Süveyş Kanalı sonrası Akdeniz ve Ege'de oluşan istilacı tür endişesi devam ediyor. İstilacı balık türü 70'e çıkarken, daha sıcak olan Hatay ve Adana çevresinde 100 seviyesine çıktı. İklim değişikliği ile birlikte ısınan Akdeniz, birçok yerel türün yok olmasına sebep olabilir.
İSTİLACI TÜR SAYISI 55'E YÜKSELDİ
Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e gelen istilacı türlerin popülasyonu her geçen gün artmakta. Kızıldeniz'den Akdeniz kıyılarına gelen istilacı türler, diğer türleri yerinden edip kendi türlerini orada muhafaza ediyor.
AÜ Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Azalma yok. Balon balıkları da aslan balıkları da duruyor. Yeni türlerin girişi de devam ediyor. Küresel ısınmayla birlikte deniz suyunun ısınmasının ardından tropikalleşmeye doğru gidiyoruz.
Bu nedenle yeni türlerin girişi devam edecek. Yerli türler de çekiliyor. Sahilde vatandaşın tekir barbunu dediği yerli türün yerini, Kızıldeniz'den gelen bir barbun türü aldı. Bunu net şekilde görüyoruz.
Tür çeşitliliği 70'e ulaştı. Yeni giren istiridye türleri var. İskenderun ve İsrail kıyılarında 100'ü geçti tür sayısı. Burada 5 yıl içinde 90'a ulaşır."
AKDENİZ'İN ISINMASI TEHLİKE ARZ EDİYOR
İklim değişikliği nedeniyle Akdeniz'in ısınmaya devam ettiğini dile getiren Gökoğlu, "Akarsulardan Akdeniz'e su verilmesi lazım. Barajlar kurup önünün kesilmemesi lazım. Akdeniz'i destekleyen akarsuları sürekli tüketiyoruz. Denize temiz ve tatlı su girişi olmalı. Dünyayı soğutma çalışmaları yapmamız lazım" ifadelerini kullandı.
İSTİLACI CANLILARI AVCILIK TEŞVİKİ
Popülasyonu hızla artan bu zararlı balıklarla mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı, istilacı türlerin avcılığına teşvik ediyor. Bu çalışmalara rağmen Kızıldeniz kaynaklı istilacı türlerin sayısı 70'e ulaştı.