Kurban Bayramı yaklaşırken, kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar tekrar gündeme geldi. Kurban kesiminde uyulması gereken belirli kurallar bulunmaktadır. Kesim öncesi ve sonrasında yapılması gereken işlemler açıkça belirtilmiştir. Peki, "Kurban keserken tekbir getirmek gerekir mi, farz mıdır? Kurban tekbiri nasıl doğru şekilde getirilir?" İşte bu konuyla ilgili merak edilen detaylar...
Kurban kesimi sırasında Allah'ın isminin anılması, yani tekbir getirilmesi ve besmele çekilmesi önemlidir.
Diyanet'in açıkladığı üzere, kurban keserken yapılması gerekenler şu şekildedir:
Kurban keserken Allah'ın adı anılmalı, yani besmele çekilmelidir. Kesim esnasında okunabilecek dualar ve tekbirler de bulunmaktadır.
İster kurban niyetiyle, ister başka bir maksatla olsun, hayvan kesilirken besmele çekmek gereklidir. Eğer kasıtlı olarak besmele çekilmezse, Hanefî mezhebine göre bu hayvanın eti yenmez. Fakat besmele unutularak ya da istemeden atlanırsa, bu durumda hayvanın eti yenilir. Şâfiî mezhebine göre ise besmele kasten çekilmemiş olsa bile kesilen hayvanın eti yenilebilir.
Kurban keserken genellikle üç defa "Bismillahi Allahü Ekber" denir ve ardından şu anlamdaki ayetler okunabilir:
"De ki: Namazım, ibadetim, kurbanım, hayatım ve ölümüm, alemlerin Rabbi olan Allah içindir. O'nun hiçbir ortağı yoktur. Bu yalnızca bana emredilmiştir ve ben müminlerin ilkiyim." (En'âm, 6/162-163)
"Ben, yüzümü hakkı arayan biri olarak, gökleri ve yeri yaratan Allah'a yönelttim. Asla O'na ortak koşanlardan olmadım." (En'âm, 6/79)
Kurbanlık hayvan, kıbleye dönük şekilde hazırlanır. Hayvana zarar vermeden, sol tarafı üzerine yatırılır ve şu dua okunur:
"Allahümme inni vechetü vechiye lilezi fatara's-semavati vel-arda hanifan ve ma ene minel-müşrikîn."
Ardından üç defa tekbir getirilir:
"Allahu ekber, Allahu ekber, lâ ilâhe illallahü vallahü ekber. Allahu ekber, Allahu ekber ve lillahil hamd."
Tekbirler tamamlandıktan sonra:
"Bismillahi, Allahu ekber." denilerek bıçak çekilir ve kurban kesilir.
Kurban kesildikten sonra, kurbanı kesen kişi Allah rızası için iki rekat namaz kılar. Namazın sonunda şu dua edilir:
"Allahümme inne salati ve nüsuki ve mahyaya ve memati lillahi rabbil alemin, lâ şerike leh."
İslam dininde tekbir getirmek çok önemli bir yere sahiptir ve her Müslümanın bu kavramı iyi anlaması gerekmektedir. Tekbir, Allah'ın yüceliğini ve büyüklüğünü sözlü olarak ifade etmek anlamına gelir. Tekbir getirmek, dil ile "Allahuekber" demek demektir. İslam'da birçok ibadet, tekbir getirilerek başlar ve bu şekilde Allah'ın yüceliği ve kudreti anılır. Bu nedenle, tekbir getirmek ibadetlerin temel adımlarından biridir.
Tekbir ve tehlil getirildikten sonra ise kişiler Bismillahi Allahu Ekber diyerek kurban kesim işine başlayabilir. Kurban kesecek kişilerin belirtildiği şekilde hazırlık yapması önemlidir. Herhangi bir sorun yaşanmadan dini kurallara uygun bir şekilde kurban kesimi yapılabilir. Kurban kesimi sırasında tekbir ve tehlil getirmek unutulmamalıdır. Aynı zamanda kurban kesimi başka birisi tarafından yapılıyorsa Kurban kestiren kişinin ibadetine devam ederek dualar okuması uygundur.