MELİH ABİ: Gıdaların güvenli üretimini sağlamak gerekir
"TARLADAN ÇATALA"
Gıda mühendisleri çözüm reçetesi için Taksim'de…. Gıda Mühendisliği; gıdanın üretimiyle "tarladan çatala" kadar bilimsel ve mühendislik bilgileri ile gıdaların güvenilir bir şekilde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini, paketlenmesini, dağıtılmasını sağlayan ve gıdalardan uygun bir şekilde yararlanmayı sağlayan mühendislik dalıdır. Temel amacı insanların güvenilir gıdaya ulaşmasıdır. Ülkemizde gıdaların tarladan/ çiftlikten sofraya kadar halkımıza güvenli olarak arzından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumludur. Bunu sağlamak için tarlada ziraat mühendisinin, çiftlikte veteriner hekimin, gıda üretiminde ise gıda mühendisinin var olması ve gerekli denetimi sağlaması büyük önem taşımaktadır.
DENETİMLER YETERSİZ
500.000 gıda üretim/satış noktasının denetimi yaklaşık 4700 kişi ile yapılmaya çalışılmakta; bu kişilerin de sadece % 20'si gıda mühendislerinden oluşmaktadır. Bunun sonucun da; Bakanlık bünyesinde eğitimi gıda ile ilgili yetki taşımaya uygun olmayan pek çok kişi alanı dışında çalışmaya itilmektedir. Örneğin, köyde hizmet vermek amacıyla özel olarak istihdam edilen kişiler gıda denetçisi açığını kapatmak için köyden uzaklaştırılmakta ve aslında gıda denetçilerinin yapması gereken görevleri üstlenmek zorunda bırakılmaktadırlar. Bu koşullarda; kamuda yeterli gıda mühendisi istihdamı sağlanmadığı için gıda denetimleri yetersiz yapılmakta ve gıda güvenliği sağlanamamaktadır. Sayın Bakanımızın televizyon programında verdiği söz doğrultusunda 2013 yılında yapılması planlanan 2500 personel alımında tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamak için güvenli gıda aşamasının gerçekleşmesine katkı sağlayacak gıda mühendislerinin en kısa sürede yüzünün artık güldürülmesini bekliyoruz" diyor. Bugün İstanbul'da bir etkinlik düzenleniyor. Amaç yukarıda da belirttiğimiz gibi tüketiciye temiz gıda ürünleri sunmak. Umarım çabalar boşa gitmez.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor