Müslümanlar için büyük bir manevi öneme sahip olan Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, bu mübarek ayda yapılacak tesbih ve zikirler de merak konusu oldu. Hicri takvime göre belirlenen dini günler, her yıl miladi takvimde yaklaşık 11 gün geriye kaymaktadır. Peki, Ramazan ayında okunması tavsiye edilen tesbihler ve zikirler nelerdir? İşte detaylar…
RAMAZAN AYINDA NASIL TESBİH ÇEKİLİR?
Ramazan ayında tesbih çekmek, manevi huzuru artıran ve ibadeti güçlendiren önemli bir uygulamadır. Bu mübarek ay boyunca belirli esmalar zikredilerek dualar edilir. Bu mübarek ay boyunca düzenli olarak tesbih çekmek, ibadetleri daha bilinçli yapmaya ve manevi derinlik kazanmaya vesile olur.
Ramazan'ın ilk 10 günü (1-10. günler): Günde 100 defa "Ya Erhamerrahimin" zikri çekilir. Bu zikir, "Ey merhametlilerin en merhametlisi" anlamına gelir ve Allah'ın sonsuz rahmetine sığınmayı ifade eder.
Ramazan'ın ikinci 10 günü (11-20. günler): Günde 100 defa "Ya Gaffaraz Zünub" zikri çekilir. Bu zikir, "Ey günahları bağışlayan" anlamına gelir ve Allah'tan af ve mağfiret dilemek için okunur.
Ramazan'ın son 10 günü (21-30. günler): Günde 100 defa "Ya Atikarrikab" zikri çekilir. Bu zikir, "Ey kullarını azaptan kurtaran" anlamına gelir ve Ramazan'ın son günlerinde Allah'ın rızasını kazanma niyetiyle okunur.
RAMAZAN AYINDA HANGİ ZİKİRLER ÇEKİLİR?
Ramazan ayında çekilecek zikirler, bu mübarek ayın manevi atmosferini daha da güçlendirmek için önerilir. İşte Ramazan ayının her bir bölümü için çekilebilecek tesbihler:
Ramazan'ın İlk 10 Günü:
Bu günlerde, Allah'ın sonsuz merhametine sığınarak "Ya Erhamerrahimin" zikri çekilir. Bu zikir, "Ey merhametlilerin en merhametlisi!" anlamına gelir. Günde en az 100 defa tekrar edilmesi tavsiye edilir.
Ramazan'ın 11-20. Günleri:
İkinci 10 günde, bağışlanma ve arınma dileğiyle "Ya Gaffarez Zünub" zikri çekilir. Bu tesbih, "Ey günahları bağışlayan!" anlamına gelir ve günde en az 100 defa tekrar edilmesi önerilir.
Ramazan'ın 21-30. Günleri:
Son 10 gün ise kurtuluşa ve Allah'ın lütfuna erişme arzusuyla "Ya Atikarrikab" zikri çekilir. Bu zikir, "Ey kullarını cehennemden azat eden!" anlamına gelir. Günde en az 100 defa tekrar edilmesi faydalıdır.
RAMAZAN AYI TESBİHLERİ
Ramazan ayında her pazartesi günü boyunca, her ibadetin ardından şu tesbihler söylenmelidir: "La havle vela kuvvete illa billahü'l aliyhül azim" (Tüm güç ve kudret yalnızca Allah'ın yardımıyla elde edilir). Bu tesbihin, her pazartesi günü 1000 defa çekilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Her salı günü ise, 100 defa "Cezallahü anna Muhammeden sallallahü teala aleyhi ve sellem ma hüve ehlül" (Allah, bize Hz. Muhammed'e layık olma mükafatı versin) salavatı söylenmelidir.
Her Çarşamba günü, "Estağfirullahel Aziyme ve etübü leyh" (Allah'a istiğfar ederim, beni affetmesini dilerim.) tövbe tespihi 100 defa okunmalıdır. Her Perşembe günü, "Sübhanallahi ve bihamdihi, Sübhanallahil Aziym" (Allah'ı her türlü eksiklikten tenzih eder, hamd ile yüceliğini bildiririm.) tespihi bin defa çekilmelidir. Her Cuma günü, bin defa "Allah" diyerek zikredilmelidir. Her cumartesi günü "La ilahe illallah" tevhidi çekilmelidir. Bu tespih bin defa yapılmalıdır. Her pazar günü ise "Ya Hayyu Ya Kayyum" tespihi ile Allah'ın isimleri zikredilmelidir.
Ramazan'ın ilk gününde iftar sofrası için karar veremeyenler lezzetli menü önerileri araştırıyor. Oruçlarını açacak herkes, özel ve özenli sofralar kurmak istiyor. "Bugün iftara ne pişirsem?" diye düşünenler için pratik ve lezzetli tariflerden oluşan bir iftar menüsü hazırladık. Çorba, ana yemek, yan lezzetler ve tatlı ile dengeli bir sofra kurabilirsiniz. İşte, Ramazan'ın ilk günü için nefis iftar menüsü önerileri ve tarifler!
Ramazan ayının bereketiyle birlikte ilk gün için iftar menüsü hazırlıkları sürüyor. Sofrasını özenle kurmak isteyenler, hafif ve besleyici tarifler araştırıyor. Uzmanlar, sağlıklı seçenekleri tercih etmeyi önerirken, aşırı yağlı ve ağır yemeklerden kaçınmak gerektiğini vurguluyor. "Bugün iftara ne pişirsem?" diye düşünenler için lezzetli ve doyurucu menü önerileriyle karşınızdayız. İşte, iftar sofranıza ilham verecek tarifler!
YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI Malzemeler 1 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış) 2 adet soğan 1 çay bardağı arpa şehriye 1 yemek kaşığı salça 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 küçük boy havuç 1 tatlı kaşığı nane Yeşil mercimek suyu 7 su bardağı sıcak su Tuz Yeşil Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır? Yeşil mercimek 1 litre su ile haşlanır. Mercimekler yumuşadıktan sonra dağılmasına izin vermeden ocaktan alınır. Suyu ayrı bir kaba süzülür. Tencereye sıvı yağ alınır. Küçük doğranmış soğan eklenerek kavrulur. Salça eklenerek kavurmaya devam edilir. Havuç ince ince doğrandıktan sonra tencereye alınır, karıştırılır. Arpa şehriye eklenerek kavurma işlemine devam edilir. 1 tatlı kaşığı kuru nane ilave edilir. Süzmüş olduğumuz mercimek suyuna 1,5 litreden biraz az olacak şekilde su eklenir tencereye alınır. Kaynadıktan sonra mercimekler ilave edilir. Havuçlar yumuşayana kadar pişirilir. Son olarak tuzu eklenir ve ocaktan alınır.
ET SOTE Malzemeler 5 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yemek kaşığı tereyağı 1 adet soğan 500g kuşbaşı et 2 adet domates 4 adet sivri biber Pul biber Karabiber Kekik Sıcak su (üzerini geçecek kadar) Tuz Et Sote Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Tavaya sıvı yağ ve tereyağını alalım. Tereyağı eridikten sonra doğranmış soğanı ekleyerek kavuralım. Kuşbaşı doğranmış eti de ilave edelim. Tencerenin kapağını kapatalım ve ara ara karıştırarak etler suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim. Doğranmış domates ve doğranmış sivribiberi ilave edelim. Tencerenin kapağını kapatıp domatesler suyunu salıncaya kadar pişirmeye devam edelim. Daha sonra pul biber, karabiber ve kekiği ekleyerek karıştıralım. Etlerin üzerini geçecek şekilde sıcak suyu ilave edip karıştıralım ve tencerenin kapağını tekrar kapatalım. Etimiz lokum gibi yumuşayıncaya kadar pişirelim. Son olarak tuzunu ayarlayıp karıştıralım. 5 dk daha pişirdikten sonra ocağı kapatalım. Et sote yemeğimiz servise hazır.
PİLAV Malzemeler 2 su bardağı pirinç 2,5 su bardağı sıcak su 3 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz Pirinçleri ıslatmak için; Pirinçlerin üzerini geçecek kadar ılık su Tuz Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır? Pirinci bol su ile yıkayın. Uygun bir kaba alarak üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Birazda tuz ilave edip karıştırın ve 15-20 dakika bekletin. Daha sonra yıkayarak suyunu süzün. Nişastası gidene kadar yıkıyoruz. Çıkan suyun berrak olması gerekiyor. Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu pirinçler tane tane dökülmeye başladığında anlayabilirsiniz. Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya sıcak et suyunu ekleyelim. İsterseniz yarım tavuk suyu yarım sıcak su kullanabilirsiniz. Tavuk suyunuz yağlı ise bu şekilde su ile karıştırmanızı tavsiye ederim ancak yağlı değilse tamamı tavuk suyu ile çok daha lezzetli olacaktır. Son olarak tuzu ekleyin. Pilavımızı kapağı kapalı bir şekilde önce yüksek ateşte pişmeye bırakalım. Üzeri göz göz olduğunda yani üzerindeki suyu çekip pilavın üzerinde nokta nokta delikler oluştuğunda kısık ateşe alalım. Pirinçler yumuşayıp suyu tamamen çekene kadar pişirelim. Pişen pilavımızı ocaktan aldıktan sonra üzerine havlu peçete sererek kapağını tekrar kapatalım. Pilavı 10-15 dk. dinlendirelim. Daha sonra tahta kaşık ile karıştırarak servis yapabilirsiniz.
HAVUÇ TARATOR Malzemeler 3 adet havuç 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ 2 diş sarımsak 4 yemek kaşığı yoğurt Tuz Havuç Tarator Tarifi Nasıl Yapılır? 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ genişçe bir tavaya alınır. Küçük küçük doğradığımız iki diş sarımsak tavaya eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur. Son olarak rendelenmiş havuçlar ilave edilir. Havuçlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika kavrularak ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Ocağı yüksek ateşte açarak havuçları yakmamaya dikkat etmelisiniz. Ayrı bir kasede suyu süzülmüş yoğurt ile tuz eklenerek çırpılır. Soğuyan havuçlar yoğurda ilave edilerek karıştırılır ve servis tabağına alınır. Havuç taratorumuz servise hazır deneyeceklere afiyet olsun.
GÜLLAÇ Malzemeler 12 yaprak güllaç 1,5 litre süt 2 su bardağı şeker Çekilmiş ceviz 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre) Üzeri için: Toz Antep fıstığı Kiraz şekerlemesi Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır? Güllaç tatlısını yapmak için; öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz, şekerler tamamen erisin. Bu aşamada sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır. Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Eğer el yakmayacak şekilde ısıttıysanız tekrar ılıması için beklemenize gerek olmayacaktır. Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde ilkini derince bir tepsiye koyuyoruz. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz. Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim. Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Burada kullandığınız gül suyunun kozmetik ürünü olmamasına dikkat etmelisiniz. Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında muhafaza edelim. En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. Ben toz antep fıstığı ve kiraz şekerlemeleri ile süsledim.