Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, Türkiye'nin deprem bakımından en güvenli ve güvensiz şehirlerini açıkladı. Uzun çalışmalar sonucunda bu listeyi hazırlayan Çelik, o illeri tek tek açıkladı. Peki İstanbul en güvenli iller arasında kaçıncı sırada? İşte detaylar...
DEPREM BAKIMINDAN EN GÜVENLİ İLLER HANGİLERİ?
Türkiye'nin en güvenilir şehirleri araştırması yaptığını belirten Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, araştırmaları neticesinde Türkiye'de en güvenli illerden birincisi Gümüşhane,
ikincisi sırada Trabzon'da üçüncü sırada Rize ve daha sonra Zonguldak ile birlikte tüm Karadeniz boyunca illerin güvenli olduğunu değerlendirdi.
İSTANBUL KAÇINCI SIRADA?
İstanbul'un altıncı sırada olduğunu ifade eden Çelik, "Karadeniz sınırı boyunca bu şekilde devam etmektedir.
İstanbul dağları ve tepeleri olduğu için güvenli buluyorum. Bodrum, Antalya illerimiz de sağlamdır.
FOTOĞRAF: GÜMÜŞHANE
Buralarda fay hattı olsa dahi bu saydığım bölgelerde dağlar olduğu için saydığım illerde deprem olduğu zaman kısa sürer.
FOTOĞRAF: TRABZON
Bir başka deprem beklediğim yer Suriye, Şam bölgesinde olma ihtimalini yüksek buluyorum.
FOTOĞRAF: ANTALYA
Suriye sınırında oluşacak bir deprem eğer ters teperse yani güneye değil de kuzeye doğru ilerleme olursa Güneydoğu Anadolu Bölgemizde zarar olabilir" ifadelerinde bulundu.
FOTOĞRAF: HAKKARİ
İSTANBUL VE İZMİR İÇİN KRİTİK UYARI
Öte yandan Japon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Kuzey Anadolu Fay Hattı Kuzey Kolu ve Yalova taraflarında İnegöl, Balıkesir, Bandırma ve Bursa'dan sonra Ege'ye kadar inen hat için deprem beklendiğini söylemişti.
Yoshinori Moriwaki, "Marmara Bölgesi'nde üç bölgede iki fay hattı var; Kuzey Anadolu Fay Hattı Kuzey Kolu 1999 Gölcük İzmit Değirmendere, güney tarafından 1912'de kırılan Silivri fay noktasına kadar kuzey hattında olabilir. İkinci olarak Yalova taraflarında İnegöl, Balıkesir, Bandırma ve Bursa'dan sonra Ege'ye gidiyor. Hatta 100 ya da 150 bazen 200 senedir deprem olmayan bölgeler var, onlar için deprem bekleniyor diye söyleyebiliriz" dedi.
BURSA'YI İŞARET ETMİŞTİ!
Son günlerde Bursa'da meydana gelen depremlere değinen Moriwaki, "Bursa'da sıra olarak deprem gelebilir. Ama dolayısıyla Marmara Bölgesi'nde bir deprem olacak ve İstanbul da bu depremden etkilenecek. Aslında ben de dahil her hocanın dediği gibi Kuzey Anadolu Fay Hattı, Adalar bölgesinin güney bölgesindeki fay hattında deprem bekleniyor diye söyleyebiliriz" ifadelerine yer verdi.
İstanbul'un bazı bölgelerinin zeminin yumuşak olduğunu ve yumuşak zeminde depremin daha hızlı yayıldığını söyleyen Moriwaki, şöyle devam etti: Özellikle zeminin yumuşak olduğu yerler, mesela eski Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Avcılar tarafında zemin çok yumuşak. Bu tür zeminli yerleri öncelikli olarak yapmak lazım. Sert zeminli yerler mesela boğazın iki tarafında da bina çok olsa da deprem zor gidiyor ve fazla dalgalanma olmuyor ama uzaklara rağmen zemin yumuşaksa deprem yavaş gidiyor ve dalgalanma çok oluyor büyükşehir belediye başkanlarına bu konuda eğitim vermek lazım.
DOĞU ANADOLU DA RİSKLİ
Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, daha önce yaptığı açıklamada da Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya harekete geçtiğini belirterek, İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu bölgesine dikkat çekmişti.
MARMARA VE İZMİR İÇİN UYARI...
Özellikle dikkat çektiği bölgelerde ve ülke genelinde muhtemel depremlerden en az hasarla çıkabilmesi için herkesin ortak hareket etmesi, binaların kentsel dönüşümle güçlendirilmesi gerektiğini belirten Moriwaki, "Türkiye genelinde ise Marmara Bölgesi ve İzmir'de deprem olabilir. Dün Tunceli'de, birkaç gün önce Malatya'da deprem oldu. Bunların artçı deprem olduğunu söyleyebiliriz ve bunun iki sene devam edebileceğini söyleyebiliriz. Tabii 4 ve 5 büyüklüklerinde depremler yavaş yavaş azalacak ama 3 civarında ara ara depremler olabilir. Bunun için artık şaşırmamak lazım. Az önce söylediğim gibi Karlıova, Bingöl, Muş, Bitlis ve Van bölgesinde dikkatli olmak lazım. Ancak Türkiye'nin her yerinde artık deprem olabilir" dedi.
O BÖLGEDE 10 YIL DEPREM BEKLENMİYOR!
Türkiye'nin deprem haritasının Japonya gibi artık kıpkırmızı olduğuna dikkat çeken Moriwaki, şöyle devam etti: Onun için ne zaman geliyor demek yerine her an deprem olabilir diye herkesin hazır olması lazım. Bunun için hükümet, belediyeler, okullar, şirketler ve ailelerin hep birlikte hareket edip hazır olması lazım ve bunun sonucunda oluşabilecek hasarın 70'i yok olacak. Bunun için şimdiden hazır olmak lazım. İstanbul tarafı tehlikeli bölge olarak söyleyebiliriz.
Burada acil bir şekilde kentsel dönüşüm yapmak lazım. Bunun için olacak seçimde kim olursa olsun, inşaatı ve kentsel dönüşümü iyi bilen biri olması lazım. Bunu özellikle belirtmek lazım. Ben de bu konuda yardım etmek için hazırım. 7.4 büyüklüğünde deprem ileride olacak ama ileride. Elazığ'daki fay yeni kırıldı, hemen bir deprem beklemiyoruz ama Malatya ve Tunceli taraflarında şimdi değil de ileride bir deprem olabilir. Genel olarak bu bölgede 5 veya 10 senede bu büyüklükte bir deprem olacağını düşünmüyorum. Ama büyüklüğü 5 civarında artçı depremler devam edecek. İzmir ve Marmara Bölgesi'nde İstanbul'a dikkat etmek lazım" dedi.