Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) başvuruları devam ediyor. Ticari araçları kapsayan bu sistem, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacı ile başlatılırken bireysel araç sahiplerinin kayıt zorunluluğu bulunmadığı ifade edildi. Yapılan yeni düzenlemelerle başvuru süresi uzatılırken hala başvuru işlemlerini gerçekleştirmemiş olanlar başvuru takvimi ile ilgili araştırmalarını hızlandırdı. Peki, UTTS'ye kayıt için belirlenen son başvuru tarihi ne zaman, nereden ve nasıl başvurulur? İşte, detaylar..
ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ (UTTS) NEDİR?
Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistemdir.
UTTS KULLANIMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Araçlarda UTTSS (Ulusal Akaryakıt Takip Sistemi) kullanımı için belirlenen süreler güncellendi. Akaryakıt taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecilerinin, gerekli donanımları taktırarak sisteme kaydolma zorunluluğu, 31 Aralık 2024 tarihine kadar uygulanmak üzere belirlenmişti. Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan yeni UTTS Tebliği ile son kayıt tarihi 31 Ocak 2025'e ertelendi.
Donanım fiyatları, yıl sonu ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) artış oranına göre güncellenecek. Bu nedenle, 31 Aralık 2024 tarihine kadar sisteme kayıt olan kullanıcılar, 2024 yılına ait fiyatlardan faydalanabilecek.
BİREYSEL ARAÇLARDA ZORUNLU MU?
Yeni düzenlemeye göre, bireysel araçlar için Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, 31 Aralık 2024'e kadar kayıt yaptıranlar, 2024 yılı fiyatlarıyla ödeme yapma avantajına sahip olacaklar. Montaj işlemleri 30 Nisan 2025'e kadar tamamlanabilir ve bu tarihe kadar UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt giderleri vergi indiriminde kullanılmaya devam edilecektir. 1-31 Ocak 2025 tarihleri arasında kayıt yaptıranlar ise 2025 yılı fiyatlarıyla ödeme yapacaklardır. Bu kişiler de montaj işlemlerini 30 Nisan 2025'e kadar tamamlayabilir ve aynı şekilde vergi indirimlerinden faydalanabilirler.
SIFIR ARAÇLAR İÇİN ZORUNLULUK
1 Temmuz 2025'ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar, ithalatçı veya üreticileri tarafından TTB'li olarak piyasaya sürülecek. Mevcut taşıt tanıma sistemlerindeki taşınabilir cihazlar TTB ile değiştirilecek. Böylece, standartlaşma sağlanacak ve usulsüzlük önlenecek. TTB sayesinde farklı akaryakıt şirketlerinden yakıt alımı mümkün olacak. Kapsamdaki araçların bireysel kullanıcılara devrinde yeni cihaz almak zorunda kalınmayacak.
Şubat ayında Aile Destek Ödemelerinin devam edip etmeyeceğini merak eden vatandaşlar konuyla ilgili araştırma yapıyor. 2022 yılında hayata geçilen proje 2024 yılı boyunca da devam etti. Ödemelerin 2025 yılında devam edip etmeyeceği ise vatandaşların gündeminde. İşte 2025 Aile Destek Ödemeleri ile ilgili açıklama;
Aile Destek Ödemeleri son durum: 2022 yılında Bakanlık tarafından hayata geçirilen Aile Destek Programı, hane halkının gelir seviyesine göre belirlenen miktarlarda maddi yardım sağlıyor. 2024 yılında da bu ödemeler devam etti. Şimdi ise yeni yılla birlikte son durum merak ediliyor. İşte, konu hakkında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan açıklama!
AİLE DESTEK ÖDEMELERİNDE SONA GELİNDİ! Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile Destek Programı'nın belirli bir süreye dayalı olduğunu ve Bakan Mehmet Şimşek'in imzası olmadan otomatik olarak sonlandığını açıkladı.
AİLE DESTEK ÖDEMELERİ 2025 YILINDA DA DEVAM EDECEK Mİ? Yapılan açıklamada; " Program süreli olduğu için Bakan imzasına gerek olmadan otomatik olarak sonlanmıştır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılması zaruri hale gelmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye Aile Destek Programı, 2022 yılı Haziran ayında geçici süreli olarak başlatılan ve öngörülen sürede doğal olarak sona eren bir programdır. Hazine ve Maliye Bakanımızın programın sonlandırılmasına yönelik herhangi bir talimatı bulunmamaktadır. Bu çerçevede basında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
AİLE DESTEK ÖDEMELERİ NE KADAR, KAÇ TL? Aile Destek Programı kapsamındaki geçerli başvurular, hanenin sosyoekonomik profilinin ve gelir seviyesinin belirlenmesi için ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına iletilecek olup bu hanelerden 3294 sayılı Kanun kapsamında olduğu tespit edilenler, bu tespiti takip eden ödeme dönemi itibarıyla söz konu destek programından yararlanabilecektir. 450 TL ve altı - 1.250 TL 450 TL üzeri/ 911,15 TL ve altı- 1.100 TL 911,15 TL üzeri/ 1372,30 TL ve altı- 950 TL 1372,30 TL üzeri/ 2.835,60 TL'den az- 850 TL
E-DEVLET AİLE DESTEK ÖDEMESİ SORGULAMA EKRANI Her ay gerçekleştirilen ödemelerin hesaplara geçip geçmediğini vatandaşlar e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyor. Bunun için e-Devlet sistemi üzerinden, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" "Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama" ekranına T.C kimlik numarası ile giriş yapılması gerekiyor. AİLE DESTEK ÖDEMESİ SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ