İlk tercihlerde herhangi bir programa kayıt hakkı kazanamayan adaylar, ÖSYM tarafından açıklanacak üniversite boş kontenjanlar listesi ile 2. tercih listelerini hazırlayacak. YKS ek tercih kılavuzu 2024 ile 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite boş kontenjan listesi araştırılıyor. İşte; ÖSYM ek tercih kılavuzu ile YÖK ATLAS YKS boş kontenjanlar listesi 2024 ve üniversite taban puanları ve tüm detaylar...
ÜNİVERSİTE KAYIT SÜRESİ UZATILDI!
YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelere kaydını yaptıramayan adaylara mazeret kayıt hakkı tanındı. Herhangi bir nedenle kaydını yaptıramayan adaylar 26 Ağustos - 2 Eylül tarihleri arasında kayıtlarını yaptırabilecek.
2024 YKS BOŞ KALAN KONTENJANLAR
Bilindiği üzere herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanamayan öğrenciler ek yerleştirmelerde şanslarını deneyecek.
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra YKS boş kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek.
Yükseköğretim programlarının 2024-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacak.
YKS ek tercih süreci, üniversite kayıtlarının son bulmasının ardından boş kontenjanların belirlenmesiyle başlayacak.
Boş kontenjanların Eylül ayının ilk haftalarında açıklanması bekleniyor.
YKS KAÇ KONTENJAN BOŞ KALDI?
Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) 2024-YKS yerleştirme sonuçlarına ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, 2024-YKS yerleştirme sonuçlarına göre toplam 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388'ine yerleştirme yapıldığını, devlet üniversitelerinde örgün yükseköğretim programlarına tahsis edilen 598 bin 709 genel kontenjanın 591 bin 257'sinin dolduğu belirtildi.
Ek tercih sürecinden önce devlet üniversitelerindeki kontenjanların tamamına yakınının tercih işlemlerinin tamamlandığı bildirilen açıklamada, böylece devlet üniversitelerindeki örgün yükseköğretim programlarında doluluk oranının yüzde 98,8 olduğu, vakıf yükseköğretim kurumlarındaki genel kontenjanların doluluk oranının ise 91,14 olarak gerçekleştiği kaydedildi.
Açıklamada, 2024-YKS sonuçlarına göre yerleştirme puanı hesaplanan 2 milyon 755 bin 301 adaydan 1 milyon 670 bin 205 adayın tercihte bulunduğu, toplam 987 bin 388 adayın yerleştirildiği duyuruldu.
Tercih yapan her dört adaydan birinin ilk tercihine yerleştiği aktarılan açıklamada, tercih yapan adayların yaklaşık yüzde 50'sinin (yüzde 49,35) ilk 3 tercihinden birisine yerleşmeyi başardığı belirtildi.
YKS TABAN PUANLARI 2024 LİSTESİ
YKS 2024 taban puanları ve boş kontenjanlar henüz belli olmadı. 2 ve 4 yıllık üniversite taban puanları ve ek kontenjan detayları yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra belli olacak.
Ancak adaylar geçtiğimiz yılın puanlarına göre tercihlerini gerçekleştirebilecek.
Yükseköğretim Kurulu'nun "yokatlas.yok.gov.tr" adresi üzerinden geçmiş yıllara ait puanlar, kontenjanlar, bölümlere yerleşen öğrencilerin profilleri gibi pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Yükseköğretim Kurulu'nun ''yokatlas.yok.gov.tr'' internet sitesi üzerinden geçmiş yıllara ait puanlar, kontenjanlar, bölümlere yerleşen öğrencilerin profilleri gibi pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
2024 YKS EK TERCİH KILAVUZU YAYINLANDI MI?
YKS ek tercih taban puanları ve boş kontenjanları gibi bilgilerin yer aldığı 2024-YKS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu henüz yayınlanmadı.
YKS ek tercih tarihleri takvimi ve kılavuzu ile ilgili ÖSYM'den henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Konuyla ilgili ÖSYM tarafından açıklama geldiğinde haberimiz güncellenecektir.
YKS EK TERCİHLER NASIL YAPILIR?
Ek yerleştirme işlemleri, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 2024-YKS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda belirtilen kurallar doğrultusunda yapılacak.
Ek yerleştirmeler için açılan kontenjanlar, üniversite kayıt işlemlerinin ardından açıklanmakla birlikte süreç şöyle ilerleyecek:
YÖK, kayıt yaptırılmayan bölümleri ÖSYM'ye bildirecek.
ÖSYM tercih kılavuzu yayımlayacak.
ÖSYM'nin kılavuzunda adaylar güncel üniversite taban puanlarını ve kontenjanlarını görüntüleyebilecek.
MEB'ten yeni eğitim öğretim dönemi öncesi önemli duyuru: Müfredat değişiyor! İlk 1. 5. ve 9. sınıflarda başlayacak. Akabinde ise diğer kademelere de gelecek. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile bilgi temelli müfredattan beceri örgüsü temelli müfredata geçiliyor. Bakan Yusuf Tekin çalışmanın hayata geçeceği tarihi duyurdu. İşte milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren haberin detayları...
2024-2025 eğitim öğretim yılı ilk ders zili 9 Eylül Pazartesi günü çalacak. Bakan Tekin son yılların en kapsamlı müfredat değişikliğini duyurdu. Son yılların en kapsamlı çalışmasında bilgi temelli müfredattan beceri örgüsü temelli müfredata adım atılıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldığı bir toplantıda müjdeyi verdi. İlk 1. 5. ve 9. sınıflarda başlayacak! 2-3-4-6-7-8-10-11-12. sınıflara da gelecek...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son 20 yılda derslik sayısında artış, derslik başında düşen öğrenci sayısında önemli bir düşüş ve öğretmen sayısının ikiye katlandığı bilgisini paylaşarak konuşmasına başladı.
Eğitimin çağa uygun şekilde geliştiği ve dersliklerin son sistemlerle donatıldığını aktaran Bakan Tekin, EBA eğitimine de dikkat çekti. Daha sonra 1, 5 ve 9'uncu sınıfları ilgilendiren o müjdeyi verdi: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli uygulanmaya başlıyor.
Herhangi bir dersin haftalık saatinde yapacağımız bir saatlik değişiklik belki on binlerce öğretmenimizi etkileyecek. Buna ihtiyaç da yok zaten. Norm kadro fazlası olmayacak, çalışmalarımız bu yönde." Uygulama daha sonra diğer kademelerde uygulanmaya başlayacak.
"Çocuklarımız, 1. sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıflarda, yani her kademenin ilk sınıfında yeni yaptığımız bu modelle eğitim-öğretime başlayacaklar inşallah." Açıklaması ardından öğrenciler araştırıyor: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir?
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli; öğretim programlarının temel yaklaşımı, öğrenci profili, Erdem- Değer-Eylem Çerçevesi, beceriler çerçevesi bileşenlerinden oluşan bütüncül bir model olarak dikkat çekiyor.
"Köklerden Geleceğe" sloganıyla tanıtılan yeni modelindeki temel noktalar Bakan Tekin'in ifadesiyle şöyle: Dedik ki, dünyanın her tarafında, her ülke evrensel göstergeleri ve evrensel verileri alarak kendi sosyal, toplumsal, siyasal yapısını göz önünde bulundurarak kendine özgü bir model üretiyor. Biz dünyadaki genel ortak uygulamaları aldık. Üstüne kendi referans değerlerimizi koyduk ve bize özgü bir model ürettik.
"Çocuklarımız, bizim sahip olduğumuz bu ülkeyi bir arada tutan, bizi bir arada tutan temel değerlerimize sahip olmuyor. Böyle yetiştiği için eleştiri yapıyoruz. Benim yaptığım üçüncü şey de bu. Çocuklarımızın bizi bir arada millet yapan, bu ülkeye, devlete, bayrağa canı pahasına sahip çıkacak şekilde yetişmesi için müfredatın içerisine bu değerleri koyduk. Ne bunlar? Şefkat, merhamet, vatanseverlik, ülke sevgisi ve millet sevgisi. Peki bunları koymak kötü bir şey mi arkadaşlar?"