Günümüzde kısaca Sovyetler Birliği olarak geçse de tarihte birçok devleti sınırlarında bulunduran SSCB son dönemde yaşanan Rusya – Ukrayna krizinde birçok defa gündeme geliyor. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in "Ülkelere SSCB'den ayrılma hakkı vermek, temeline döşenen bir mayındı." açıklamasıyla gündem olan SSCB, 1922 yılında kurulan ve varlığını 1991 yılına kadar devam ettiren bir devletti. 2. Dünya Savaşı ardından yüzölçümüyle dünyanın en büyük ülkesi olarak anılıyordu. Peki, SSCB açılımı nedir, hangi ülkelerden oluşur, ne zaman nasıl dağıldı, nedenleri ve sonuçları? İşte detaylar…
SSCB AÇILIMI NEDİR?
Dünya tarihinde birçok devlet ve birlik ismi olarak uzun isimler kullanılmış ve neticesinde kısaltmalar kullanmaya başvurulmuştur. SSCB de onlardan biri. SSCB'nin açılımı şöyle:
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği
SSCB TARİHİ
Tarih konusunda ilgili olanların çokça merak ettiği birlikler arasında bulunan SSCB, yakın tarihte yer alan ve 1.Dünya Savaşı zamanlarında Vladimir Lenin önderliğinde gerçekleşen 1917 Ekim Devrimi ile dağılmasının ardından 1922 senesinde kurulan ve 1992 senesine kadar varlığını koruyabilen bir devletler birliğidir.
Yüzölçümü 22.403.000 km2 olarak 2.Dünya Savaşı sonrasındaki en büyük ülke olarak konumlandırılmış ve nüfusu olarak da 293.047.571 kişiyle üçüncü sırada listede yer almaktaydı. Ancak bu unvanlar fazla uzun sürmemiş ve 69. senesinde reformlar neticesinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) resmen dağılmıştır. Dağılmasının ardından da bağımsızlığını ilan eden 15 devletten 12'si tekrar bir araya gelerek Bağımsız Devletler Topluluğunu oluşturmuştur. SSCB başkenti Moskova ve para birimi Sovyet rublesi olarak belirlenmiştir.
SSCB HANGİ ÜLKELERDEN OLUŞUR?
SSCB adı altında yer alan kurucu devletler bulunmakla birlikte sonradan katılan ve dağılması öncesinde birlikten ayrılan devletler de olmuştur. SSCB toprakları ve SSCB sınırlarını oluşturan devletler şöyle:
Ermenistan SSC
Azerbaycan SSC
Beyaz Rusya SSC
Estonya SSC
Gürcistan SSC
Kazakistan SSC
Kırgızistan SSC
Letonya SSC
Litvanya SSC
Moldova SSCB
Rusya SFSC
Tacikistan SSC
Türkmenistan SSC
Ukrayna SSC
Özbekistan SSC