İsrail ordusu, Gazze'deki ablukayı kırmak amacıyla İtalya'dan yola çıkan Madleen gemisine baskın düzenledi. Gemiye çıkan İsrail askerleri, 2'si Türk, 12 aktivisti gözaltına aldı. İsrail'in Aşdod Limanı'na ulaşan gemideki aktivistler sınır dışı edilmek üzere Ben Gurion havalimanına getirildi.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırmak için yola çıkan ve 12 insan hakları savunucusu aktivistin bulunduğu Madleen gemisine müdahale etti. Baskının ardından gemiyle irtibatın kesildiği, geminin Aşdod limanına çekildiği bildirildi. Geminin İsrail'in Aşdod Limanı'na ulaştığı bildirildi.
"İMZALAMAYANLAR MAHKEMEYE ÇIKARILACAK"
Gemide bulunan İsveçli Greta Thunberg, Almanya vatandaşı Yasemin Acar ve Türkiye'den Hüseyin Şuayb Ordu ile birlikte toplam 12 aktivist sınır dışı edilmek üzere Ben Gurion Havalimanı'na ulaştı. Açıklamayı İsrail Dışişleri Bakanlığı yaptı. Aktivistleri ülkelerinden yetkililerin karşıladığı söylendi.
Sınır dışı evraklarını imzalayanların önümüzdeki saatlerde ülkeden ayrılacağı açıklandı. İmzalamayanların ise mahkemeye çıkarılacağı belirtildi. Özgürlük Filosu Koalisyonu isimli sivil toplum kuruluşunun, Gazze'ye yönelik ablukayı kırıp bölgeye yardım götürme amacıyla düzenlediği son misyon çerçevesinde 18 metrelik yelkenli, 1 Haziran'da İtalya'nın Katanya kentindeki San Giovanni Li Cuti Limanı'ndan Gazze için yola çıkmıştı.
12 HAK SAVUNUCUSU GÖZALTINDA
Özgürlük Filosu Koalisyonu'ndan sabaha karşı yapılan açıklamada, gemide alarm verildiği ve müdahaleye karşı hazırlık yapıldığı belirtilmişti. Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada ise geminin 5 israil botu tarafından çevrildiği kaydedilmişti.
Özgürlük Filosu, yaptığı son açıklamada ise gemiye müdahale edildiğini ve İsrail askerlerinin gemiye çıktığını duyurdu. Ardından gemiyle iletişim kesildi. Gemideki 12 aktivistin gözaltına alındığı açıklandı. İran, İsrail müdahalesini "korsanlık" olarak nitelendirdi.
GEMİDE KİMLER VAR?
Madleen'de, Avrupa Parlamentosunun (AP) Fransız üyesi Rima Hassan ve Almanya vatandaşı Yasemin Acar'ın yanı sıra Türkiye'den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilya'dan Thiago Avila, İspanya'dan Sergio Toribio, Hollanda'dan Marco van Rennes, Fransa'dan Baptiste Andre, Reva Viard, Pascal Maurieras ve Yanis Mhamdi, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve gazeteci Omar Faiad bulunuyordu. Madleen, Gazze halkı için acil ihtiyaç duyulan bebek maması, un, pirinç, çocuk bezi, kadın hijyen ürünleri, su arıtma kitleri, tıbbi malzemeler, koltuk değnekleri ve çocuk protezleri gibi malzemeler taşıyordu.
TÜRK AKTİVİSTİN EŞİ SABAH'A KONUŞTU
"Madleen" gemisindeki 2 Türk vatandaşından biri olan Şuayp Ordu'nun eşi Sümeyra Akdeniz Ordu, SABAH'a konuştu. Sümeyra Akdeniz Ordu, "Gemiye el konulurken çekilen görüntüleri izlediğimde elim ayağım birbirine dolaştı. Çünkü İsrail askerlerinden herşeyi beklerim.
Mental olarak bu duruma hazırdık. Ama eşim Türk vatandaşı olduğu için günah keçisi ilan edilebilir diye düşündüm. Mavi Marmara aklıma geldi. Duygusal ve zihinsel süreçlerimi kontrol etmeye, dengelemeye çalıştım" şeklinde konuştu.
O GEMİDE EŞİMLE BİRLİKTE OLMAK İSTİYORDUK
Sümeyra Akdeniz Ordu, "İsrail medyatik güçten korktuğun gemideki aktivistleri havalimanına döndürmek istiyor. Gemiye İsrail güçleri tarafından el konuluyor. İnşallah insanı yardımlar Gazze'ye ulaşır. Az olabilir ama sembolik anlamda önemli bir yardım. O gemide eşimle birlikte olmayı çok istiyorduk. Eşimle beraber gelmek istiyorduk. Eşim teknik işlerden anlıyor. Gemide olamadım. Bana karada görev verdiler. Ekibe bu şekilde girmiş oldum" dedi.
8 YILLIK EVLİYİZ, BURSA'DA BİRLİKTE İLAHİYAT OKUDUK
8 yıllık evli olduklarını söyleyen Sümeyra Akdeniz Ordu, "Eşimle beraber Bursa'da ilahiyat okuduk. Almanya'da yaşıyorduk. Ben Almanya'da doğdum. Ben Diyanet İşleri Başkanlığı'nda din görevlisi olarak çalışıyorum. Eşim de boyacılık yapıyor. Aynı zamanda kendisi sanatçı. Ressam olarak da çalışıyor" şeklinde konuştu.