Barzani reçetesi
Mesud Barzani, silah bırakma reçetesini açıkladı: Eylemsizlik devam etsin. PKK önce ağır silahlardan arındırılsın. Dağdakiler, köylere ve kamplara yerleştirilsin. Çözüme kadar kendi savunma alanları olsun
ESAD'DAN DÖNÜŞ İZNİ
Barzani, PKK'nın eylemsizlik sürecini devam ettirmesi gerektiğini vurgulayarak, Kandil'in boşaltılması için askeri operasyonlar yerine İran KDP'sine uygulanan yöntemi önerdi. (İran KDP'si 1991 yılında eylemsizlik kararı almış ardından da ağır silahlarını bırakmıştı. Örgüt, 19 yıldır silahlı olmasına karşın eylem yapmıyor.) Barzani'nin reçetesine göre, PKK ağır silahlarını bırakarak Kandil'i boşaltacak. Bölgedeki köylere yerleşecek veya Kuzey Irak'ta kurulacak yeni yerleşim bölgelerinde ikamet edecek. Bu köylerde savunma alanları da bulunacak. Koşulların oluşması durumunda silahlar tamamen bırakılacak. Bu plan, PKK içindeki İran ve Suriye kökenli örgüt üyeleri için de geçerli olacak. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da silahları bırakmaları koşuluyla PKK içindeki bin 500 Suriyelinin dönüşüne izin vereceklerini söylemişti. Barzani, silahlı eylemlere karışmayan örgüt üyelerinin sivil hayata katılmasına yönelik paketini de ortaya koydu. Kuzey Irak'ta yerleşik hayata geçmelerine izin verilecek. İsteyenler de BM denetimindeki Mahmur, Simele gibi kamplarda akrabalarının yanına yerleşebilecek.
TÜRKİYE: TAVİZ VERMEYİZ
Barzani, referandum sonuçlarının, demokratik adımlar atılmasının sorunun çözümüne katkı sunacağına inandığını vurguladı. Hükümetin açılım politikasının demokrasi anlayışını güçlendirdiğini anlatan Barzani, "Açılım süreci bu bölgedeki barışa da katkıda bulunacak" dedi. Bakan Atalay'ın, Barzani'nin ardından görüştüğü Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Berham Salih de uluslararası yasalara uyulduğunu belirterek, "Bölgemizde, komşularımıza yönelik tehdit unsurunu içimizde barındırmak istemiyoruz. Ancak biz de egemenliğimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Kürdistan askeri operasyonlar bölgesi değil, komşularımızın bizi anlamasını istiyoruz" diye konuştu. Kuzey Irak yönetimi ile sürdürülen temaslarda Türkiye tarafı, terör olaylarına karşı "tavizsiz" bir politika yürüteceği mesajını verdi. Askeri, diplomatik ve sosyal psikolojik tüm seçeneklerin gözden geçirildiği vurgusu yapılarak, bölge halkının da terörle mücadele konusunda güvenlik birimlerine destek vermesi istendi. Kuzey Irak topraklarının komşu ülkeleri tehdit eden unsurlardan arındırılması için kararlı mücadelenin sürdürülmesi konusunda mutabakat sağlandı. Atalay, örgütün lider kadrosunun teslimi yönündeki beklentiyi de yineledi.
EN SON HABERLER
- 1 İklim Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda
- 2 Ümit Özdağ iddianamesi tamamlandı! 7 yıl 10 ay 15 güne kadar hapsi istendi
- 3 MHP'li Saffet Sancaklı'dan Devlet Bahçeli'ye ziyaret
- 4 CHP’li meclis üyesinden işçilere tehdit! Bilgi sızdırmakla suçladı
- 5 Ekrem İmamoğlu’nun milyonluk villaları mercek altında! Yolsuzluk soruşturmasında yeni gelişme
- 6 Hulusi Akar'dan Irak'a net mesaj: Terör belasından ülkelerimizi kurtaracağız
- 7 CHP eylemlerindeki sokak provokasyonlarına 20 ayrı soruşturma! 819 şüpheli için iddianame
- 8 MSB duyurdu! Pençe Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlere ait mühimmat ele geçirildi!
- 9 Skandal dolu paylaşımlara imza atan Çatalca Müftüsüne 2 ayrı soruşturma
- 10 TGC’den SABAH'a araştırma övgü ödülü