayram namazı ile başlamalıdır. Namaz sonrası cemaatle ve aile fertleriyle bayramlaştıktan sonra kurban ibadetini yerine getirilir. Ardından, büyüklerimizi ziyaret etmek, ayrıca küsleri barıştırmak, dargın olanların gönlünü almak önemlidir.
Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Kin gütmeyin, birbirinize haset etmeyin, küsüp sırt çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları, kardeş olun! Bir müslümanın din kardeşiyle üç günden fazla dargın durması helâl değildir. Birbiriyle küsenler içinde en hayırlı olan ilk defa selâm verip barışandır." (Buhârî, "Edeb", 62)
Kurban Bayramı'nın ilk günü namaz kılmanın yanı sıra Kur'an okumak, dua etmek, sadaka vermek, tevbe ve istiğfar etmek, hamd etmek ve Allah'ı çokça anmak gerekir. Ayrıca Salat-ü Selam getirmek büyük önem taşır. Bayramın ilk gününde teşrik tekbiri getirilebilir ve nafile namaz kılınabilir.
Yılda iki defa Ramazan ve Kurban bayramlarında eda edilen bayram namazı iki rekattır ve sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır.
Namazdan önce din görevlileri bayram namazının kılınışı hakkında bilgi verdikten sonra müezzin kayyım nidada bulunur ve cemaate nasıl niyet edileceğine dair bilgi verir.
Ardından niyet edilerek namaza başlanır. Ramazan bayramı namazı için "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde niyet etmek gerekir. Daha sonra ilk rekat için namaza durulur.
Bayram Namazı Birinci Rekat Kılınışı:
Cemaat imamın arkasında yerini alır ve namaza niyet eder.
Önce imam, ardından cemaat tekbir alır ve eller göbek altında bağlanır.
Sessizce "Sübhaneke" duası okunur.
Dua bitince üç defa şu şekilde tekbir alınır;
Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle "Allahu Ekber" der ve iftitah tekbirinde olduğu gibi ellerini yukarı kaldırıp aşağı salıverir, bir süre bu şekilde durulur. Cemaat de sessizce onu tekrar eder.
İkinci Tekbir: Yine imam sesli, cemaat sessiz olacak şekilde "Allahu Ekber" denilir, eller havaya kaldırılıp salınır ve biraz beklenir.
Üçüncü Tekbir: Son olarak tekrar "Allahu Ekber" denilir ve eller yukarı kaldırılır, aşağı salmadan göbek altında bağlanır.
Daha sonra imam içinden "Euzü Besmele" okur, dışından Fatiha Suresi'ni ve başka bir sureyi okur. Bu esnada cemaat bir şey okumadan imamı dinler.
Rüku ve secdeler yapıldıktan sonra ikinci rekatı kılmak üzere ayağa kalkılır ve eller bağlanır.
Bayram Namazı İkinci Rekat Kılınışı:
İmam içinden Besmele çeker, ardından yüksek sesle Fatiha ve bir sure okur. Sure bittikten sonra imam yüksek sesle, cemaat içinden birinci rekatta olduğu gibi üç kere daha tekbir alır.
Üçüncü tekbirin ardından eller bağlanmadan dördüncü tekbirle birlikte rükuya varılır. Daha sonra secdeler yapılır ve oturulur.
Oturduktan sonra imam ve cemaat Ettehiyyatü. Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena Atina dualarını okur. Daha sonra önce sağa sonra sola selam verip namaz bitirilir.
Namazın ardından bayram namazı hutbesi okunur.