Şanlıurfa'da yöre halkının vazgeçilmezi isot, kavurucu sıcakta uzun ve zahmetli sürecin ardından hazırlanarak tezgahlardaki yerini alıyor. Geçimlerini isot satarak sağlayan ailelerin aldığı biberler, Sırrın bölgesinde daha çok kadın ve çocuklar tarafından ev veya bahçede yıkandıktan sonra sap ve çöplerinden arındırılıyor. Kavurucu sıcağın üzerine acılığı da eklenince çalışanları bir hayli yoran biberler, elle parçalandıktan sonra makineden geçirilip naylonların üzerinde bir süre bekletiliyor. Gün içinde yönü değiştirilerek güneşte tamamen kuruması sağlanan biberler, rengi koyulaştıktan sonra makinelerde çekiliyor. Zeytinyağıyla harmanlanmasıyla eşsiz tat ve parlaklığını kazanan biberler, bu zahmetli ve 'acı dolu' yolculuğun ardından sofraların lezzetlerinden isota dönüşüyor. AA