Pazar 14.04.2013

MELİH ABİ: Gıdaların güvenli üretimini sağlamak gerekir

Adana'dan okurumuz Tekin Aydın bir elektronik posta gönderdi. Gıdaların güvenli bir şekilde üretilip, hazırlanması ile ilgili düşüncelerini aktardı. Temel amaçlarının insanların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak olduğunu söyleyen okurumuz, "Son günlerde yaşanan gıda hileleri, GDO, üretim yapan firmalarda hijyenik açıdan sıkıntılar ve farklı ürünlerin piyasaya sürülmesi gibi durumların patlak vermesi, gıda denetimlerinde sıkıntıların olduğu düşüncesini iyiden iyiye gün yüzüne çıkarmıştır.
"TARLADAN ÇATALA"
Gıda mühendisleri çözüm reçetesi için Taksim'de…. Gıda Mühendisliği; gıdanın üretimiyle "tarladan çatala" kadar bilimsel ve mühendislik bilgileri ile gıdaların güvenilir bir şekilde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini, paketlenmesini, dağıtılmasını sağlayan ve gıdalardan uygun bir şekilde yararlanmayı sağlayan mühendislik dalıdır. Temel amacı insanların güvenilir gıdaya ulaşmasıdır. Ülkemizde gıdaların tarladan/ çiftlikten sofraya kadar halkımıza güvenli olarak arzından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumludur. Bunu sağlamak için tarlada ziraat mühendisinin, çiftlikte veteriner hekimin, gıda üretiminde ise gıda mühendisinin var olması ve gerekli denetimi sağlaması büyük önem taşımaktadır.

DENETİMLER YETERSİZ
500.000 gıda üretim/satış noktasının denetimi yaklaşık 4700 kişi ile yapılmaya çalışılmakta; bu kişilerin de sadece % 20'si gıda mühendislerinden oluşmaktadır. Bunun sonucun da; Bakanlık bünyesinde eğitimi gıda ile ilgili yetki taşımaya uygun olmayan pek çok kişi alanı dışında çalışmaya itilmektedir. Örneğin, köyde hizmet vermek amacıyla özel olarak istihdam edilen kişiler gıda denetçisi açığını kapatmak için köyden uzaklaştırılmakta ve aslında gıda denetçilerinin yapması gereken görevleri üstlenmek zorunda bırakılmaktadırlar. Bu koşullarda; kamuda yeterli gıda mühendisi istihdamı sağlanmadığı için gıda denetimleri yetersiz yapılmakta ve gıda güvenliği sağlanamamaktadır. Sayın Bakanımızın televizyon programında verdiği söz doğrultusunda 2013 yılında yapılması planlanan 2500 personel alımında tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamak için güvenli gıda aşamasının gerçekleşmesine katkı sağlayacak gıda mühendislerinin en kısa sürede yüzünün artık güldürülmesini bekliyoruz" diyor. Bugün İstanbul'da bir etkinlik düzenleniyor. Amaç yukarıda da belirttiğimiz gibi tüketiciye temiz gıda ürünleri sunmak. Umarım çabalar boşa gitmez.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.