Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2024-2025 akademik takvime göre eğitim öğretim yılı ne zaman sona erecek belli oldu. Milyonlarca öğrenci, ikinci dönemin tamamlanmasıyla birlikte karnelerini alarak yaz tatiline girecek. Özellikle bursluluk sınavına hazırlananlar, LGS ve üniversite sınavı gibi önemli süreçlerden geçen öğrenciler yoğun geçen bir dönemi geride bırakmanın heyecanını yaşayacak. Peki, 2025 yaz tatili ne zaman başlıyor, okullar ne zaman kapanacak? İşte, detaylar...
OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK?
2024-2025 eğitim öğretim yılı Eylül ayında başlamış olup, ikinci dönemin sona ermesiyle birlikte 20 Haziran Cuma günü tamamlanacak. Öğrenciler için yaz tatili bu tarihten itibaren başlayacak.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bazı basın-yayın organlarında yer alan "Kurban Bayramı nedeniyle yaz tatili öne çekilecek" iddialarının gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Takvimde belirtilen tarihler geçerliliğini koruyor.
YAZ TATİLİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK, KISALTILACAK MI?
Son günlerde gündeme gelen yaz tatilinin kısaltılacağına dair iddialar, yetkililer tarafından yalanlandı. Mevcut takvime göre, okullar 20 Haziran 2025 tarihinde kapanacak ve öğrenciler yaz tatiline girecek. Yaklaşık 3 ay süren yaz tatilinde herhangi bir kısalma planı bulunmuyor. Yeni eğitim öğretim yılı ise 8 Eylül 2025 tarihinde başlayacak. Bu tarihe kadar ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri yaz tatilinin tadını çıkarabilecek.
KURBAN BAYRAMI'NDA OKULLAR KAPALI OLACAK
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2025 yılı dini günler takvimine göre Kurban Bayramı, 6 Haziran Cuma günü başlayıp 9 Haziran Pazartesi günü sona erecek. Dört gün sürecek bayram, resmi tatil kapsamına girdiği için bu tarihlerde okullar ve üniversiteler eğitim öğretime ara verecek. Bayramdan önceki gün, yani 5 Haziran Perşembe arefe günü olarak geçiyor ve okullar o gün yarım gün açık olacak. Bayramın hemen ardından öğrenciler 10 Haziran Salı günü derslerine kaldıkları yerden devam edecekler.
Temmuz ayı yaklaştıkça milyonlarca emeklinin gözü maaş zammı hesaplamalarına çevrildi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerini yakından ilgilendiren Temmuz 2025 zammı için enflasyon verileri belirleyici olacak. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) her ay açıkladığı enflasyon oranlarıyla birlikte maaşlara yapılacak artış da netleşmeye başlayacak. Emekliler, "Temmuz zammı ne kadar olacak, en düşük emekli maaşı kaç TL'ye yükselecek?" sorularına yanıt arıyor.
Milyonlarca emekli, Temmuz 2025'te yapılacak zam oranlarını merakla bekliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yılın ikinci zammı, 6 aylık enflasyon farkına göre belirlenecek. Şu ana kadar açıklanan aylık TÜFE verileri doğrultusunda yapılan tahminler, Temmuz ayındaki maaş oranını belirleyecek. Emekliler, hem kök maaşlarına eklenecek zam oranını hem de en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını öğrenmek istiyor. Peki, Temmuz zammı sonrası SSK ve Bağ-Kur emeklisi ne kadar maaş alacak?
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLDU?
Ocak ayı zam oranlarının belli olmasıyla beraber en düşük emekli maaşı için yapılması planlanan düzenleme de gündeme geldi. 2024 yılı Temmuz ayı itibarı ile en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olarak uygulandı. Ocak ayında zam oranlarının belli olması sonrası en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL'ye yükseltildi. Belirlenen rakam Meclis'ten geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
EMEKLİLERİN 3 AYLIK ENFLASYON FARKI NE KADAR OLDU?
Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 3 aylık enflasyon oranı yüzde 10,06 oldu. Memur maaşları ve emekli memur aylıkları için 3 aylık enflasyon farkı ise yüzde 3,83 olarak hesaplandı.
6 AYLIK ENFLASYON ORANI BEKLENTİSİ YÜZDE KAÇ?
Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlandı. Buna göre bu ayın enflasyon beklentisi yüzde 3,07 olurken, mayıs ayının yüzde 2,2, haziran ayı için ise yüzde 1,70 oldu.
Enflasyonun beklentiler doğrultusunda gerçekleşmesi halinde Tüketici Fiyat Endeksi 3.165,30 seviyesine yükselecek.
Piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre; 6 aylık enflasyon oranı yüzde 17,91 olacak.