Falih Rıfkı Atay, kaleme aldığı ve Ortadoğu'yu kaybedişimizin hazin hikâyesini en mükemmel şekilde nakleden eser olan "Zeytindağı"nın Gazze Muharebeleri'ni anlattığı bölümünde, üzerinde türbelerin bulunduğu bir tepeden bahseder ve askerimizin mezarların altına sekiz adet tünel açtığını, subayların top atışlarını bu tünellerden geçerek idare ettiklerini yazar. Sonra, İngiliz bombardımanının tünellerin ağzını kapatması üzerine Mehmetçik'in toprağı nasıl tırnakları ile kazdığını hikâye eder!
Zeytindağı'nda anlatılan ve Türk askerlerinin "Mantartepe" dedikleri yerde Şeyh Ali Mantar ile Gazze'nin bazı önde gelenlerinin mezarları vardır ve altında tünellerin yeraldığı arazi, şimdi hemen hergün İsrail bombalarının can üstüne can aldığı "Şucâiyye" mahallesidir!
TÜNELLER SAVAŞ TARİHİ BOYUNCA KULLANILDI
Diğer yandan, tüneller ve siperler savaş tarihi boyunca kullanıldı. Bosna Hersek'in bağımsızlık mücadelesinin kilit taşlarından biri olan Umut Tüneli, 4 ay 4 gün süren yoğun uğraşlarla 30 Temmuz 1993'te tamamlandı. Saraybosna Kuşatması'nda halkın nefes borusu oldu ve yaklaşık 300 bin kişinin hayatını kurtardı. Vietnam Savaşı'nda ABD'ye karşı 30 yıl boyunca 250 kilometre uzunluğunda 3 katlı tüneller kazıldı. Vietnam'a savaşı asıl kazandıran bu tüneller oldu.
LÜBNAN'DAN ÇEKİLDİ
İsrail, 2006 yılında Lübnan'a açtığı savaş 34 gün sürdü. Yeraltına kazılan tüneller nedeniyle çok fazla kayıp veren İsrail geri çekilmek zorunda kaldı. Yine 1937 yılında başlayan Çin-Japon Savaşında Hebei Eyaleti'ndeki yaşanan çatışmalarda Çinliler, Japon askerlerine karşı oluşturdukları on dört kilometrelik tünellerle mücadele verdi. 1916 yılında İngiltere ve Almanya arasında yapılan Somme Savaşı'nda benzer bir mücadele taktiği uygulandı.