Genç kalmak, genç görünmek ve genç hissetmek artık herkesin ortak bir isteği ve amacı haline geldi…Genç kalabilmek için birçok farklı uygulamaya 'EVET' diyenler, çeşitli sağlık risklerini göze alarak etkinliği kanıtlanmamış yöntemleri deneyenler ve genç kalmayı takıntı haline getirenler size bir müjdemiz var. Yaşlanmayı durdurmak mümkün olmasa da, doğru yöntemler ile sağlıklı bir şekilde geciktirmek mümkün…Yaşlanmayı geciktirecek en doğru ve sağlıklı yöntem ise sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek ve anti-aging besinlerden ve besin öğelerinden yardım almak… İşte yaşlanmaya dur diyecek besinler; Avokado Yeni tanışmaya ve alışmaya başladığımız bir meyve olan avokado oldukça sağlıklı ve yararlı… Aynı zamanda anti-aging etkilerde gösteriyor.Amerika Diyetisyenler Derneği'nin hazırladığı bir rapora göre avokado içinde bulunan bileşikler sayesinde birçok besin öğesinin vücutta kullanılabilirliğini arttırıyor. Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olması nedeni ile vücutta kötü huylu kolesterolün miktarını azaltıcı etki gösteriyor. Anti-aging vitamini olarak adlandırılan E vitamininden zengin olması cildin güzelleşmesinde ve yaşlılık etkilerinin gecikmesine yardımcı oluyor. Küçük taneli lezzetli meyveler Yani kiraz, vişne, çilek ve dut gibi severek lezzetine doyamadan tükettiğimiz meyveler… Özellikle koyu renkli olanları antioksidan etki gösteren flavonoidlerden oldukça zengin olduğundan ötürü vücudumuzu zararlı toksik öğelerden temizleyerek genç ve dinç kalmamıza yardımcı olur. Turpgillerden olan sebzeler Brüksel lahanası, lahana, karnabahar ve brokoli gibi sebzeler içerdikleri enzimler ve antioksidanlar sayesinde sadece kanser ile değil aynı zamanda yaşlanma ile de savaşıyorlar. Günde yaklaşık 120 gram bu sebzelerden tüketilmesi anti-aging mücadelenizde büyük destekçiniz olacaktır. Brokoli Brokoli, içeriğinde bulunan gluko-sinolat sayesinde oldukça sağlıklı ve yaşlanmayı da bir o kadar geciktirici bir sebzedir. Bahsettiğimiz gluko-sinolatlar yaşa bağlı kanserlerin riskini azaltmaya yarar. Brokoli, aynı zamanda bir antioksidandır. Yani hücre zarlarına ve hücre DNA sına zarar veren serbest radikalleri zararsız hale getirir. Dolayısıyla gençlik dostu sebzelerin başında gelir. Soğan Sarı, ve hatta özellikle kırmızı taze soğanın içeriğinde yüksek oranda kersetin bulunuyor.Kersetin olarak adlandırılan flavanoidler, fiziksel yorgunluk sonucu gerçekleşen bağışıklık sisteminin çökmesini belli ölçüde engelleyebiliyor. Aynı zamanda ciltte elastikiyet kaybı ve romatizma, kireçlenme gibi yaşa bağlı rahatsızlıkları da önlemeye yardımcı oluyor. Ayçekirdeği Yaşlanma karşıtı vitaminler arasında en etkili olan E vitaminidir. Ayçekirdeği de E vitamini açısından en zengin besinler arasında yer alır. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan selenyum da ayçekirdeğinde bolca bulunur. Kalp ve sinir hastalıklarına da faydalı olan ayçekirdeği aynı zamanda beden ve zihin yorgunluğunu da gideriyor. Zencefil Kan şekerini dengeleyici etkisinin yanı sıra ağrılara da iyi geldiği son dönem araştırmalarında kanıtlanmıştır.Günde 1-2 gram zencefil tüketerek kendinizi yenileme yolculuğunda hız kazanabilirsiniz. Yoğurdunuza, sütünüze veya çayınıza katacağınız 1 silme çay kaşığı zencefil lezzetli bir serüvene doğru yola çıkmanızı sağlar. Kuruyemişler Doğru miktarda tüketilen ve doğru seçilen kuru yemişler ile gençlik hissine bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Yüksek omega-3, E vitamini ve magnezyum içeriği ile kuru yemişler bedenin toksik maddelerden arındırılmasında ve kalp sağlığının korunmasında rol oynarlar. Her gün 10-15 fındık veya bademi veya 2-3 adet tam cevizi ara öğün olarak tüketmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca yapılan araştırmalar özellikle bademin zayıflama konusunda da etkili olduğunu kanıtlamıştır. Tam tahıllar Sinir sistemi üzerinde yoğun etkileri olan B vitaminlerinden, sindirim sistemi sağlığını koruyan posadan ve kompleks karbonhidratlardan zengin olan tam tahıl ürünleri tokluk süresini uzatır ve kan şekerinin dengeli yükselmesini sağlar. Kan şekerinin dengeli yükselmesi hücrelere glikoz yüklenmesini yavaşlatarak yaşlanmayı geciktirici bir etki oluşturur. Soya sütü Soya sütü soya fasülyesinin zengin içerikli sütüdür. Soya sütünün mucizesi ise içeriğinde bulunan izoflavonlar. Bu içerik, kadınların menopoz döneminde en büyük sorunu olan kemik erimesi riskini azaltıyor. Tamamen doğal olan bu maddeler aynı zamanda menopoz sonrası kadınlara uygulanan östrojen hormonunun yerine geçebilecek potansiyel taşıyor Sarımsak Haftada 2-3 kez 1-2 diş çiğ sarımsak tüketerek kalp sağlığınızı koruyabilir ve kanınızın pıhtılaşmasını engelleyebilirsiniz. Sağlıklı bir dolaşım sisteminin sağlıklı ve yaşlanmayan bir cilt ve beden anlamına geldiğini unutmayın. Sarımsak kokusundan dolayı çiğ tüketilmiyor. Ancak kokusuna aldanmamak gerek.Sarımsak pişirildiğinde içerdiği yararlı öğeler etkisiz hale geldiğinden ötürü çiğ tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Pazı Pazı, gözlerimin yaşlanma sonucu maruz kaldığı zararları minimuma indirger. Çünkü yapraklarında, gözleri yaşlanmanın etkilerinden koruyan karotenoid maddesi bulunur. Ayrıca yaşlanma karşıtı vitaminlerden E vitaminini de içeren pazı, kansızlığı da önler ve vücuda kuvvet verir. Kırmızı biber Betakaroten içerikli kırmızı biber, özellikle bir de acıysa, en iyi C vitamini kaynaklarından biridir. C vitamini kolajen seviyesini ve cildin elastikiyetini korumakta oldukça etkili bir vitamindir. Tüm bunlar yaşlanmanın da belirtileri olduğundan, kırmızı biber bu belirtileri minimuma indirgememizi sağlıyor. Kurubaklagiller Kurufasulye, nohut, bakla, bezelye, mercimek, yeşil fasulye, soya ve yulafta bol miktarda bulunan saponinler, antioksidant etki göstererek hücrelerdeki DNA mutasyonlarını önleyerek antikanserojen etki gösteriyorlar. Bu yüzden kurubaklagilleri sıklıkla tüketmek gerekiyor. Yabanmersini Yabanmersini C Vitamini ve potasyum içerir, aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Kısa süreli hafızanın kuvvetlenmesinde çok etkilidir. Günde bir bardak yabanmersini suyu içmek hayatınızı tamamen değiştirebilir. Tarçın Tarçın hücreleri yeniler ve büyüme hormonunu etkiler. Diabet ve kalp hastalıkları riskini düşürür, şekeri dengeler ve iyi bir antioksidandır. Bitter Çikolata Siyah çikolatada bulunan kakao, yeşil çaya nazaran üç katına yakındır. Siyah çikolata; kalp sağlığını korur, kan basıncını düzenler ve yaşlanmaya bağlı unutkanlığı engeller. Barbunya Protein, lif, folik asit, magnezyum, potasyum ve daha pek çok mineralle barbunya sağlık açısından önemli bir yerdedir. İyi bir antioksidandır ve yaşlanmayı geciktirir. Kırmızı Lahana Kırmızı lahana, kalp sağlığı ve beyin fonksiyonlarının korunması için faydalıdır. Kanserden koruyucu etkisi de vardır. Nar İçeriğindeki nitrik oksit ile endotel hücrelerin oluşumunda etkilidir. Göğüs ve prostat kanseri risklerini azaltır. Özellikle nar tohumu yağı, yaşlanmayı önleyen bir etkiye sahiptir. Ceviz Ceviz ve ceviz yağı kan basıncını düşürür. Bunama (demans alzaymır) riskini azaltır. Beyin fonksiyonları için çok önemli bir etkisi vardır. Kaynak: Yaşlanmayı geciktiren alışkanlıklar! Her şeyi kafayı takmayın. Stres, aynı zamanda bir savaş hormonu olarak bilinen adrenalini körükler. Solgun görünüm de işte bu yüzden ortaya çıkmaktadır. Sizi zorlayan egzersizlerden uzak durun! Şekerden olabildiğince kaçın. Dengeli beslenmeye özen gösterin. Ve daha fazla uyuyun.