LGS heyecanı yaşayan öğrenciler, aldıkları netlerle hangi puana ulaşabileceklerini hesaplamaya başladı. MEB'in sınav değerlendirme kriterleri doğrultusunda puanlarını öğrenmek isteyen adaylar için LGS puan hesaplama araçları ve yöntemleri öne çıkıyor. İşte, net sayılarına göre 2025 LGS puan hesaplama detayları...
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı sınav takvimine göre, 2025 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı, 15 Haziran 2025 Pazar günü Türkiye genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Sınav, 973 merkezdeki 3 bin 938 okulda uygulanacak. Yurt dışında ise 13 okulda sınav yapılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı duyurusuna göre, bu yıl LGS'ye 1 milyon 10 bin 916 öğrenci başvuruda bulundu. LGS'ye katılım zorunlu değil. Sınava girmeyen öğrenciler yerel yerleştirme sistemiyle liselere yerleştirilecek.
LGS PUANI NASIL HESAPLANIR?
a. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.
b. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.
c. Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.
ç. Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.
d. Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.
e. Her alt test için hesaplanan standart puanlar, Tablo-2'de verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.
f. Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.
g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.
ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecektir.
h. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 69'uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7'nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen "Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır." hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.
ı. Oturumlardan herhangi birine katılmayan ya da herhangi bir oturumda sınavı iptal edilen öğrenciler için MSP hesaplanmaz. Ağırlıklı standart puan hesaplanırken esas alınacak ağırlık katsayıları Tablo-2'de verilmiştir.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavın ardından gözler lise tercih dönemine çevrildi. 2025 yılı için henüz yerleştirme süreci tamamlanmadığından, aday öğrenciler tercihlerini 2024'e ait taban puanlar, yüzdelik dilimler ve kontenjan bilgilerine göre yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan 2024 yılı verileri, Anadolu, Fen ve İmam Hatip liseleri başta olmak üzere birçok okul türü için önemli bir rehber niteliği taşıyor. İşte il il ve okul türüne göre detaylı LGS 2024 lise taban puanları ekranı…
2025 LGS taban puanları ise yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra belli oluyor. Bu sebeple öğrenciler geçtiğimiz yılların taban puanlarını dikkate alarak tercihlerini şekillendirecek. MEB'in yayımladığı 2024 lise taban puanları pek çok okul türü için taban puan ve kontenjan bilgilerini içeriyor. İşte, MEB Fen, İmam Hatip, Anadolu Lisesi LGS taban puanları, kontenjanları ve yüzdelik dilimleri...
LGS TABAN PUANLARI 2025 Lise taban ve taban puanları 2024 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından e-Okul üzerinden yayınlandı. 2024 yılında LGS taban puanları e-Okul VBS üzerinden adayların erişimine açılmıştı. 2024 LGS taban puanlarına aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz. LGS LİSE TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ
LGS LİSE TABAN PUANLARI, YÜZDELİK DİLİMLERİ VE KONTENJANLARI Milli Eğitim Bakanlığı 2025 LGS taban puanları ve yüzdelik dilimleri listesini henüz yayımlamadı. 2025 LGS taban puanları ve yüzdelik dilimleri tercihlerin ardından ek yerleştirmelerde belli olacak. Bu nedenle öğrenciler, geçtiğimiz yılın yani 2024 lise taban ve tavan puanları ışığında tercihlerini yapacak. 2024 LGS taban puanları ve yüzdelik dilimlerinin 2025 yılı LGS tercih işlemlerinin başlamasının ardından Miili Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanması bekleniyor. Gelişmeleri haberimiz üzerinden takip edebilirsiniz.
LGS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR? Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercihte bulunabilecek. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihi gerçekleştirebilecek. Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3'ü seçilebilecek.
Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 olmak üzere toplamda 20 tercihte bulunabilecek. Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk komşu kayıt alanında yer alan okulları; "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tarif edecek.